likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:20/101)

CIASTO "ZIMA W GÓRACH" 118

wiórek kokosowych 1 szklanka likieru amaretto Przygotowujemy choinki na tort: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do szprycy i wylać białą czekoladą na paluszki lub drewniany patyczki tworząc choinki. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać ze sobą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać(...)mieszając. Na sam koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temp 180 st C. Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden blat położyć na płaskiej powierzchni, nasączyć 1/3 szklanki likieru amaretto, posypać migdałami i wyłożyć 1/3 ilość masy kokosowej. Na rozsmarowaną masę wyłożyć drugi biszkopt nasączony likierem amaretto

Kuchnia w oparach
ciasto "adwokatek" 165

masła  łyżeczka sody na warstwę jabłkową: 1 kg jabłek 3 opakowania galaretki zielonej sok z połowy cytryny wrzątek na piankę advocatową: 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 250 ml likieru jajecznego  2 łyżki cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki wrzątku 3 łyżki startych orzechów włoskich Najlepiej najpierw przygotować jabłka. Obrać je, wydrążyć i pokroić na niewielkie cząstki. Wrzucić(...)kwadrans (ciasto trochę stwardnieje). Podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na papierze wielkości blaszki. Piec w 190*C około 10 minut. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Do bitej śmietany wlać likier i żelatynę, zmiksować.  Blaszkę wyścielić wysoko papierem, na dno położyć jedno ciasto. Wylać tężejącą galaretkę jabłkową. przykryć ciastem. Wyłożyć 3/4 masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik Rafaello 677

grzanie góra-dół). Dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować dodając likier lub aromat. Masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 ° C i piec przez 60 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu owinąć boki tortownicy paskiem ze złożonej

Świat Ciasta
Likier kukułkowy, kukułkówka, domowy Baileys 206

Ustawić obroty: 12 czas: 1 minuta. Następnie dodać wódkę i mleko skondensowane. Ustawić obroty: 12 czas: 2 minuty. Przygotowanie tradycyjne: Cukierki posiekać, rozkruszyć tłuczkiem do mięsa. Przesypać do słoika, zalać wódką i mlekiem skondensowanym. Dokładnie wymieszać. Następnie zmiksować wszystko blenderem. Gotowy likier odstawić do lodówki na min 2 doby, codziennie likier przemieszać. Smacznego

CookYourself
Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami 210

łyżką. Formę do tarty (25cm) wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, 3 łyżki ubitej śmietanki odłożyć. Twaróg i mleko zmiksować blenderem na gładki serek

Obiad gotowy
Sernik waniliowo - czekoladowy 230

likieru amaretto. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cukier waniliowy. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekane masło oraz likier. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 27x35cm. Nakłuć widelcem. I Masa: 500g twarożku kanapkowo - sernikowego

Z miłości do słodkości
Ciasto kokosowo - cytrynowe 194

serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru ( lub więcej/mniej - do smaku )  8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) 2 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Ponadto: około 200 g herbatników maślanych wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym(...)pozostałą gęstą śmietankę ( otrzymamy około 300 g śmietanki kokosowej ). Śmietankę umieścić w naczyniu, dodać serek mascarpone, cukier puder oraz likier kokosowy i zmiksować  do połączenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, do jej pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę podgrzać mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia. UWAGA: Nie należy dopuścić

Opowieści z piekarnika
Babka z likierem kawowym 217

zimnej, dałam na tę ilość płynu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 szkl. likiery kawowego [120ml] - u mnie ciemna część Sheridan's 3/4 kostki masła roślinnego [180g] - miękkiego 1 i 1/4 szkl. cukru [250g] 4 duże jaja - oddzielić żółtka od białek szczypta soli Przygotowanie zajmie tu tylko 20 minut, po uprzednim ulokowaniu "pod ręką" wszystkich, niezbędnych składników. Piekarnik rozgrzać do 170C(...)kawową (rozpuszczona soda, kawa, likier).  W oddzielnej, dużej misce ubić mikserem na szybkich obrotach białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dużą, gumową łopatką wmieszać ostrożnie ubite białka do ciasta. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy. Wstawić formę z ciastem do nagrzanego piekarnika - przez cały ten czas nagrzewał się do 170C - i piec ok. 50 minut do suchego patyczka

Grunt to przepis!
Domowa masa marcepanowa 149

opakowanie migdałów tj. 200 g wrzątek cukier puder - 200 g niecały kieliszek likieru amaretto lub różanego (ja użyłam likier o smaku płatków róży) kilka kropel olejku migdałowego 1. Migdały wsypać do miski, zalać wrzącą wodą i pozostawić na co najmniej 10 minut. 2. Po tym czasie odcedzić migdały i pozbawić skórek (naprawdę po sparzeniu bardzo łatwo schodzą). Obrane migdały osuszyć

Ugotować
Likier czekoladowo piernikowy 166

spirytusu lub 200ml wódki 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika (koniecznie bez zawartości mąki, bo w likierze będzie ją czuć!) Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie TC umieszczamy mieszadło, wrzucamy kostki czekolady. Ustawiamy czas 10 minut, prędkość 4 i temperaturę 90 ⁰C. Po upływie 3 minut dodajemy śmietankę, mleko, przyprawę do piernika oraz cukier. 2 minuty(...)śmietanką i cukrem. Gdy składniki połączą się dodajemy mleko oraz przyprawę do piernika. Mieszamy ponownie do całkowitego połączenia i gładkiej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, powoli dolewamy alkohol, mieszamy. Likier przelewamy do butelek i studzimy, a następnie zakręcamy i przechowujemy w temp. pokojowej. Przed podaniem lekko wstrząsnąć

Kuchnia w czekoladzie
Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą 294

żółtko Krem: 160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 160g gorzkiej czekolady (użyłam 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Dodatkowo: posypka cukrowa złoty barwnik w proszku Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło(...)stygnąć co najmniej 2 godziny. 5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać krem czekoladowy, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Dodać alkohol wymieszać mikserem (ja dodałam 3 łyżki likieru i 1 łyżkę rumu). Na krem przesiać cukier puder, wymieszać. 6. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego

Mała Cukierenka
Metrowiec z kremem adwokatowym 198

szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Krem: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 70ml Likieru Advocaat Dalkowski , Polewa: 2 łyżki masła lub margaryny, 3 łyżki cukru, 3 łyzki kakao, 3 łyżki wody, owocowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto jasne: Żółtka oddzielam od białek. Żółtka razem(...)cukrem waniliowym.  W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu wlewam likier . Dokładnie ucieram. 4. Upieczone ciasta wyjmuję z foremek i kroję na kromki o grubości 1cm. Jasną kromkę smaruję masą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta czekoladowa malina 160

formę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika. Frużelina: 200 gram malin pól szklanki cukru 1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody Wykonanie: Maliny wymieszać(...)przestudzony spód smarujemy przygotowaną jeszcze ciepła frużeliną, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie tartę wyciągamy i nakładamy najpierw ciemny a później jasny mus. Całość przybieramy malinami i polewamy czekoladą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. * w wersji dla dzieci pomijamy likier

Krakowskie smaki Ani
Domowy likier kawowy Kahlua 131

kawę (bez fusów) wlać do rondelka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć nieco płomień i gotować około 10 minut, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać ekstrakt waniliowy i rum, dokładnie wymieszać i rozlać do butelek. Domowy likier kawowy Kahlua jest gotowy do spożycia już następnego dnia. Uwagi. Ilość cukru, rumu i ekstraktu z wanilii możecie dostosować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowy marcepan 2037

wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego lub kokosowego 1 łyżka syropu z agawy bio olejek migdałowy Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko, ostudzić i obrać ze skórki. Pozostawić migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny

Ala piecze i gotuje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję