likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:24/101)

Kawa z amaretto 176

Podczas świątecznych spotkań z rodziną i znajomymi, podajemy kawę. Proponuję urozmaicić ją smakiem migdałowego likieru amaretto. Taka kawa na pewno zasmakuje paniom, a może i panowie się skuszą. Nie jest trudna do przygotowania. Ja proponuję podać ją w taki oto sposób: Zaparzamy dobrej jakości kawę, tym razem nieco mocniejszą niż zwykle. Można w ekspresie, można tylko przefiltrować ręcznie, można(...)także użyć. Pamiętajmy jednak, że kaw rozpuszczalnych nie zalewa się wrzątkiem. Po zagotowaniu wody dajmy jej 1-2 minuty na lekkie przestudzenie i dopiero wtedy zalewajmy kawę. Wrzątek zabija znaczną część smaku i aromatu. Do przygotowanej kawy podajmy w kieliszku likier amaretto. Niech każdy ma wybór: czy wleje likier do kawy, czy tez będzie delektował się nim popijając go mocniejszą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik amaretto z wiśniami 164

Spód schłodzić przez 20 minut, a następnie wstawić do piekarnika i podpiec ok 10 minut w temp. 170stC. Ostudzić. Masa serowa: 900g serka śmietankowego (u mnie o zawartości tłuszczu 24%) 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 50g ciasteczek amaretti Jajka zmiksować z cukrem (nie ubijać), dodać serek, budyń, ekstrakt(...)oraz likier, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, dookoła brzegu wyłożyć ciasteczka, zalać resztą masy.  Na dno piekarnika wstawić naczynie z wrzącą wodą. Na środkowej półce postawić tortownicę z sernikiem, piec przez 10 minut w temp. 180stC, następnie  zmniejszyć temperaturę do 150st.C i piec przez 50 minut (masa na środku powinna być

Obiad gotowy
To jest maj! Głowę w bzy na stracenie. Tort bezowo-orzechowy z nutą kardamonu, kawy i pomarańczy 206

wielkości.  Piec 45 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami do całkowitego wystudzenia. B LAT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY 60 g mielonych orzechów włoskich 2 białka 60 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu Dodatkowo: ok. 50 ml pomarańczówki lub innego likieru do nasączenia blatu orzechowego(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15-20 minut, do momentu, gdy wierzch ciasta będzie twardy, a środek wilgotny - można to sprawdzić patyczkiem. Odstawić  do ostudzenia. Ciasto nie wyrośnie bardzo wysoko, może też po upieczeniu lekko opaść, ale jest bardzo miękkie, puszyste i wilgotne. Po wystudzeniu blat nasączyć likierem. MASA KAWOWO-KARMELOWA 250 g serka mascarpone

KUCHARNIA
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 126

pomarańczy  starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam wodę. Gdy wyjdzie za gęste to będzie je się ciężko rozprowadzać(...)naleśniki złożyłam w trójkąty i zabrałam się za syrop. Wsypałam na patelnię brązowy cukier. Wlałam wyciśnięty sok z pomarańczy. Rozpuściłam masło. Wycisnęłam sok z połowy cytryny i łyżkę likieru pomarańczowego. Można wsypać startą skórkę z pomarańczy- ale moi domownicy nie przepadają za nią więc nie dodałam. Sos zacznie bulgotać i gęstnieć. Trzeba uważać ,żeby się nie przypalił. Układałam

potrawyregionalne
Ciasto Bounty z mleczkiem kokosowym. 431

łyżka likieru kokosowego Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka cały czas ubijając. Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przemieszać łyżką żeby dobrze wmieszać ciasto ze spodu miski. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Mleko i mleczko(...)cały czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, wsypać wiórki kokosowe. Gotować na małym gazie jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodać kostkę masła i zmiksować na jednolita masę. W szklance wymieszać mleko z likierem kokosowym i nasączyć wystudzony biszkopt. Następnie na biszkopt wyłożyć masę kokosową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki

Agusiowe smakołyki
Tort truskawkowy z bezikami i biszkoptem kakaowym (szybki) 176

smaku) 2 zagęszczacze do śmietany truskawkowe (typu śmietan-fix; mogą być zwykłe)  2 łyżki syropu truskawkowego 30-40g bezików Nasączenie: 100 ml mocnej herbaty 50 ml likieru toffi   Dodatkowo: mikro kropla truskawkowa do obsypania tortu (czekolada truskawkowa) 150 podłużnych biszkoptów do obłożenia bezy do dekoracji kilka truskawek do dekoracji Upiec biszkopt. Jajka wbić do metalowej miski, wsypać(...)piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") 25-30 minut w 180 stopniach. (Biszkopt powinien odstawać od boków tortownicy.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.) Przygotować nasączenie.  Herbatę wymieszać z likierem. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić

Di gotuje
Ptysie z likierem czekoladowym 165

smakiem likieru Dalkowski Chocotella ... Po prostu bajka! Koniecznie wypróbujcie! Ptysie: szkl wody 100 g margaryny szczypta soli 200 g mąki 5 jajek Krem: 330 ml śmietanki 30% 100 ml likieru czekoladowego Dalkowski Chocotella 2 łyżki cukru pudu śmietan fix cukier puder do posypania Ciasto na ptysie: W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać(...)blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. pamiętać należy aby zachować większy odstęp między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. ostudzić. Krem: schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, śmietan fiks i wlewać cienkim strumieniem likier czekoladowy. Ptysie przekroić ostrym nożem na pół, napełniać kremem, przykryć wierzchem i posypać cukrem pudrem. Rady: Ptysie najlepiej napełniać

Smakołyki Asi
Ciasto Mon Cheri 136

Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 175 stopni . Studzimy. Kroimy na 3 blaty. Z jednego literatka wykrawamy biszkopciki. Składniki na masę czekoladową: budyń czekoladowy 5 łyżek cukru 1 1/2 szklanki mleka 150g masła mały kieliszek likieru czekoladowego bądź wódki Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy(...)cukru 1 1/2 szklanki mleka 150g masła  mały kieliszek likieru wiśniowego Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol. Dodatkowo: nakropek cytrynowy: 1 cytryna ½ szklanki cukru 2/3 szklanki wody Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Studzimy. galaretka wiśniowa rozrobiona

Domowe ciasta
Krajanka wuzetka 254

pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik na 175ºC. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę(...)wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij i ostudź. Po 15 minutach odwróć blachę do góry nogami, oderwij papier i pozostaw biszkopt do całkowitego schłodzenia. Potem przekrój biszkopt na dwa placki. Sok z limonki wymieszaj z likierem i skrop nim dolny blat ciasta. Wymieszaj dżem z rumem i rozprowadź równomiernie na powierzchni dolnego blatu. Zmiksuj

codojedzenia
Puszysty sernik z czekoladą i Baileys 167

wykładamy do tortownicy (28cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę

Pyry na Gaz
Tiramisu na biszkopcie 221

śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 100 ml likieru Amaretto Dodatkowo: 150 g podłużnych biszkoptów kakao do oprószenia około 50 g gorzkiej czekolady, startej, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną(...)przez około 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto przestudzić przez około 5 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Nasączenie: Kawę zaparzyć 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wody, posłodzić 2 łyżeczkami cukru, wystudzić. Po wystudzeniu kawę wymieszać z likierem Amaretto. Krem: Żółtka ( z umytych i sparzonych jajek ) umieścić wraz z cukrem pudrem w szklanej

Opowieści z piekarnika
Ciasto czekoladowe z kremem twarogowym 144

kakao) - 1 szklanka jogurtu naturalnego - 3/4 szklanki cukru - łyżeczka wanilii - 1 łyżeczka kawy   Składniki na krem twarogowy: - 1/3 szklanki cukru pudru - 1/2 kg sera białego - 1 łyżeczka likieru kawowego   Najpierw w misce łączymy same suche składniki na ciasto: mąki, kakao, proszek do pieczenia, soda i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Teraz ubijamy jajka z olejem a następnie(...)długo, w przeciwnym razie ciasto nam stwardnieje. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystygnięcia i zaczynamy robić krem. Ser miksujemy z cukrem i likierem na gładką masę i nakładamy na wystudzone ciasto. Na krem ścieramy trochę czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki aby krem nam stężał

Kuchenne Wariacje
Seromakowiec 2299

dodałam tylko czekoladę zmielone migdały.Wymiary tortownicy : średnica 24 cmCzas pieczenia : 25 minut + 60 minutTemp. pieczenia : 175 C Składniki:Masa makowa :2 szklanki gotowej masy makowej albo z tego przepisu klik1 szklanka zmielonych na miał migdałów50 g ciemnej czekolady2 płaskie łyżki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki likieru AmarettoMasa serowa:500 g śmietanowego sera twarogowego zmielonego 3 razy ( użyła

Słodkości i nie tylko
TORT PIERNIKOWY 291

śmietany 30%, mocno schłodzonej 4 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej PONCZ 1 szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 1/2 szklanki likieru cointreau (pomarańczowego) PRZEŁOŻENIE:1/2 słoika powideł śliwkowych (150 g) DEKORACJA: rozmaryn, gwiazdki anyżu, świeża lub mrożona żurawina WYKONANIE BISZKOPT : Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód tortownicy(...)zniszczyć delikatnej struktury piany. Masę wykładamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka.  Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyjmujemy z formy. Kroimy na 3 blaty. PONCZ : sok pomarańczowy mieszamy z likierem cointreau KREM : W miseczce mieszamy śmietn-fix z cukrem pudrem. Smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, ostrym nożem

cool and minty
Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym 173

ucieramy z odroiną cukru na puch. ● po łyżce dodajemy mąkę, budyń i mak ● wstawiamy do nagrzanego piekarnika ● pieczemy około 20 minut. Aż ciasto będzie miało złoty kolor i uzyskamy efekt suchego patyczka ● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem ● w międzyczasie przygotowujemy mus ● żelatynę namaczamy w pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek rozbijamy z cukrem. Śmietanę ubijamy

Luźna Kuchnia