likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:31/101)

Ciasto Pina Colada 172

Przelać ciasto, na wierzchu ułożyć kawałeczki ananasa.  Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto polukrować i oprószyć wiórkami kokosowymi. Lukier kokosowy: 2/3   szklanki cukru pudru 2 - 3 łyżki likieru kokosowego dodatkowo: wiórki kokosowe do oprószenia Składniki na lukier wymieszać do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej

kulinarnyswiatdomi
Syrop korzenny 158

całym domu. Wtedy już wiemy, że Boże Narodzenie nadchodzi wielkimi krokami. Syrop będzie doskonałą bazą do zrobienia likieru korzennego, a także aromatycznym dodatkiem do kawy, herbaty, różnych deserów czy też pieczonego drobiu. Przygotujcie go koniecznie 😊.   Syrop korzenny Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z musem czekoladowym 410

papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowe praliny Bounty 182

tabliczki gorzkiej czekolady 60% na polewę Przygotowanie: Wiórki kokosowe wsypać do miski wlać mleko skondensowane oraz likier, dobrze razem ugnieść.   Można formować małe batoniki lub jak u mnie kulki, które następnie wstawić na 1 godzinkę do lodówki lub 30 minut do zamrażarki aby się schłodziły, po czym każdą obtoczyć rozpuszczoną wcześniej czekoladą. Ja nakłuwałam kulki na patyk do szaszłyka

W garach u Gosi
Sorbet porzeczkowy w 5 minut 195

Wystarczą zimowe zapasy mrożonych owoców.  Składniki: 500 g mrożonych czarnych porzeczek ok szklanki cukru pudru 100 ml likieru advocaat ( Dalkowski ) Wykonanie: Wszystko umieszczamy w misie malaksera i szybko miksujemy na gładką masę. Można również użyć zwykłego blendera. Po dosłownych kilku minutach możemy cieszyć się zjawiskowym deserem

Malinowe Pocałunki
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 198

kajmakowej (ja sama przyrządziłam swój kajmak gotując 2,5 godziny puszkę słodzonego mleka) 1/2 szklanki wiśni w likierze (pominęłam ten dodatek) Ciasto:   Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie każdy z nich rozwałkować. Każdy placek piec osobno na ciemnozłoty kolor w temperaturze 180 stopni

My simple kitchen
Spaghetti czekoladowe. Kuchnia molekularna. 428

strzykawki. Zimne 175 ml wody mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie napełniamy strzykawkę powstałą masą i napełniamy rurki, które wkładamy do lodowatej wody na ok 3 minuty. Następnie pustą strzykawką z odciągniętym tłokiem wypycha zawartość rurki na zewnątrz.  Podajemy z malinami

Malinowe Pocałunki
Sernik Bounty 2253

Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz  sernik w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140`C i piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki,środek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
37. Ciasto pijany kokos 284

zostawić na noc.Następnego dnia masę włożyć na sito, aby ewentualny alkohol odcedzić. Alkohol ten smakuje jak likier kokosowy i można go wypić ;-) Margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce masy. Składniki na ciasto mieszamy, szybko ugniatamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć nim dwie identyczne foremki, posmarować dżemem i piec przez

Jadło i czytadło
Serrnik z musem czekoladowym 690

papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie zastygnięta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzony sernik wstawic

coolinarnastrefa.blogspot.com
Likier śmietankowo - kajmakowy 303

wlewamy śmietankę. Mieszamy i odstawiamy na 30 - 40 minut. W międzyczasie całość kilka razy mieszamy, aby masa kajmakowa się rozpuściła. Dolewamy whisky i wódkę, mieszamy, przelewamy do butelki i trzymamy w chłodnym miejscu 3 dni. Codziennie potrząsamy butelką, aby składniki dokładnie się połączyły. Po tym czasie delektujemy się pysznym, słodkim likierem. Smacznego

Smak mojego domu
CZTERY PRZYJEMNOŚCI W JEDNYM PAPILOCIE:) 301

cytryny pół puszki masy kajmakowej 3-4 łyżki likieru kawowego lub whisky 6 łyżek masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier zmiksować na gładką masę. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC. Aby uzyskać dołeczki konieczne do nałożenia

KUCHARNIA
CHARLOTTE MALINOWA 191

cuillère* ● 200 g cukru ● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ● 8 g żelatyny w listkach ● 50 ml wody Składniki na syrop : ● 50 g cukru ● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego ● 200 ml wody Dodatkowo  : ● 100 g malin do dekoracji ( mrożonych malin Hortex lub świeżych) ● młode listki mięty Przygotowanie biszkoptów  : Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną(...)lekko stężała. Ubij mocno schłodzoną śmietanę na sztywno (przed ubijaniem wstaw śmietanę na ok.10- 15 minut do zamrażarki). Delikatnie połącz bitą śmietanę z purée malinowym. Wstaw do lodówki. Przygotuj syrop: zagotuj 50 g cukru z 200 ml wody. Przestudź. Dodaj ok. 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego. Jeśli używasz foremki z wyjmowanym dnem, wyłóż ją od spodu folią spożywczą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Cytrynowe ciasto kukurydziane. 259

tego w pośpiechu przed wyjściem na lotnisko (udało się i nawet kwiatki zdążyliśmy kupić ;)), ale z pewnością wkrótce to powtórzę. Koniecznie. I następnym razem spróbuję użyć włoskiego likieru limoncello do nasączenia ciasta. W ogóle myślę, że wprowadzenie do wnętrza dużej ilości kwaskowatego płynu jest sprawą kluczową. PS Marzena ma rację : Maćkowi nie drgnęło serce do samego końca piłkarskich mistrzostw(...)lekko masłem. Wyłożyć masę na formę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać dosyć gęsto patyczkiem. Polać syropem przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru zagotowanych w małym rondelku. Zamiast syropu można użyć likieru limoncello (wersja dla dorosłych). Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia

zadanie-gotowanie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję