tych słodkich i soczystych owoców. Dzisiaj zapraszam Was na sałatkę, którą przygotujecie w 10 minut a smakuje wprost wybornie. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 fenkuła, pokrojonego w cienkie plastry – 1 mandarynkę (lub więcej), podzieloną na cząstki obrane z błonek – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (u mnie Grand Marnier Tripel Sec) – 1 płaska łyżeczka miodu – garść płatków
Szybko Tanio Smaczniemascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w 175stopniach C przez 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120stopni i pozostawiamy sernik na około 1h 40 minut do tzw. „suchego
Pyry na GazSkładniki: (temp. pokojowa)Spód1 i 3/4 szklanki krupczatki175 g margarynyjajkołyżeczka sodycukier waniliowyłyżka kakaoMasa serowa1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g margaryny6 jaj1/2 szklanki cukru pudrucukier waniliowy2.5
Moje pyszne gotowanieczekoladowa: 400g masła extra 100g mlecznej czekolady 4 łyżki kakao 1/2 szklanka mleka 1 szklanka cukru pudru 30ml spirytusu Poncz: 3/4 szklanki wrzątku 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 40ml likieru Amaretto 15ml spirytusu Dodatkowo: 510g masy krówkowej kajmak Polewa: 200g mlecznej czekolady 8 łyżek mleka 150g orzechów ziemnych Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej(...)piekarniku do 180 stopni około 20 minut. 3. Masa czekoladowa: Czekoladę i kakao rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu wlać spirytus i dokładnie wymieszać. 4. Poncz: Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto i spirytusem. 5. Biszkopt
Szalona Kuchnia Ewelinyzimnej śmietany 30% (schładzanej minimum 12 godzin) 125 ml likieru jajecznego np. Advokat lub Ajerkoniak 3 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 1 łyżka cukru pudru DO PODANIA : borówki, likier jajeczny WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 120℃, bezz termoobiegu. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy około 22 cm. BEZA: Misę i mieszadło(...)górze. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100℃ i suszymy bezę jeszcze 2,5-3 godziny. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ostudzony blat ustawiamy na płaskim talerzu lub niskiej paterze, którą będziemy mogli wstawić do lodówki. KREM: Odmierzamy potrzebną ilość likieru jajecznego. Do małego rondelka wsypujemy żelatynę i zalewamy ją 3 łyżkami
cool and mintycukru pudru 1 serek mascarpone (250g) 8 ciastek oreo Dodatkowo: 1,5 tabliczki czekolady karmelowej 3 łyżki mleka 4 łyżki płatków białej czekolady 7-8 ciastek oreo 1/3 szklanki likieru np. czekoladowego Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Do masy jajecznej dodajemy(...)piekarniku ok 40 minut (do suchego patyczka). Studzimy i kroimy na 3 płaty. 2. Krem: Śmietankę wraz z dodatkiem śmietan-fixu ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, ubijamy na wolnych obrotach. Do masy dodajemy zmielone na miał ciastka oreo. Masę dzielimy na 3 części. 3. Przełożenie: Każdy płat nasączamy likierem. Nakładamy krem, przykrywamy drugim
Kuchnia w czekoladziebiszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Zaparzyć kawę i odstawić do wystudzenia. Następnie dolać do kawy likier i wymieszać. 2. Jajka sparzyć przed oddzieleniem żółtek od białek. Żółtka utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru pudru (pozostałe dwie zostawiamy na później), następnie przelać żółtka do metalowej miski(...)dalej ubijać przez ok. 4 minuty, aż masa będzie jasna i puszysta. Ostudzić. 3. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z ubitymi żółtkami (można to zrobić mikserem na najniższych obrotach), a następnie z ubitą śmietaną. 4. Masę podzielić na 3 części. Biszkopty kolejno zanurzać w kawie wymieszanej z likierem (trzeba to zrobić szybko, aby biszkopty się
Domowa Cookierenka Agimiodu 100 g masła 125 ml mleka 1/2 szklanki cukru / 110 g MASA MARCEPANOWO ŚLIWKOWA 10 suszonych śliwek kalifornijskich pokrojonych w kosteczkę 100 g masy marcepanowej 6-8 łyżek likieru amaretto i/lub brandy / soku z pomarańczy / wody GANACHE 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietanki 30% 10 g masła WYKONANIE PIERNIK: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃, z włączoną funkcją grzanie góra(...)ognia, dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie, mieszamy i odstawiamy na 20 minut do nasączenia. W międzyczasie mieszamy i lekko dociskamy. Pokrojoną masę marcepanową i nasączone śliwki wraz z pozostałym płynem blendujemy lub rozdrabniamy przy użyciu malaksera, na gładką pastę o konsystencji powideł. Gęstość masy regulujemy likierem lub sokiem lub wodą. GANACHE : W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30%, doprowadzamy
cool and mintyłyżeczka żelatyny w granulacie odpowiada 2 płatkom żelatyny 40 g (1/3 szkl) cukru pudru 50 ml brandy szczypta soli 300 g świeżych malin gar ść przyrumienionych płatków migdałowych 30ml likieru malinowego Wykonanie Bia łka ubić z odrobiną soli i cukrem na sztywną masę . Ubi ć ciasto tj. ubić jajka z żółtkami i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny. Wsypać mąkę(...)potem tylko lekko przeciąć nożykiem po upieczeniu . Piec 20-25 minut z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku do 150 ° C . Pozostawi ć w piekarniku do ostygnięcia, a następnie wyłożyć do góry nogami i usuń papier do pieczenia. Maliny zala ć brandy. Ubić śmietanę na sztywno. Rozpuścić żelatynę w ciepłym likierze, aż do rozpuszczenia. Przestudzona wymieszać z ubita śmietaną z sola
mojej kuchniłyżeczka żelatyny w granulacie odpowiada 2 płatkom żelatyny 40 g (1/3 szkl) cukru pudru 50 ml brandy szczypta soli 300 g świeżych malin gar ść przyrumienionych płatków migdałowych 30ml likieru malinowego Wykonanie Bia łka ubić z odrobiną soli i cukrem na sztywną masę . Ubi ć ciasto tj. ubić jajka z żółtkami i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny. Wsypać mąkę(...)potem tylko lekko przeciąć nożykiem po upieczeniu . Piec 20-25 minut z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku do 150 ° C . Pozostawi ć w piekarniku do ostygnięcia, a następnie wyłożyć do góry nogami i usuń papier do pieczenia. Maliny zala ć brandy. Ubić śmietanę na sztywno. Rozpuścić żelatynę w ciepłym likierze, aż do rozpuszczenia. Przestudzona wymieszać z ubita śmietaną z sola
w mojej kuchninaturalny oraz likier migdałowy, łączymy w jedno. Mąkę, cukier, proszek i sodę mieszamy widelcem, łączymy z masą jajeczną. Mieszamy łyżką, możemy pozostawić grudki. Kokilki wykładamy papilotkami. Dajemy do każdej łyżkę ciasta, na ciasto połówki truskawki, na nie znów łyżkę ciasta. Na wierzchu układamy kawałki marcepanu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach, funkcja góra-dół na 20 minut. Studzimy. Śmietanę(...)minut mikserem ze szczyptą soli. Dodajemy łyżkę kopiastą cukru pudru Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku, łączymy mikserem z ubitą śmietaną. Dodajemy garść posiekanych truskawek i ubijamy mikserem. Chłodzimy w lodówce. Śmietanę za pomocą rękawa cukierniczego i wybranej końcówki umieszczamy na wierzchu ciasta, dekorujemy kawałkami truskawek. Marcepan kakaowy: -200 gram migdałów zmielonych -180 gram cukru pudru -łyżeczka likieru migdałowego -łyżka kakao
BaRepasmieszając mikserem. Na koniec dodać delikatnie białka, mieszać drewnianą łyżką. Piec 3o min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto wystudzić i rozkroić wzdłuż. Nasączyć jedną ze stron każdego z blatów likierem waniliowym. W misce ubić na pół sztywno śmietanę kremówkę z cukrem. Dodać mascarpone i kontynuować ubijanie. W miseczce rozpuścić żelatynę w trzech łyżkach wody. Wystudzić, ale tak aby nadal miała(...)momentu zagotowania gotować przez półtorej minuty, cały czas mieszając. Wystudzić. Ciasto przełożyć kremem. Górę ciasta polać czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego! Wskazówki. Użyłam kwadratowej formy do pieczenia o wymiarach 19 na 19 centymetrów. Ciasto przed dodaniem mąki może wydawać się gęste, ale takie powinno być. The post WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym appeared first on MeCooks
mecooksłyżeczka masła 4 łyżki likieru kawowego Herbatniki kruszymy, mieszamy z masłem, chilli i kakao na gładką masę. Tortownicę 22cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy przygotowanym herbatnikami i wstawiamy do lodówki. Dynię myjemy, odcinamy końce, przecinamy na pół i wydrążamy ziarna. Posypujemy ją cukrem waniliowym i zawijamy w folię aluminiową – pieczemy przez 40 minut w temperaturze 190*C. Zostawiamy(...)Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C, następnie zmniejszamy do 140*C i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ostatni raz zmniejszamy temperaturę do 110*C i pieczemy 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Swoje serniki piekę wieczorem i ostudzone wkładam do lodówki - razem z tortownicą. Następnego dnia rano zajmuję się składaniem ich w całość. Wtedy mam pewność
Gotowanie i blogowanielikieru kawowego 120 g cukru pudru 3 łyżeczki kawy vaspiatta espresso 100 g wody Dodatkowo: 10 okrągłych biszkoptów 100 g zaparzonej kawy vaspiatta espresso 20 g likieru kawowego różyczki Dr Oetkera 3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski. Orzechy zmielić w młynku(...)termoobiegiem nastawionym na 170 stopni na około 40 minut. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć biszkopt z formy i przeciąć na pół. Miękkie masło wrzucić do miski dodać cukier puder i ucierać aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodać kolejno żółtka, likier i ostudzoną zaparzona kawę ciągle ucierając. Do tortownicy przełożyć
Gosia gotujeprzygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej
W garach u Gosi