zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, dodać stopniowo po jednym jajku, rozpuszczoną i schłodzoną czekoladę i rum lub likier. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę a następnie wylać na wyłożony w tortownicy spód. Gotową masę serową wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Po 40 minutach sprawdzić czy zbyt mocno się nie podpiekł
Na słodko lub wytrawniejednej limonki 70 g masła, miękkiego ½ łyżeczki soli Nadzienie 1 białko 80 g cukru 100 g migdałów 300 ml śmietanki do ubijania + 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego, u mnie malibu cukier puder do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj po kolei cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto(...)termoobiegu. Piecz bułeczki przez 10 – 12 minut, aż będą rumiane. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce. Przygotuj nadzienie. Ubij białko na sztywną pianę. Pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier po jednej łyżce. Piana powinna być puszysta i lśniąca. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj. Ubij śmietanę dodając cukier i kokosowy likier. Zetnij wierzch każdej bułeczki. Ułóż łyżkę migdałowego nadzienia
codojedzeniaserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt migdałowy: Do miski wbijamy jajka, dolewamy wodę i wsypujemy cukier. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach kilka minut do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)moja miała 24 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Powierzchnię wyrównujemy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 15-17 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być ładnie zarumieniony i sprężysty przy dotyku. Upieczony wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Biszkopt można też upiec bez dzielenia go na blaty, po prostu należy
MyCookBook.plmasła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia dodatki 1 budyń waniliowy duży (na 3/4 l mleka) mleko i cukier do ugotowania budyniu 100 ml likieru o smaku waniliowym, u mnie likier Dalkowski 150 g miękkiego masła 2 galaretki, u mnie agrestowe 3 banany Przygotować ciasto na pieguska. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 35-34 minut, do suchego patyczka. Obie galaretki rozpuścić w 750 ml wody i odstawić do wystudzenia. Ugotować budyń z dodatkiem cukru i odstwić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ubijać i porcjami dodawać likier a następnie wystudzony budyń. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić
Monia miesza i gotujeklonowego - szczypta soli - odrobina (łyżka) likieru pomarańczowego - 220 ml oleju rzepakowego - 3 łyżki cukru - 20 ml soku z cytryny - 150 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciskany) - 3 łyżki masła - 30 ml brandy do podpalenia - filety z jednej pomarańczy WSZYSTKIE SKŁADNIKI na naleśniki umieść w misce i wymieszaj na gładką masę, odstaw na 20 minut, po tym czasie smaż naleśniki
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżeczki proszku do pieczenia MASA JASNA KOKOSOWA: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 5 łyżek cukru pudru 150 g masła 150 g wiórek koksowych 5 łyżek likieru kokosowego MASA PORZECZKOWA: 3 łyżeczki żelatyny 250 ml śmietany kremówki 125 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 1/2 szkl. czerwonych porzeczek 100 ml wrzątku WIERZCH galaretka malinowa mały koszyczek(...)się składników. Masę przelać do małej blachę. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 18 st. C. Po upieczeniu przekroić ciasto tak aby powstały 2 warstwy ciasta. Przygotowujemy masę jasną. Budyń ugotować w mleku i 2 łyżkami cukru. Zestawić z ognia i poczekać aż wystygnie. Wiórki kokosowe wymieszać z likierem. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać
Kuchnia w oparachżelatyny dodatkowo: 14 podłużnych biszkoptów 1/2 szklanki likieru kawowego słoiczek dżemu wiśniowego Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów). Ciasto (będzie dość rzadkie) przelać do foremki wyścielonej papierem i piec w 180*C około 40 minut (nie przesuszyć). Wystudzić. Ciasto urośnie z "górką(...)wrzątku. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. . Wmiksować ricottę a następnie przestudzoną żelatynę. Podzielić krem na 3 części. Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie, posmarować druga częścią masy i przykryć blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą dżemu, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia140g cukru 4 jajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru pudru 4 łyżki mocnej kawy lub likieru kawowego 550 g chałwy (+ 100-150 g do ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau au chocolat, który znajdziecie tutaj. Ja upiekłam 2 blaty w dwóch podejściach, ale można upiec(...)delikatnie natłuszczamy. Pieczemy w temp. 180 st przez ok. 45 minut. W roli podkładu równie dobrze sprawdzi się także biszkopt czekoladowy z tego przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem
Moje Pyszne Siódme NieboDomowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Nalewka farmace utów (aptekarska) Grzaniec, czyli grzane wino Sosnówka, nalewka z pędów sosny Nalewka z czerwonej porzeczki na spirytusie Czas przygotowania: w sumie 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 2000 czerwonych porzeczek 1000 g cukru 0,7 litra spirytusu 1 szklanka wody
Kulinarne przygody GatityPrzełóż do formy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180C przez około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki
U Fiolkiprzestudzenia. Jajka wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do kokilek (3/4 wysokości) i piec około 180 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Do przygotowania i podania ciastek użyłam naczyń ceramicznych Staub
Kuchnia w opałachmarcepanową (grube oczka) i zmiksować. W osobnej misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier. Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką. Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach (bez termoobiegu
Szybko Tanio Smaczniespecjalność - ma piękny słoneczny kolor i orzeźwiający cytrynowy smak. Ten likier to moje wspomnienia z Włoch zamknięte w jednej butelce :) Składniki na 1 litr: 8 cytryn - skórki 0,5 l spirytusu 0,5 l wody 0,5 kg cukru Przygotowanie: Cytryny włóż do garnka i zalej wrzątkiem - zaparzaj 20 minut. Obierz bardzo cieniutko skórkę, tak aby nie zostały na niej(...)studzimy. W tym czasie odsączamy i wyjmujemy ze słoika skórki i wlewamy ostudzony syrop (woda + cukier). Wstrząsamy słoikiem aby wymieszać i odstawiamy do lodówki na dobę. Następnie przelewamy likier (przez drobne sitko lub gazę) do butelki lub butelek (u mnie litrowa) i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na min. 1 miesiąc (co kilka dni należy potrząsnąć słoikiem) - im dłużej nalewka będzie
Alutka-Gotujeczekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajeczno-czekoladowej. Na koniec wlać likier czekoladowy i dokładnie wymieszać ciasto. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w 170 stopniach C przez 30-35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowowyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić. Krem pomarańczowy: 375 ml mleka 400 ml soku pomarańczowego 125 g cukru 1 cukier wanilinowy Delecta 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej + 150 ml likieru jajecznego 250 g okrągłych biszkoptów Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mleko, połączyć. Mąkę ziemniaczaną połączyć
Domowa cukiernia Ewy