malin Wykonanie: Biszkopty pokroić na ćwiartki i poukładać na dnie pucharków. Dżem wymieszać z whisky lub likierem (ja wybrałem drambuie) i wyłożyć na biszkopty. Przygotować custard: Połączyć mleko i śmietankę w rondelku. Dodać nasionka wanilii i podgrzewać mieszając około 5 minut, niemal do zagotowania. Zdjąć z ognia. Żółtka, cukier i skrobię wymieszać dokładnie trzepaczką w misce. Kontynuując mieszanie wlewać cienkim
zadanie-gotowanieCiasto wylewamy do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta - ok. 1/3 szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki
Cooking Monsterżaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki. Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko wystudzone z lodami lub kremem angielskim
Przysmaki Karolkikokosem;)Składaniki; 1 kg wydrylowanych wisni, 7 dkg wiórków kokosowych, 1 kg cukru żelującego 1:1, 50 ml likieru kokosowego, Po kokos zapraszam do SKWORCUWykonanie;Wydrylowane wisnie zasypujemy wiórkami oraz cukrem żelującym. Odstawimy na 4 godziny.Następnie zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Likir dodajemy pod koniec gotowania.Przekładamy do słoiczkow i pasteryzujemy 15 minut. wg. "Moje gotowanie-Przetwory
Anioły w kuchniubić ze szczyptą soli. W innej misce ubić śmietankę z cukrem. Dodać do niej ubite białka i likier, delikatnie wymieszać. W małych szklankach ułożyć porcje truskawek, na wierzch nałożyć kilka łyżek musu i posypać migdałami. Wstawić do lodówki na około 30 minut i podawać
wyzwania kuchenneczekolady dodajemy mąkę z cukrem. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jajka i żółtka, ekstrakt, likier, skórkę oraz sok z pomarańczy i miksujemy mikserem. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gotową masę przelewamy do kokilek. Pieczemy przez około 14-16 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić w zależności od piekarnika czy wielkości kokilek. Dlatego warto
Mania Gotowaniamiksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Muffinki studzimy na kratce i zabieramy się
Blondynka Gotujepieczenia Krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego waniliowego Poncz: 300 ml bardzo mocnej kawy 100 ml likieru kawowego + 1 duża paczka okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Jajka ubić z solą i cukier na jasną, puszystą masę. Następnie, stopniowo, dodawać olej i wodę, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia(...)Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Schłodzić, przekroić na dwie części. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Do masy maślanej dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wyłożyć do formy, nasączyć kawą wymieszaną z likierem, wyłożyć połowę masy. Na masie ułożyć zamoczone w ponczu biszkopty, lekko oprószyć
Domowa cukiernia Ewyłyżki zmielonych orzechów laskowych , 1 jajko, 1/3 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy szczypta soli Krem: 300 ml śmietany 30%, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z cukrem, orzechami(...)nakłuwam widelcem. Piekę w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w 180 stopniach. Krem: Śmietanę podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję. Zdejmuję z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszam, aż się rozpuści. Przekładam do miski i studzę, najlepiej całą noc. Następnie wystudzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier, kawę i likier. Przekładam do rękawa cukierniczego. Babeczki smaruję dżemem, następnie wypełniam kremem
słodki bratekwaniliowym – krem: 3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera 4 żółtka (pozostałe z ciasta) 3 łyżki mąki (skrobii) ziemniaczanej 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto 200 g miękkiego masła Dodatkowo: słoiczek kwaskowego dżemu lub konfitury np. wiśniowego, porzeczkowego, malinowego, żurawinowego 100 g wiórków kokosowych Jajka przelewamy ciepłą wodą, aby się ogrzały. Wycieramy(...)24x36cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC (lub 160ºC z termoobiegiem) na 25 minut. Przygotowujemy domowy budyń. Dwie i pół szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i łyżką cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz likier. Miksujemy na gładką masę. Wlewamy strużką na gotujące się mleko, jednocześnie intensywnie mieszając. Gotujemy
Poezja smakuwyzwaniem, polegającym na przygotowaniu deseru dla księcia Walii Edwarda i jego przyjaciół. Jak się można domyślić, biedaczek tak bardzo się denerwował, że przez przypadek sos na bazie kirszu i likieru pomarańczowego zapalił się. Francuski kucharz w chwili rozpaczy spróbował mieszanki i ku swojemu zaskoczeniu odkrył, że smakuje wyśmienicie. Naleśniki włożył więc do sosu, a przed podaniem deser podpalił jeszcze(...)ekstrakt i jajka wymieszać na jednolite ciasto (można zmiksować blenderem), odstawić na 15 minut. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, usmażyć kolejno 4 lub 6 cienkich naleśników (w zależności od wielkości patelni). Sos: 3 pomarańcze sok z połowy cytryny 3 łyżki cukru (dałam #cukiertrzcinowy #diamant ) 50g masła 50ml likieru pomarańczowego 25ml brandy Pomarańcze dokładnie umyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Połowę jednej pomarańczy
Obiad gotowyłyżki) mąki pszennej 2 łyżeczki wódki 4 jajka 2 cytryny POLEWA 330 g gęstej homogenizowanej śmietany 18% 2 łyżeczki ksylitolu lub 3 łyżeczki cukru DO PODANIA: 1 pomarańcza, likier pomarańczowy, np.Grand Marnier, płynny miód WYKONANIE Jajka i twaróg wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia. Spód formy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia(...)ksylitolem lub cukrem. Wyrównujemy wierzch i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia. Ostudzone ciasto obkrajamy nożykiem przy brzegu formy i odpinamy obręcz. Przed podaniem kroimy w kliny. Podajemy z cienkimi plasterkami pomarańczy skropionymi likierem i miodem oraz opcjonalnie z bitą śmietaną
cool and mintycukru pudru 4 żółtka 100 g masy marcepanowej szczypta soli Nadzienie: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 70 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki likieru amaretto Do dekoracji: 1 łyżka płatków migdałowych około 80 g masy marcepanowej barwniki spożywcze Przygotowanie: Kruchy spód: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, szczyptę soli i cukier puder. Masło(...)minut. Następnie wyjmujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Nadzienie: Do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się roztopi i wszystkie składniki się połączą. Wyłączamy gaz i wlewamy likier amaretto. Mieszamy. Na upieczony i ostudzony spód przekładamy przygotowaną czekoladę. Schładzamy. Płatki migdałowe prażymy
Oryginalny smakdużej ilości żółtek, użyłam też maszyny do lodów. Do masy dodałam likieru orzechowego nie tylko dla wzmocnienia smaku, ale też z uwagi na konsystencję; dzięki temu dodatkowi nawet po kilku dniach w zamrażarce nie zamarzają na kość i łatwo nakłada się je łyżką po kilku minutach od wyjęcia z chłodziarki. Absolutnie genialnym dodatkiem są orzechy w karmelu - długo zachowują(...)orzechowe z karmelizowanymi orzechami Składniki: (na 900 ml lodów) 250 ml śmietany kremówki (38%) 250 ml mleka 100 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 150 g cukru 2 łyżki likieru orzechowego karmelizowane orzechy: 75 g cukru 75 g orzechów włoskich Kremówkę, mleko i orzechy zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorące mleko
Pożeraczka, czyli raz adobrzegram mielonych migdałów 200 gram cukru 200 gram miękkiego masła 10 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Krem advocat 300 ml mleka 300 ml likieru advocat 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 gram sera mascarpone Wykonanie: Biszkopt makowy Masło z miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną(...)Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą masę, następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki dokładnie łączymy ze sobą składniki aby się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy likier, następnie masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając
kgwjanczewo