łyżka żelatyny 50ml likieru kokosowego (z tego przepisu) dodatkowo: 400g malin + 50ml likieru kokosowego i 50 ml wody do nasączenia blatów. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po rozpuszczeniu kryształków wlać żółtka. Całość ubijać mikserem jeszcze przez 2-3 minuty, po czym przesiać do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć(...)natłuszczonej tortownicy, piec około 40 minut w 180 stopniach (aż patyczek będzie suchy). Beza : Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru. Gdy masa będzie lśniąca dodać łyżkę octu oraz mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać mikserem. Na papierze do pieczenia narysować koło, wielkości tortownicy, po czym masą bezową wypełnić wnętrze. Wkładamy do piekarnika
Zapiski Młodej Żonypieczenia. Przelewamy ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka". 4. Gorące ciasto wyjmujemy i z wysokości 30 cm puszczamy na podłogę (dzięki temu ciasto nie opadło). Potem zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Poncz: 1/2 szklanki słodzonego naparu kawy lub 1/3 szklanki likieru kawowego 1/3 szklanki wody, jeśli dajemy likier kawowy Ciasto orzechowo
kruche babeczkiwstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na 25 minut. Po upieczeniu zostawiamy do ostygnięcia i bierzemy się za krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dorzucamy serek mascarpone razem z posiekanymi listkami mięty oraz śmietan-fixem. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy likier miętowy, mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego jednocześnie dekorując nasze wystudzone babeczki
Kuchenne WariacjeKremowy likier cytrynowy... Lekki, słodki, mocno cytrynowy. O pięknej, delikatnie żółtej barwie. Idelany do powolnego sączenia. Po prostu pyszny! Składniki: 6 dużych cytryn; 500 ml spirytusu 70%; 900 g białego cukru; 1 litr mleka o zawartości tłuszczu 3,2%; 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego. Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie umyć i wyszorować pod bieżącą wodą. Tak przygotowane cytryny bardzo cieniutko obrać(...)mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym gotować na małym ogniu, przez około 20 minut, bardzo często mieszając. Wystudzić. Spirytus wraz ze skórkami przecedzić przez sito. Skórki cytrynowe wyrzucić. Do wystudzonego, słodkiego mleka wlać przecedzony spirytus. Dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić przez sito. Przecedzony likier przelać do czystych butelek i przechowywać w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników
Gospodyni MiejskaSkładniki nadzienia Tarty z porzeczkami i truskawkami: 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 duże jaja (rozm. L) 50 g drobnego cukru 200 g śmietanki 30% 1 łyżka likieru malinowego lub domowej nalewki malinowej 1 garść truskawek 1 garść czerwonej porzeczki 1 garść czarnej porzeczki Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem(...)obciążeniem i dopiec kolejne 5 minut . W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę. Gdy lekko przestygnie (ale będzie lekko ciepła i wciąż lejąca) , rozsmarować po jeszcze ciepłym cieście (spód i boki). 50 g gorzkiej czekolady 70% kakao Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C (grzałka góra-dół). Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i likierem malinowym. 4 duże jaja (rozm
Moja DelicjaMoja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek:Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone(...)małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy i odsączamy. Ciasto czekoladowe. Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm. 20 dag dobrej jakości czekolady 18 dag masła lub margaryny 20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier 6 jaj 25 dag mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu
Apetyczna babeczkakawową galaretką Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) biszkopt: 1 jajko 35 g cukru 20 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao nasączenie: 1 łyżka likieru kawowego mus kawowy: 65 ml mocnej kawy 80 g cukru 2 żółtka 1 listek żelatyny 60 g miękkiego masła 125 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 30 g bezików mus czekoladowy(...)Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do kremu, delikatnie mieszając łyżką. W formie ułożyć biszkopt, zapiąć obręcz, nasączyć likierem. Wylać krem kawowy, posypać pokruszonymi bezikami. Schłodzić w lodówce. 75 ml kremówki zagotować. Zalać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia i piec w 175*C około 20 minut. Wystudzić i pozostawić w foremce. przygotować krem: Żółtka rozmieszać z mąkami, cukrem i odrobiną mleka. Wlać na gotujące się pozostałe mleko i ugotować jak budyń. Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem. Z mleka odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać z likierem. Nasączyć biszkopt i posmarować kajmakiem. Na kajmak wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawięc zachęcona wyrobem (jeśli tak to można nazwać) domowego alkoholu w postaci likieru zrobiłam mój likier, którego składniki i proporcje sama sobie ustaliłam. I wiecie, że wyszedł całkiem smaczny likier kukułkowy. Ale.... spokojnie, niech sobie postoi, nabiera mocy i smaczniejszego smaku Składniki (na ok. 1,2 l): 300 g kukułek (bez papierków) 250 ml wody(...)zagotowała wrzuciłam kukułki. Mieszałam cały czas (około 15 minut), żeby się rozpuściły i nie przywarły do dna. Do ciepłej mieszaniny wlałam mleko. Wymieszałam i wystudziłam. Do zimnej masy małym strumieniem wlewałam spirytus i cały czas mieszałam. Teraz już mogłam przelać do karafki. Na drugi dzień, jak już się likier „przegryzł” można go było spróbować
Kuchnia u Krysimamy pyszny i efektowny deserek w 15 minut. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Porcje: 4 Składniki: 60 g białej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 60 ml wody, 1 łyżeczka zielonej harmaty matcha, 1 płaska łyżeczka żelatyny, 2 łyżeczka Likieru Malibu, owoce do przybrania. Przygotowanie: W gorącej wodzie rozpuścić herbatę i wystudzić. Do zimnej(...)dalej ubijać blenderem do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z kremem jajecznym i przestudzić. Domieszać śmietanę i żelatynę, napełnić pucharki, schłodzić (min. 15 minut). Przybrać przed podaniem
SzczyptaSmaQgruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;)Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki tłustej śmietany Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek. Od spodu(...)inaczej podczas pieczenia i wzrostu ciasta owoce się przewrócą. Pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne, jeśli jest pieczemy dotąd, aż patyczek będzie suchy. Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę i pozostałą część likieru, gdy składniki zagotują się, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji
Taste Of My Daycukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Masa biała: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej(...)wymieszać z likierem amaretto. 5. Dekoracja: Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzić cienką warstwę na płaskiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie każdą z czekolad ściąć nożem po kątem ostrym tworząc czekoladowe rurki. 6. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu ciemnego, wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinycukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki mleka Masa biała: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 150ml mleka 1 łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Poncz: 130ml kawy espresso 100ml likieru amaretto Dekoracja: 60g czekolada mlecznej 60g czekolady białej Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, olej(...)wymieszać z likierem amaretto. 5. Dekoracja: Każdą czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, następnie rozprowadzić cienką warstwę na płaskiej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Po tym czasie każdą z czekolad ściąć nożem po kątem ostrym tworząc czekoladowe rurki. 6. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę musu ciemnego, wstawić do lodówki na około 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysmażonej skórki pomarańczowej sok z jednej pomarańczy Krem ryżowy: 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki mleka 150g masła 2,5 łyżki cukru sok z 1 limonki Dodatkowo: 80ml likieru pomarańczowego do nasączenia biszkoptu 4 łyżki zmielonych i uprażonych migdałów do posypania suszone morele, pomarańcza i świeże listki mięty do dekoracji Wykonanie Biszkopt kokosowy Ubić białka z cukrem(...)cały czas mieszając. Gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty. Wystudzić. Utrzeć miękkie masło. Stopniowo dodawać wystudzone płatki. Gdy składniki się połączą dodać sok z limonki i wymieszać. Przygotuj pierścienie cukiernicze (jeśli ich nie masz zrób z plastikowej butelki po wodzie). Na spodzie umieść biszkopt kokosowy. Skrop go łyżeczką likieru pomarańczowego. Przykryj półcentymetrową warstwą kremu ryżowego. Na to wyłóż
Wiem co jemmasę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 1 szklanka drobnego cukru 5 jajek 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Cointreau lub 5 łyżek soku z pomarańczy 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% Składniki na masę makową: 250 g gotowej masy makowej(...)skórkę pomarańczową. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie i długie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując krótko po każdym dodanym jajku. Na koniec wymieszać z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyć do tortownicy.Do
Moje domowe kucharzenie