liście, aronię, cukier i wodę. Gotować. Od momentu zawrzenia przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zestawić z palnika i dodać kwasek cytrynowy. Wymieszać. Odstawić całość do ostygnięcia. Przygotować butelki , najlepiej ciemne z zielonego lub brązowego szkła . Usunąć aronię i liście. Do cieczy dolać spirytus. Wymieszać. Likier przelewać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu . To bardzo ważne, bo w świetle
Weekendy w domu i ogrodzieziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 700 ml kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz: 350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę(...)stopniach. Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo, jednak czas pieczenia jest około 15 minut. Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry. Poncz: Zimny napar z kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder
Ala piecze i gotujecukru pudru opcjonalnie Śmietanę podgrzać i do bardzo gorącej dodajcie czekoladę. Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga nie pozwólcie aby czekolada stężała. Ma być konsystencji nutelli . Nasączyłam likierem malinowym. Wykonanie. Wystudzony biszkopt przekroicie na trzy równej wielkości blaty. Mus podzielcie na dwie porcje. Pierwszy blat połóżcie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpowkładać bokiem w ciasto). Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać. Lukier kokosowy: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego Mój lukier zrobiłam z 1/2 szklanki pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny. Ten lukier kokosowy wydał mi się
Proste Potrawymasy dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować, dodając likier amaretto lub aromat migdałowy. 6. Gotową masę serową wylać na kokosowy spód i wstawić do piekarnika. 7. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 60 minut. 8. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch sernika
W mojej kuchnisoli *Skorupki jajek można sparzyć wrzątkiem, (jajka włożyć do zlewu i przelać wrzątkiem prosto z czajnika). Kawę zaparzyć, dodać likier, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Do żółtek dodać 2 łyżki ksylitolu (lub cukru) i dokładnie utrzeć na puszysty krem (ok.10 minut) W większej misce ubić serek mascarpone, dodać do niego utarte żółtka i lekko zmiksować. Do białek dodać szczyptę soli
Smaczne Zdroweletniego mleka. Dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, oraz likier. Ubijamy białka na średnio sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objetość. Gotowe ciasto nakładamy łyżką wazową na dobrze rozgrzaną gofrownicę i pieczemy
Mia Cucina Sofietapłatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu do posypania Dodatkowo: Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, po czym dodajemy stopniowo żółtka ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 5 minut na wysokich obrotach
Smakowy Rajcałym jajku.Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo
Ostra na Słodkomasę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 10 minut aż ostygnie i dopiero w tedy wyjąć z formy. Ja ozdobiłam babkę roztopioną mleczną czekoladą i kolorowymi cukierkami, polecam również likier lub zwykły cukier puder. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzienajlepiej typu espersso) wierzch: 1 galaretka wiśniowa 1 słoik wiśni drylowanych opcjonalnie 1 szklanka likieru amaretto Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową. masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w około(...)proszkiem kawowym. Zmiksowana masę przelewamy na spód z ciastek i odstawiamy do lodówki do stężenia masy. wierzch: Na masie kawowej układamy drylowane wiśnie (opcjonalnie można je wcześniej namoczyć w likierze amaretto), które zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową
Bon appetit mon amieCiasto przygotowane jest na niezawodnym, nieopadającym, puszystym biszkopcie. Krem to moje ulubione połączenie śmietanki kremówki z serkiem mascarpone z nutą kokosowa i mnóstwem wiórków (bez żelatyny!). Blaty nasączone są likierem malibu, który nadaje ciastu cudowny smak i aromat. Tort jest niesamowicie prosty, idealnie wilgotny i nieprzesłodzony. Najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, gdy biszkopt oraz masa idealnie się połączą. Całość(...)papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy do dekoracji. Do pozostałej
Chocolate Muffin Blogstopni przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a całuski suszyć dalej aż do całkowitego wystudzenia. Można je zlepiać razem smarując masą czekoladową, ale my najczęściej zjadamy je bez dodatków. Nie uwierzycie jak szybko można pochłonąć dwie blachy całusków:D /przepis Karolki/ TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE 500 g wydrylowanych daktyli kila łyżek likieru pomarańczowego /użyłam domowej pomarańczówki(...)minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekładać nutellą lub innym kremem czekoladowym lub orzechowym. Ciasteczka rozpływają się w ustach, nic więc dziwnego, że w oryginale noszą nazwę Melting Moments. /przepis cytuję za Dorotus / TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE 170 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, najlepiej miętowej 1/2 filiżanki śmietany kremówki likier miętowy 4 łyżki masła
KUCHARNIAczekoladowa: 360g serka homogenizowanego czekoladowego 100g mlecznej czekolady 3 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 50ml likieru migdałowego Polewa truskawkowa: 250g truskawek 1 truskawkowa galaretka Dodatkowo: bita śmietana truskawki, borówki Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną(...)Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem. 5. Polewa truskawkowa: Truskawki zagotować w 1/2 szklanki wody, zblendować blenderem, wsypać galaretkę, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i zagotować. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Do formy wyłożonej folią spożywczą wylać masę waniliową i wstawić do lodówki na około 30 minut, włożyć jeden blat biszkoptu, nasączyć ponczem, wylać
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki 110 g masła 110 g cukru pudru 3 jaja 2 łyżki likieru Frangelico (lub innego, Waszego ulubionego ) 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 1 łyżka mleka 100 g dobrej, gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 banan, obrany i pokrojony w plastry do posypania cukier puder sos toffi: 250 ml śmietanki kremówki 150 g brązowego(...)powoli gotujcie około 20 minut- sos powinien zgęstnieć i stać się gładki. Odstawcie do lekkiego przestudzenia. Piekarnik nagrzejcie do 180 st z termoobiegiem. Przygotujcie blachę do pieczenia (u mnie 25 cm x 20 cm), wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Masło roztopcie, lekko przestudzone wlejcie do misy. Wbijcie do niego jaja, wsypcie cukier puder, wlejcie likier i wymieszajcie. Dodajcie przesianą
OliveandThyme