mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu odziel żółtka od białek, które następnie zmiksuj(...)jednym żółtku. I na koniec powoli dosypuj mąkę. Wymieszaj delikatnie, tak aby piana nie opadła. Tortownicę wyłóż papierem do pueczenia, przełóż do niej ciasto i piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. (Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej). Składniki na krem powinny być schłodzone. Do miski przelej śmietanę, dodaj szczyptę soli i miksuj
365 dni dookoła kuchnizbliżony do domowego batonika Snickers , jako że mój mąż uwielbia te batoniki. Czy dobrze trafiłam w gust, to się dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu(...)gładki krem za pomocą malaksera, może to potrwać kilkanaście minut, ostudzić. Zmielone orzechy umieścić w misie miksera, dodać serek, zmiksować do połączenia składników i napuszenia się serka. 100 g orzechów umieścić w malakserze, posiekać na ok 3 mm kawałki. Do masy orzechowej dodać posiekane orzeszki, wymieszać. Nasączenie: 3/4 szklanki likieru kawowego, u mnie domowy Baileys 1/4 szklanki wody (wersja bezalkoholowa
moj przepis naTaki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły tort(...)minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Biszkopt wyjąć z formy. Odkroić boki. Większą część przeciąć na trzy części, odkrojone boki również na trzy części. Zdjęcie ze strony czas na male co nieco , ponieważ ja zapomniałam zrobić swojego :) Przełożenie : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżki likieru cytrynowego 3 łyżki cukru
Chocolate Muffin BlogSkładniki na biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 33 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru Do nasączenia biszkoptów: Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka(...)pszenna i ziemniaczaną przesiać i dodać do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wyłożonej papierem do wypieków i piec ok 40 minut w temperaturze 170*C. Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na 3 części. Składniki na masę: 150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 750 g schłodzonego serka mascarpone
The Sweet Damsel400g czekolady deserowej (można też użyć pół na pół deserowej z gorzką, zależy jak bardzo wytrawną truflę chcecie otrzymać) 500 ml śmietany 36% (nie można zamienić) 150 ml likieru kawowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze), wyrobić z masłem – uwaga, użyć jak najmniej masła, żeby spód nie wyszedł za twardy(...)około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (można do niego wstawić naczynie żaroodporne z wodą). Gotowy sernik ma ściętą, lekko sprężystą powierzchnię. Studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Kremówkę (500 ml) krótko zagotować w niewielkim garnku. Zdjąć z palnika, rozpuścić w niej czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić – powinna lekko zgęstnieć, ale nie całkowicie. Dodać likier i cukier puder
Pociąg Do Kuchnipodałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami (przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego(...)minut. Rozdrobnić widelcem. Dodać serek, mąkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać oliwę na patelni i usmażyć 4 nieduże placuszki. Masa jest dość luźna więc należy ją nakładać łyżką. Przygotować dwa talerze. Na każdym ułożyć po dwa placki. Na plackach umieścić kacze udko. Resztę miodu wymieszać z likierem pomarańczowym i wylać na talerz
Wiem co jemzmniejszyć ilość cukru ), dlatego do picia niezbyt się nadaje, w każdym razie dla mnie :- ) , ale do nasączania blatów tortowych ( czy też innych ) jak najbardziej :-). Składniki na około 1 l likieru: 2 szklanki wody 1 szklanka białego cukru 1 szklanka brązowego cukru ( trzcinowego ) 0,5 szklanki dobrej jakości kawy rozpuszczalnej laska wanilii ( niekoniecznie ) 1,5 szklanki wódki * Wykonanie: Do garnuszka(...)nożem wyskrobać z niej ziarenka. Dodać je do cukru z wodą wraz z wydrążoną laską. Całość zagotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotować jeszcze około 10 minut. Laskę wanilii wyjąć, wsypać kawę i d obrze wymieszać, do całkowitego jej rozpuszczenia. Może się zdarzyć, że utworzą się grudki z kawy - należy wtedy po prostu przecedzić mieszankę przez sitko
Opowieści z piekarnikałyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie – 1 śmietan Fix - opcjonalnie, dla przełamania smaku, można dodać likier pomarańczowy (u mnie rum, którym zalana jest skórka pomarańczowa) Dodatkowo: - pokrojone fileciki wykrojone z pomarańczy (dałam 2 gatunki pomarańczy, różne w smaku) Do ozdoby: - czekoladowe chipsy o smaku pomarańczowym - trufle pomarańczowe - pomarańcze kandyzowane(...)łyżki śmietanki 30 % - 200 g białej czekolady - opcjonalnie – odrobina barwnika pomarańczowego Czekoladę drobno kroimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy skórkę z pomarańczy, gotujemy ok. 3 minut. Wlewamy śmietankę, gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Gorącą masą wlewamy przez sitko na czekoladę. Zostawiamy na chwilę, aby czekolada się rozpuściła, następnie mieszamy dokładnie łącząc składniki. Przykrywamy folią spożywczą
mojewypiekiinietylkosoli 2 żółtka 750 g pszennej mąki Nadzienie migdałowe 50 ml likieru amaretto 150 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 4 łyżki migdałów do posypania 3 łyżki miodu + 3 łyżki wody do posmarowania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem i odstaw na 10 minut. Do misy miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże, żółtka
codojedzeniamisce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Dodać jajka, likier, otartą skórke i zagnieść ciasto. Na końcu wmieszać w ciasto migdały i uformować z niego dwa wałki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, poczekać aż przestygną i pokroić lekko
wyzwania kuchennecytryn wycisnąć sok. Sok zmiksować z jogurtem, serkiem, likierem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Dalej postępować zgodnie z instrukcją naszej maszynki do lodów. Uruchomić maszynkę, wlać do niej mieszankę lodową. Moje lody kręciłam 30 minut, po tym czasie należy przełożyć je do plastikowych pojemników
Stare Garyczekolady (pokruszonej) Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno. Oddzielnie mieszamy mleko z likierem bananowym, kakaem i cukrem - wszystko musi się elegancko rozpuścić. Wlewamy nasz płyn do ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pokruszone czekolady. Lody możemy dalej wyrobić maszynką albo standardowym sposobem - mieszając, co kilkadziesiąt minut (30 dokładnie). Dlaczego po prostu nie czekać aż same sobie zamarzną
Życie zamknięte w smakuwklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut
VioletoweKucharzeniemascarpone przełożyć do miseczki i zmiksować razem z mlekiem przez kilka minut, aż sie napuszy i podwoi objętość. Możesz dodać śmietanę kremówkę, uważam jednak, iz mleko doskonale rozluźnia i napusza masłową, zwięzłą strukturę serka mascarpone i zawsze to trochę mniej kalorii. Następnie cały czas miksując dolewać porcjami likier jajeczny umyte, odszypułkowane truskawki zmiksować blenderem na puree, dodać sok z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybko zagnieść, uformować walec średnicy około 5 cm. Można dodać łyżeczkę likieru migdałowego dla aromatu. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć pociąć na plastry grubości około 0,5 cm. Można na ciastkach wycisnąć wzory. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 25 minut
królestwo garów