likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:54/101)

Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 150

stopni przez ok. 35 minut - pod koniec sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.  Po wyjęciu z piekarnika ciasto chwilę przestudzić, a następnie wyłożyć "do góry nogami" na talerz lub paterę.  Oryginalny przepis proponuje podanie ciasta z lekko waniliowym sosem budyniowym - nie przepadam za nim, więc polałam ciasto domowym likierem jajecznym - pycha!  * przepis znaleziony na tej stronie - klik

KUCHARNIA
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 203

wody  30 ml likieru cointreau  15 g cukru  2 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej Gold Pak  Na warstwę migdałową [orzechową]: 3 jajka  90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit]  50 g cukru  Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową

Moje domowe kucharzenie
Torta łod Kaufmanna (Tort skromności ;) ) 155

pszynny 1 łeżka kartofylmyjlu 7 2 łeżki kakao 5 łeżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczynia Beza: 6 bi ōłek 1,5 szklōnki cukru 3 łeżki kartofylmyjlu 2 łeżki likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki(...)minut. Jak bydziecie jōm wyciōngać, to odwrōćcie ta forma do gōry dnym i ściepnijcie 19 na stōł (ze 20 abo i 30 cm). I niech sie łona 20 tera trocha łodpocznie. 21 Beza. Ubijcie sie bi ōłka na beza (wciepcie tam trocha soli). Potyn dejcie tam cuker i ubijejcie, aż sie rozmiyszoł. Na sōm kōniec wmiyszejcie kartofylmyjl i wlyjcie likier

Chop w kuchni
Ciasto wiśniowo-kawowo-alkoholowe (z advocatem) na 2 urodziny bloga 455

tłuszczu 600ml mleka 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubate łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru Masa advocatowa: 600ml śmietany 30% 1/2 szkl. likieru advocat 3 łyżki cukru 4 czubate łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ba sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier i miksując, aż całkowicie się rozpuści(...)wsypujemy przesianą mąkę i kakao i mieszamy już łopatką/łyżką do połączenia składników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Do gotującej masy wlewamy (cały

Kolorowy Przepisownik
Czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem. 153

szklanki) 1 jajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 150 g rabarbaru PRZYBRANIE: 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki  likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao w proszku 100 g rabarbaru 6 łyżek cukru 10 łyżek śmietanki 18% do zup i sosów        Nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na 1 cm kawałki i wtykamy w babeczkę (najlepiej żeby nie było go widać). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy.      Gdy babeczki się pieką rozgrzewamy patelnię o grubym dnie. Na rozgrzana patelnię wsypujemy cukier i nie ruszamy, aż cukier się

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 175

zacznie gęstnieć. Gotować jeszcze około 1 minuty i odstawić. Krem odstawić do wystudzenia w temp, pokojowej, Wcześniej przykrywamy go folią spożywcza aby nie pojawił się kożuch.  Następnie masło utrzeć na gładki puch, stopniowo dodawać wystudzony kre m, miksować. A na koniec dosypać zmielony suchy mak. Zmiksować. Poncz;  125 ml ulubionego alkoholu (likier, koniak) 125 ml przegotowanej zimnej wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Kawowa panna cotta z wiśniami 161

wanilinowego opcjonalnie - 3 łyżki likieru Amaretto lub likieru kawowego Sos wiśniowy: 200 g wiśni ( użyłam mrożonych, ale w sezonie polecam świeże ) 1 czubata łyżka cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotować 5 filiżanek o pojemności około 125 ml. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 5 minut, do napęcznienia. W rondelku umieścić pozostałe składniki

Opowieści z piekarnika
Mocno czekoladowa tarta z prażonymi płatkami migdałów 132

200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 30ml likieru amaretto 50g masła extra 80g płatków migdałowych Wykonanie: 1. Kruche ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys 328

serowej dodać aromat i w 3 partiach likier, wymieszać mikserem ( patrz FILM ). 6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Uwaga: Pod tortownicę z sernikiem proszę włożyć blachę/blaszkę, ponieważ podczas pieczenia może wypłynąć roztopiony tłuszcz i może zabrudzić piekarnik. Piec w 200oC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec

Mała Cukierenka
Lody truskawkowo-pomarańczowe z kropelką Malibu 137

pojedynczego loda. Ich wykonanie to dosłownie kilka minut. Obierzcie pomarańczę ze skórki i zblendujcie ją – w całości. Jeśli wiecie, że trafiła Wam się odmiana z dużą ilością pestek, wyjmijcie je wcześniej. Umyjcie i odszypułkujcie duuużą garść dojrzałych truskawek, zblendujcie je razem z pomarańczą. W tym momencie dodajemy stołową łyżkę cukru i 50ml likieru Malibu. Sprawdźcie, ile ta mikstura ma mililitrów

Karo in the Kitchen
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 161

120g mielonych orzechow laskowych2-3 lyzki mleka2 lyzki likieru Ameretto2 lyzki miodu lub cukru pudruDoadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mlekaWykonanie:Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki i  pokroic w 2-cm szpalty.Uklozyc kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,posolic i skropic oliwa.Piec 20-25 minut w temperaturze 200°C.Zblendowac na gladkie puree,wystudzic.Najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Malibu 331

180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej). Krem kokosowy:-  1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki-  220 g serka mascarpone-  1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku)-  1/2 szklanki wiórków kokosowych-  4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietana kremówka

Malinowe Pocałunki
Rafaello – ciasto bez pieczenia 59398

robiłam w ...kilka minut ,poza czasem chłodzenia budyniu. SKŁADNIKI: ½ l mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 łyżka mąki pszennej  1 mały cukier waniliowy  ½ szklanki cukru  2 paczki krakersów (np. po 170 g)  200 g masła  200 g wiórek kokosowych od Skworcu  2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki

Z Kuchni Do Kuchni
Likier Słony Karmel 742

dodaniu spirytusu likier zamienia się w paliwo lotnicze i impreza może się zakończyć przedwczesnym wyłączeniem filmu, bez możliwości późniejszego odtworzenia. Więc jak ktoś lubi wrażenia ekstremalne, to polecamy spirytus. Likier Słony Karmel Potrzebujemy: dwie puszki masy kajmakowej Gostyń (smak kajmak, żadne czekolady) czekoladę Karmelove Wedel (wersja bez chrupek i orzeszków) 500 ml śmietanki kremówki 30% Łaciata 350 ml mleka(...)małym ogniu podgrzewamy masę kajmakową, ciągle mieszając. Ma zrobić się płynna. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy śmietankę i mleko. Mieszamy i podgrzewamy około 3 minut. Mały ogień i ciągle mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Mikserem na wolnych obrotach lub rózgą wkręcamy alkohol, robimy to partiami. Dodajemy sól i próbujemy. Jak za mało słone to dosalamy

ladykitchen
Pijany adwokat 307

roku przed Wielkanocą hitem okazała się " Pijana kukułka" dziś mam dla Was podobną propozycję aczkolwiek o zupełnie innych smakach :) To lekkie kremowe ciasto powinna przypaść do gustu wszystkich miłośnikom likieru adwokat, choć nie tylko im ;) Biszkopt:  5 jajek 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy. Masa adwokatowa:  puszka masy krówkowej o smaku adwokata od Helio 250 g. serka mascarpone Kajmak miksujemy dokładnie serkiem. Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany

Cynamonowe szczęście