wymieszana z likierem amaretto - 3 łyżki wody + 7 łyżek likieru) Chipsy z gruszek: 2 gruszki cukier Gruszki umyć, nie obierać ich. Pokroić na mandolinie do warzyw na bardzo cienkie plasterki. Plasterki gruszek położyć na wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać cukrem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 - 15 minut, do złotego koloru. Jeszcze ciepłe ściągnąć z blachy. Wystudzić
Domowa cukiernia Ewyroz.25-26cm Piec w nagrzanym piekarniku 175stopni przez około 15 minut, do suchego patyczka. Wystudzić. Po wystudzeniu zostawić założoną obręcz tortownicy, lekko nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Dodatkowo: 2 opakowania rurek waflowych z gorzką czekoladą+ kilka dodatkowych( kupuję w Kauflandzie ) 1 puszka brzoskwiń Dowolne dekoracje Masa kremowa: 600ml śmietany kremówki36% 250 ml likieru jajecznego adwokat 150g prawdziwego masła 6 łyżeczek żelatyny
W garach u Gosiwcześniej przygotowany spód ciasteczkowy, piec ciasto przez 45 minut w 150 stopniach. Gotowy sernik powinien mieć ściętą powierzchnię choć w środku może się jeszcze wydawać dość luźny. Po upieczeniu ciasto schłodzić. Składniki na mus czekoladowy: 100g czekolady mlecznej u mnie Goplana 100g czekolady gorzkiej również Goplana 1 łyżka likieru amaretto 3 łyżki wody 30g miękkiego masła 3 jajka 50g cukru
W garach u Gosilodówki. Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier kawowy i Inkę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy najpierw ciasto ciemne na dość cienki prostokąt, a na nim ciasto jasne. Zawijamy ciasną roladę i kroimy na ok 1 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-20 minut w 180 st. C. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówdużą końcówką w postaci gwiazdki. Piec w 200ºC przez 20-30 minut, aż urosną i nabiorą złotego koloru. Wystudzić na kratce, a następnie poprzekrawać na pół.Waniliowy krem pâtissière:800 ml pełnego mlekalaska wanilii8 żółtek120 g cukru50 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto)Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka i zagotować
Food Squaremielonego250 ml śmietany kremówki (38%)4 białka150 g cukru2 łyżki budyniu waniliowego1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałówdodatkowo:250 g jeżyn1 łyżka likieru z czarnej porzeczki20 g płatków migdałowychJeżyny polać likierem, delikatnie przemieszać, odstawić na 1-2 godziny.Ciastka na spód dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, ciasteczka ugnieść na spodzie dłonią lub łyżką(...)cukier, budyń i ekstrakt dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników (nie ubijać). Masę przełożyć na spód, posypać jeżynami i płatkami migdałów.Piec w 150 st. C. przez 60-90 minut, aż wierzch sernika się zetnie, ale masa będzie jeszcze lekko galaretowa.Wystudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!Jutro będę
Pożeraczka, czyli raz adobrzenasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”. Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy pozostałą 1/2 szklanki gorącego mleka i mielimy przez kilka minut. Czekamy aż lekko przestygnie. Przekładamy zawartość na gazę
Mia Cucina SofietaTort dla cioteczki na "Barbórkę"Składniki:( temperatura pokojowa)Ciasto:250 g margarynyszklanka cukru4 jajka350 g mąki pszennejłyżka sodysok i skórka z 2 cytrynKrem cytrynowy:7 łyżek
Moje pyszne gotowaniebliskich. Ja ostatnio odkryłam sernik, który znalazłam na stronie kwestia smaku. To doskonałe ciasto na różne okazje: jest podzielne, efektownie wygląda i przede wszystkim przygotowuje się je w kilka minut. No i jeszcze jedno – wspaniale smakuje. Koniecznie je wypróbujcie, jeśli nie w ten weekend, to przy najbliższej okazji. Naprawdę warto. Polecam. Składniki: • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego • 250 g mascarpone(...)szklanka cukru • 1 budyń waniliowy w proszku • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej • ziarenka z 1 laski wanilii • 2 jajka • 100 g okrągłych biszkoptów • 150 ml kawy + 50 ml likieru amaretto • do dekoracji: gorzkie kakao, świeże truskawki Sposób przygotowania: • Formę o wymiarach 20 x 25 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać
W mojej kuchnijajko) 200g cukru 4 łyżki mąki pszennej (3 łyżki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (1 1/2 łyżki) 400g masła w temperaturze pokojowej (300g masła) 3/4 szklanki kokosu 6 łyżek likieru kokosowego/wódki/spirytusu Dodatkowo: 2 łyżeczki kakao Polewa: 150g gorzkiej czekolady 50g miękkiego masła Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier(...)Następnie dodać mak, a końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do blaszki i piec przez w temp. 180*C przez 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem: Żółtka i jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać 1/2 szklanki mleka kokosowego i obie mąki. Dobrze zmiksować, aby nie było
Malinowo w kuchnidużych jaj) 150g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego (można pominąć) Krem: 180g serka mascarpone 120ml śmietanki kremówki 30% (do deserów) 50ml likieru Krupnik Słony Karmel 1 fix do śmietany Beza: 1. Na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru blachy do pieczenia (blaszka od wyposażenia piekarnika) narysować okręgi o średnicy około(...)suchej, czystej miski i ubijać mikserem. Gdy białka się spienią powoli wsypać cukier, dodać sok z cytryny i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10-12 minut. Dodać wanilię, wymieszać. 3. Z bezy formować płaskie okręgi (to będą spody ciasteczek) i trochę wyższe „kapelusze” ( patrz FILM ) albo przy pomocy łyżki albo przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki
Mała Cukierenkajajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej 250g serka mascarpone 100 ml likieru kokosowego 150g wiórków kokosowych 2 białe czekolady 1 galaretka cytrynowa 1 szkl wrzątku 2 łyżki cukru pudru Warstwa z galaretką: dżem malinowy 2 galaretki malinowe 800 ml wrzątku około(...)cukrem. Rozsmarować na blaszce o wymiarach 25*36 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 170 stopni i piec około 30 minut. Ostudzić i razem z papierem delikatnie wyjąć. Na tej samej blaszce upiec biszkopt. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie
Ala piecze i gotujemąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła 82% 8 dag cukru pudru 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1 łyżka likieru amaretto ewentualnie ciemnego rumu Galaretka: ½ torebki galaretki malinowej 10 dag mrożonych lub świeżych malin Wykonanie: Jajka wbić do miski wsypać cukier, ubić mikserem na gęstą puszystą masę. Mąkę tortową wymieszać(...)utracić konsystencji piany. Ciasto wylać na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem pergaminowym, wygładzić szpatułką, włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół, piec 8-10 minut. Gorące ciasto wyjąć, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, zawinąć w rulon i zostawić do wystudzenia. Galaretka: Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody, do wystudzonej włożyć mrożone maliny-należy uważać
Wanilia i Kardamonpuszka mleka słodzonego 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy Galaretka kawowa: 1 litr wrzątku 3 łyżki żelatyny 3 kopiaste łyżki świeżo mielonej kawy 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku likier kawowy Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek(...)wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć odwróconą formę do góry dnem ułożyć na metalowej kratce i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem kawowy: Najpierw kawę zalać wrzątkiem, zaparzyć, ostudzić
Ala piecze i gotujemąki pszennej tortowej szczypta soli 1 łyżka mocnej zimnej kawy, np. espresso Krem: 500 g serka mascarpone 4 płaskie łyżki cukru 2 jajka (wcześniej sparzone wrzątkiem) 1- 2 łyżki likieru Amaretto (u mnie wersja bezalkoholowa) Dodatkowo: mały słoiczek konfitury wiśniowej (ok. 200 g) 9 okrągłych biszkopcików 1/4 szkl mocnej, słodzonej, przestudzonej kawy, np. espresso kakao do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche(...)zmiksować do powstania kruszonki, po czym odłożyć mikser na bok i zagnieść ciasto dłońmi do uzyskania jednolitej kuli. Owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki, rozwałkować je i wyłożyć nimi foremki na tartaletki (u mnie o dolnej średnicy ok. 6,5 cm), które wcześniej warto delikatnie
Nastoletnie Wypiekaniepomarańczy Mus śliwkowy: 800 g śliwek węgierek (mogą być mrożone, tylko trzeba je rozmrozić) 1 op. cukru wanilinowego 1 i 1/2 – 2 łyżki żelatyny 6-7 łyżek likieru amaretto (można zastąpić wodą) 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2/3 szklanki cukru pudru (dałam 1/2 szkl. a i tak było dosyć słodko, jednak miałam baaardzo dojrzałe śliwki) Dekoracja: starta czekolada(...)jajku. Na końcu dodajemy skórkę otartą z wyszorowanej, sparzonej pomarańczy. Przygotowaną masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy dalej przez około 30 minut. Studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Połowę z nich wykładamy
Smaki Na Talerzumasła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników. Czas odpoczynku w lodówce to co najmniej 1 godzina. Mąka tylko pod spód. Duże ciastka rozwałkowujemy na grubość 4 mm, a małe 3 mm. Pieczemy 20-30 minut w 150 ° C. Mają być blade. Wygładzamy ciepłe
DominikaDolcijestem na tak! A do tego kieliszeczek likieru piernikowego własnej roboty. Ale oczywiście nie musimy z tą kawą czekać aż do świąt. Narobiłam sobie smaku i chyba zaraz pójdę do kuchni i sobie przyrządzę taką kawusię. Do czego i Was serdecznie zachęcam! Piernikowa kawa latte Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki syropu piernikowego podwójne mocne espresso
Kulinarne przygody Gatitywoda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych białek dodać cukier i cukier waniliowy, całość miksować około minuty, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Domowa cukiernia Ewycukier waniliowy, likier limoncello oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, możemy również zmiksować. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku
La grande e la piccola cuocaumieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut. Strużką wlewamy śmietanę kremówkę, dalej ubijając mikserem, aż śmietana będzie gęsta. Do rondelka wlewamy wodę, tyle by miska umieszczona na rondelku nie dotykała dnem wody i wstawiamy na gaz. W misce umieszczamy olej i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy likier i rum, energicznym ruchem mieszamy (czekolada może trochę zgęstnieć
Kuchnia Paulettessztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem studzić na kratce w małym garnuszku zagrzać śmietankę, dodać połamaną w kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odczekać, aż przestygnie i posmarować babkę czekoladą piec 50 minut w 170`C początkowo studzić w foremce, następnie wytrząsnąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Już kiedyś robiłam pleśniaka, ale tego zrobiłam trochę inaczej. I wydaje mi się, że właśni przy tym przepisie pozostanę. Wyszedł pyszny, idealny na dużą blaszkę.Składniki
Moje pyszne gotowaniewyciśnięty sok z limonki. Do drugiej suchy mak i likier. Przygotować foremkę , wysmarować boki i komin masłem. Na dno formy wlać ciasto z makiem, a następnie ciasto z limonką. Spiralnym ruchem przeciągnąć ciasto widelcem, aby powstał marmurek. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 50-60 minut. Upieczoną babkę zostawić do wystygnięcia, a następnie odwrócić
Apetyczna babeczka