Mocno czekoladowy sernik z dużą ilością bakalii i kawałków czekolady, którego wierzch stanowi kakaowy mus z dodatkiem likieru czekoladowego. Całość pokrywają zjawiskowe wiórki z czekolady. Jeśli
Słodka Stronamasła 3 duże jajka 100 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 400 ml mleka kokosowego 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego ( można pominąć ) skórka otarta z 1 dużej limonki, wyszorowanej i sparzonej sok z 1 dużej limonki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: pół szklanki cukru pudru sok z połowy limonki(...)płynnej konsystencji, wystudzić do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo puszystą, jasną masę ( ucierać minimum 10 minut ). Dodać mleko skondensowane, zmiksować. Dodawać jajka, jedno drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać likier kokosowy, sok oraz skórkę z limonki, zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z mlekiem kokosowym, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką
Opowieści z piekarnikajajek i mleka. Delikatnie ugnieść palcami, tak, aby kawałki ciasta były w całości pokryte mlekiem. Piec w piekarniku ok. 35 minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane! Oryginalne źródło sugeruje jeszcze dodatek lodów waniliowych i ja się pod tą wersją podpisuję
KUCHARNIAczekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, a następnie przełożyć do ziemnej wody i obrać ze skóry. 3. Schłodzoną masę
Szalona Kuchnia EwelinyWszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić
Blondynka Gotujeusunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin, często mieszając. Na koniec dodać likier kokosowy, wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować 5 minut. Prawda, że proste
Z miłości do słodkościBardzo lubię proste i szybkie desery. Taki przygotujecie maksymalnie w 10 minut. Polecam dla tych, którzy cenią szybkość. Idealny na sylwestrową noc. 1 wafel adndrutowy 2 łyżki rodzynek w czekoladzie Skworcu (klik) 2 łyżki likieru waniliowego Dalkowski (klik) 250 ml wrzątku 50 ml mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 banan Śmietana 36% do dekoracji Do wysokiej szklanki łamiemy
VioletoweKucharzenieczekoladowego 1 kieliszek syropu miodowego 1 filiżanka czarnej kawy 4 kostki lodu Do shakera z lodem wlej wódkę, kawę i likier czekoladowy oraz syrop miodowy. Pamiętaj, aby wcześniej zaparzyć kawę i wystudzić ją. Całość mieszać energicznie przez 3 minuty. Przelej wszystko do ulubionych szklanek, a całość możesz ozdobić bitą śmietaną lub nieco zmodyfikuj ten przepis, tworząc mleczny drink. Użyj spieniacza
Codogarakieliszek likieru waniliowego, Dodatkowo: ½ słoiczka powideł śliwkowych, perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy jajecznej dodaję kolejno olej, mąkę, kakao oraz ocet i proszek do pieczenia. Masę przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni(...)mieszam w nim budynie. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Wlewam rozpuszczone w mleku budynie. Mieszam i gotuję ok. 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz likier waniliowy. Ucieram. Masę wykładam na masę jabłkową. Wyrównuję. 4. Na masie budyniowej układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi
Tradycyjna kuchnia Kasipiernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować na średnich obrotach.Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół.Nasączyć likierem migdałowym.Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który posiadamy. Następnie nakryć drugim blatem. Dać drugą cześć kremu. Na grubej
Moje pyszne gotowaniejeden pomarańczy40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy)50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy)pół laski wanilii1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE-mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie będą wtedy miękkie.- gotowy mak mielimy przez maszynkę, osączamy(...)laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy oraz dosładzamy cukrem brązowym. W odrobinie zimnej wody rozmieszamy z niecałą łyżeczkę mąki ziemniaczanej( uważamy, aby nie dać za dużo mąki, aby nie wyszedł nam gęsty kisiel) dotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do wystudzenia.Makaron gotujemy do miękkości odsączamy, na rozłożone płaty makaronu nakładamy farsz
Basia w kuchniekstrakt waniliowy, cukierki czekoladowo-orzechowe, żurawina do mięs, musujące kule do kąpieli, cytryny w syropie, likier piernikowy, kawowy peeling do ciała, orzechowe krówki czy dżem mandarynkowy to pomysły na prezenty, które możemy przygotować w zaciszu swojej kuchni. Niektóre z nich możemy przygotować w 10 minut – innym musimy poświęcić trochę więcej czasu. Ważne – że przygotujemy je z myślą(...)imbir. Podgrzewamy, a gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojone cytryny. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut – cytryny puszczą sok. Przekładamy cytryny do małych słoiczków i zalewamy syropem. Garnek Loremis+ od Ambition ma przezroczystą pokrywkę, dlatego można podglądać cytryny. Likier piernikowy Prosty i szybki likier piernikowy to typowy alkohol deserowy – jest gęsty, aromatyczny i korzenno-słodki. Nie musi
Poezja smakułyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Masło, połamaną w kostki czekoladę, cukier puder, kakao, likier przekładamy do rondelka i podgrzewamy mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników, następnie przelewamy do miski i odstawiamy do przestudzenia na 5 minut. Po tym czasie do masy wbijamy jajka i miksujemy około 2-3 minuty. Po tym czasie ciągle miksując dodajemy(...)pieczemy do suchego patyczka, czyli około 40-50 minut. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Ciasto ma tendencję do wybrzuszeń, należy je odciąć, ale zachować. Równe ciasto dzielimy na trzy blaty, a odcięty wierzchni kawałek kruszymy na drobne kawałki. Jeśli lubicie, możecie przygotować poncz na bazie kawy i likieru Baileys, lub dobrze osłodzonej herbaty (ja nie nasączałam blatów
Rozpustne gotowanieorzechów brazylijskich 100 g czekolady gorzkiej 70 % 70 g białej czekolady 2 łyżki ekstraktu waniliowego 100 ml likieru czekoladowego Wykonanie: 1. Orzechy laskowe uprażyć w 180 st C przez 8-10 minut. W ten sposób pozbędziemy się skórki, która ma gorzki posmak, Orzechy brazylijskie ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)masę odkładamy 300 ml, na białą 200 ml i ubijamy na sztywno. Stopniowo dolewamy rozpuszczoną, ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną. 4.Do ciemnej masy czekoladowej dodajemy likier oraz uprażone orzechy laskowe. Do jasnej dodajemy ekstrakt waniliowy oraz starte orzechy brazylijskie. Delikatnie mieszamy dodatkowo napowietrzając masę. Przekładamy do pucharków 5. Wierzch możemy przyozdobić polewą
vaniliowoczekoladowakońcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 6 łyżek oleju, ¾ szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kieliszki likieru czekoladowego, Masa mleczna: 125 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka mleka w proszku, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 150g kremu orzechowo- czekoladowego np. Nutella, 80g orzechów(...)oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem czekoladowym. 2. Masa mleczna: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę
Tradycyjna kuchnia Kasi