żółtkami, wyłożyć na podpieczony spód. Figi pokroić w ćwiartki, gruszki w ósemki i ułożyć na masie serowej. Pozostały dżem podgrzać, można dodać 1 łyżkę likieru i posmarować nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Poczekać ,aż przestygnie i ułożyć na paterze
Kulinarny karnet Christopheraextra virgin – 1 łyżka * sól – 1 szczyptaSOS POMARAŃCZOWY :* małe pomarańcze – 2 szt * masło – 25 g * cukier trzcinowy – 30 g * sok pomarańczowy – 50 ml * likier pomarańczowy Cointreau – 50 mlDODATKOWO : * ser biały – ok. 250 g * cukier puder – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :PIEROŻKI:Stolnicę oprószamy mąką.Przesiewamy mąkę z solą , formując kopiec wgłębieniem(...)robimy to drewnianą łyżką!Dodajemy nasze pierogi i delikatnie podsmażamy z dwóch stron w karmelu.Dodajemy sok pomarańczowy i otartą skórkę.Całość smażymy ok. 3 minuty do momentu odparowania soku.Zwiększamy płomień i wlewamy ostrożnie likier , a gdy zacznie mocno parować podpalamy ( uważając! ).Gdy alkohol się wypali Agnolotti wyciągamy na talerze , na których zamierzamy podawać.Do sosu , który został na patelni
Ostra na Słodkośmietanki 30%25 gmasła1 łyżka likieru pomarańczowego100 gwiórków kokosowychBlachę wykładamy pergaminem. Masło i śmietankę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy minutę, Ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy likier i mieszamy. Wylewamy na przygotowany pergamin i schładzamy 2 godziny. Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Trufle przechowujemy
Miksturownikgruszek) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Gruszki obrać ze skórki, pozostawić ogonki. Włożyć do garnka, zalać wodą, likierem, dodać goździki, laskę wanilii, cynamon, sok z cytryny i cukier. Gotować ok 15 minut aż owoce zmiękną. Gruszki po ugotowaniu wyjąć z syropu i odciąć końcówki u spodu aby ładnie stały w cieście. Mąkę z proszkiem(...)przesiać do miski, dodać likier, olej, ziarenka laski wanilii z gotowania gruszek i jedną gruszkę drobno pokrojoną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto(bez miksera) Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć dno papierem do pieczenia
Gosia gotujeKolejny mini wypiek pojawił się w naszym domu – małe serniczki przygotowane z sera twarogowego, śmietankowe, do tego oblane czekoladą. No cud, miód 25 minut w piekarniku i można parzyć kawy, herbaty, szykować likiery, zasiadać, zajadać. Zachęcam do spróbowania przepisu na 12 mini słodkości. Myślę, że nikt nie przejdzie obojętnie u nas w kuchni gorąco, smacznie i tłoczno… SKŁADNIKI(...)temp. 190 C. Szykuję 12 silikonowych foremek lub papierowych papilotek, wstawiam do formy, wypełniam masą serową. Mini serniczki wstawiam do piekarnika na najniższą półkę i piekę przez 5 minut bez termoobiegu. Po tym czasie zmieniam temp. do 110 C i piekę 20 minut. Wyjmuję, studzę i delikatnie wyciągam z foremek. Teraz przygotowuję polewę. Śmietankę podgrzewam w garnku, zdejmuję z ognia
Zasmakuj Kuchnisprawdzi się też przy innych okazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można dodać likier Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego.Czas przygotowania: 60 minut (poza chłodzeniem ciastaPorcje: 20 Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki,¼ szklanki cukru pudru,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,200 g schłodzonego masła(...)Apetina Naturalny,300 ml śmietany kremówki,2 szklanki puree z pieczonej dyni,3 łyżki cukru,3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym), 2 łyżeczki żelatyny,2 łyżki maku do posypania.Przygotowanie:Przygotować ciasto: wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól). Dodać zimne masło pokrojone
SzczyptaSmaQpołowy cytryny Zaczynamy od przygotowania kremu. Na gotujące mleko wsypujemy kaszę manną i wiórki kokosowe. Cały czas mieszamy. Gotujemy 3-4 minuty. Studzimy. Maso ucieramy z cukrem pudrem . Stopniowo dodajemy kaszę z wiórkami, likier kokosowy i sok z cytryny. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na dnie tortownicy układamy biszkopty
Pyszności SłodkościSkłdniki : 10dkg wiórków kokosowych 8dkg cukru pudru 5dkg mleka w proszku 50 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki 36 % 50 g białej czekolady 8dkg masła 2 łyżki likieru "Malibu" Wiórki kokosowe zmielić lub dowolnie rozdrobnić bardzo dokładnie, na miazgę. Do rondelka włożyć masło, mleko, cukier i czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników. Nie dopuścić do zagotowania(...)kremem wstawić do zimnej kąpieli wodnej z lodem i miksować do całkowitego przestudzenia. Do zimnej masy dodać śmietankę dalej miksować kilka minut. Na sam koniec wsypać mleko w proszku i wlać likier i jeszcze raz zmiksować. Schłodzić w lodówce
Maślane ciasteczkosztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką. Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut / 170C. Po upieczeniu dokładnie studzimy w uchylonym piekarniku. Kroimy na 3 blaty. KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: Do zagotowanego, gorącego mleka dodajemy alkohol, mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę, dodajemy przesiane mąki i miksujemy na gładką(...)budyń, s tudzimy. Masło ucieramy na puch i łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń kokosowy. Dodajemy likier i kokos – mieszamy, chłodzimy. BEZA WŁOSKA: Białka ubijamy z solą do momentu „miękkich wierzchołków”. Wodę gotujemy z cukrem, a gdy zawrze gotujemy 3 minuty, do tzn „próby piórka”. Do ubitych się białek wlewamy gorący syrop cieniutkim strumieniem
Ostra na Słodkołyżki kakao Poncz: 60 ml likieru adwokat Dalkowski 150 ml przegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka 100 g miodu lipowego płynnego ½ kg sera mascarpone 60 ml likieru adwokat Pianka czekoladowa: 350 ml śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy(...)złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi. Poncz: Likier mieszamy z wodą. Masa miodowa: Ser mascarpone miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy. W drugiej misce łączymy żółtka z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca, wtedy zestawiamy z pary na kuchenny blat i miksujemy dalej
Wanilia i Kardamonbardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin świeżych(...)łyżką łączymy suche składniki z masą jajeczną. Pieczemy w formie (25×30) wyłożonej papierem do pieczenia około 20-25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W likierze rozrabiamy proszek budyniowy, dobrze mieszamy, by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy około 2 minuty, stale mieszając
Smaki Na Talerzulikieru amaretto lub wody do namoczenia Przygotowanie: Biszkopt makowy: Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 1-2 minuty(...)dodać 4 łyżki wrzącej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić do nasączenia na około 10 minut. Następnie podgrzewać na malutkim ogniu mieszając aż żelatyna całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby dodać 2 – 3 łyżki likieru lub wody w wersji bezalkoholowej. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści odstawić ją z ognia i dodać cały likier, wymieszać
wcinaj tokajmakowy chodził za mną od dłuższego czasu. Ostatnio jedzenie… i picie… zwłaszcza z dodatkiem alkoholu za mną chodzi dość często. Likier kajmakowy to słodki alkohol, którego przygotowanie nie powinno nam zająć więcej niż kilka minut, a potem możemy się już delektować tym niebiańsko-piekielnym połączeniem. Czego potrzebujemy do przygotowania ok. 750… Continue Post Niebo i piekło czyli
Krzywa Prostapomarańczy po ich filetowaniu skórka otarta z 2 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego(...)naleśniki są już podsmażone na patelnię wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, w tym czasie sos powinien nieco zgęstnieć. Ostatnim etapem jest dodanie likieru i flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień lub moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować podpalamy płyn na patelni, bardzo przy
Smakowity Blog Kulinarny