likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:2/101)

Ciastko managera.... czyli włoski deser 105

stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7  minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich  i  stopniowo - po dwie trzy łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka. Białka ubić(...)pieczenia. Jeśli zabrakło Wam cukru pudru to do naczynia głównego wsypać zwykły cukier, ustawić czas 10 sekund, prędkość 10. Założyć motylek, dodać żółtka, ustawić czas 3 minuty, prędkość 4 Dodać dwie łyżki likieru Amaretto, ustawić czas 15 sekund, prędkość 2 Dodać serek mascarpone, miksować przez 90 sekund z prędkością 2, aż masa będzie gładka. Krem przełożyć do innego naczynia

Cztery Fajery
Ciastko managera.... czyli włoski deser 743

stołowych likieru Amaretto. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem na jasny puszysty krem, korzystając z najwyższych obrotów miksera. Po około 5 - 7  minutach ubijania dodać dwie łyżki likieru Amaretto. Zmniejszyć obroty miksera do średnich  i  stopniowo - po dwie trzy łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka. Białka ubić(...)pieczenia. Jeśli zabrakło Wam cukru pudru to do naczynia głównego wsypać zwykły cukier, ustawić czas 10 sekund, prędkość 10. Założyć motylek, dodać żółtka, ustawić czas 3 minuty, prędkość 4 Dodać dwie łyżki likieru Amaretto, ustawić czas 15 sekund, prędkość 2 Dodać serek mascarpone, miksować przez 90 sekund z prędkością 2, aż masa będzie gładka. Krem przełożyć do innego naczynia

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka owsiane z jagodami goji i likierem 174

wsypujemy suszone jagody goji. Z gotowej masy formujemy kuleczki i spłaszczamy je ręką. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180*C przez 15 minut.  Po wspaniałe likiery i alkohole zapraszam na stronę:   TUTAJ

VioletoweKucharzenie
Egzotyczny kurczak pieczony 149

pierwszy Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Po tym czasie brytfankę wyjmujemy, kurczaka przekładamy na drugi bok i polewamy kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Etap drugi Temperatura - 220 ºC z termoobiegiem Czas - 20 minut Wyjmujemy kurczaka, przekładamy go na plecy, polewamy masłem i sokami spod pieczenia i kolejnymi 40 ml likieru kokosowego. Zmniejszamy temperaturę piekarnika. Etap trzeci Temperatura

Cooking Monster
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 109

szklanka oleju 5 łyżek gorącej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych likier koksowy KREM 400 m mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 10 łyżek cukru pudru 200 g białej czekolady 750 g mascarpone DEKORACJA wiórki kokosowe dekoracja cukrowa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę(...)wystudzeniu wycinamy małe okręgi i nasączamy likierem kokosowym. KREM: Mleko kokosowe zagotowujemy. Dodajemy wiórki koksowe i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez ok 40 minut co jakiś czas mieszając. Dodać likier kokosowy. Po zestawieniu z ognia dodajemy połamaną czekoladę i rozpuścić. Schładzamy. Do masy koksowej dodajemy mascarpone wraz z cukrem pudrem i mieszamy. Na blat biszkoptowy wykładamy krem kokosowy

Kuchnia w oparach
Likier jajeczny 267

dokładniej: likier jajeczno - śmietanowy. Zmodyfikowałam przepis dodając więcej śmietany i wyszedł pyszny, delikatny ajerkoniak z wyczuwalną nutką wanilii. Przepis z dedykacją dla mojej Mamy, która jest wielką fanką wszelkich likierów jajecznych :) Składniki: 5 żółtek 1,5 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 laska wanilii  100 ml spirytusu rektyfikowanego   50-100 ml wódki 400 ml śmietany kremówki(...)momentu uzyskania jasnej, kremowej konsystencji. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, ostrym nożem wyskrobać ziarenka i dodać do kogla-mogla. Następnie (ciągle miksując) dodać alkohol i śmietanę, ubijać przez kilka minut. Tak przygotowany likier rozlać do trzech małych butelek, zamknąć i schłodzić. Przed podaniem wstrząsnąć butelką. W przypadku tego likieru nie trzeba czekać aż się "przegryzie", bo najlepszy jest świeży

Domowa Cookierenka Agi
Likier krówkowy 708

trzeba się troszkę bardziej postarać. Tam zawsze coś może się przypalić lub wykipieć, ale jak się pilnuje i stanie przy garnku przez te powiedzmy 15 minut, to nic takiego nie będzie miało miejsca. Likier ma to do siebie, że nie jest zbyt mocno procentowy, ale to zawsze można sobie odpowiednio wyregulować. Mi zdecydowanie takie słabsze bardziej odpowiadają, bo przy ciążach(...)mieszadłem. Dolewamy mleko i ustawiamy czas 10 minut, 95⁰C  i obroty 5. Krówki powinny być całkowicie płynne. Dolewamy śmietankę i alkohol, ustawiamy czas 5 minut, temp. 60⁰C, obroty 5. Likier przelać do butelki, ostudzić i dopiero zakręcić.   Sposób przygotowania tradycyjny: Krówki przekładamy do garnka z grubym dnem, dolewamy mleko i cały czas mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Kuchnia w czekoladzie
KAWOWA PANNA COTA. 898

gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek cukru 4 łyżeczki likieru orzechowego Najpierw galaretka: żelatynę namaczam w 2-3 łyżeczkach zimnej wody, zostawiam na 5 minut, aby napęczniała. Kawę, cukier, likier oraz żelatynę mieszam z gorącą wodą, aby wszystko dobrze się rozpuściło. Kiedy przestygnie, wlewam na dno szklanek. Wstawiam do lodówki, aby stężała. Następnie panna cota: Żelatynę namaczam(...)łyżeczkach zimnej wody, odstawiam na 5 minut. W rondelku podgrzewam kremówkę, mleko wraz  z kawą i cukrem, a gdy będzie gorąco (nie gotować!), zestawić z palnika, dodać żelatynę, rozpuścić ją , doprawić likierem. Odstawić do wystudzenia, po czym wlać do szklanek, na dnie których spoczywa galaretka kawowa. Wstawiam całość do lodówki na min. 1-2h. Przed podaniem powinno się

W kuchni Karmel-itki
Ciasto ryżowe 244

migdały mielone, 50g jajka, 2 sztuki aromat pomarańczowy lub cytrynowy cukier puder, 1 łyżka Przygotowanie Do rondla z grubym dnem wsypujemy ryż, zalewamy wodą i dwoma łyżkami likieru. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i dodajemy połowę cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym gazie, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawiamy na pół godziny(...)lekkiego przestudzenia. Do ryżu dodajemy resztę cukru i likieru oraz śmietankę, migdały i jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 180st około 45-50 minut, do "suchego patyczka". Studzimy w formie, wyciągamy i obsypujemy cukrem pudrem. Śmietankę można zastąpić zwykłym mlekiem, będzie miej kalorycznie :) Przepis jest na małą formę o średnicy 18 cm. Jeśli nie mamy

Gotowanie moimi oczami
Makaroniki z kremem porzeczkowym 138

czarnej porzeczki, świeżej lub mrożonej lub 180 gr konfitury lub musu porzeczkowego 2 duże jajka 2 żółtka 70 g drobnego cukru do wypieków 80 g masła 2 łyżki likieru Cassis'; document.write(" "); Składniki na 30 gotowych ciasteczek: 150 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 120 g białek (podzielone na 60 g + 60 g), w temperaturze pokojowej 185 g cukru (podzielone(...)umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Podgotować parę minut tak aby owoce się porozpadały. Przecedzić przez sitko, przestudzić. Znów przełożyć do garnuszka, dodać jajka, żółtka, masło i likier, na małym ogniu gotować parę minut, mieszając, tak aby zgęstniało i miało konsystencję budyniu. Jeżeli nie zgęstnieje to dodać mąki ziemniaczanej około 1 -2 łyżek (ja tak zrobiłam). Uwaga: Krem mi nie wyszedł

moj przepis na
Sernik adwokacki 147

skórka starta z 1 cytryny • 3 łyżki soku z cytryny • 3/4 szklanki cukru Polewa śmietanowa • 1 duża śmietana 18% – 360 g • 3 łyżki cukru • 1/2 szklanki likieru Adwokat • cukierki w formie jajeczek i połówki jajek z Kinder niespodzianki. Wykonanie: • Ser delikatnie zmiksować z cukrem, skórką z cytryny i mąką ziemniaczaną. • Wbijać(...)minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę. • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z likierem. • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik

To co kocham
Karmelowe Tiramisu. 128

mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru kawowego gorzka i mleczna czekolada do przybrania Sposób przygotowania: W  garnku, na wolnym ogniu gotujemy cukier z wodą, aż powstanie lekko brązowy karmel. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do poprzedniej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. W dużym kubku parzymy kawę z 4 łyżeczek. Po kilku minutach dodajemy do niej likier kawowy. Nie dodajemy do niej cukru. W ciepłej kawie zanurzamy biszkopty i odstawiamy na deseczkę na ok. 20 minut. Uważamy aby ich nie rozmoczyć. Przekrawamy

DominikaDolci
Sernik czekoladowo - kokosowy 152

kremówki 30 % 4 łyżki likieru kokosowego Sposób przygotowania: 100 ml śmietanki zagrzać w rondelku razem z łyżką cukru. Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego. Wszystko wymieszać i odstawić. 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka , resztę cukru i mąkę ziemniaczaną dodać do sera , wszystko wymieszać . Masę serową rozdzielić na dwie części(...)minutach wyjąć sernik do wystudzenia.   Polewa czekoladowo- kokosowa 100 g czekolady deserowej rozpuścić w kąpieli wodnej , dodać 100 ml śmietanki , wymieszać i dolać 2 łyżki likieru kokosowego. Odczekać 5 minut i wylać na ostudzony sernik i posypać 20 g wiórkami kokosowymi. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sernik czekoladowo - kokosowy 317

kremówki 30 % 4 łyżki likieru kokosowego Sposób przygotowania: 100 ml śmietanki zagrzać w rondelku razem z łyżką cukru. Zdjąć z ognia i wsypać 80 g wiórków i 2 łyżki likieru kokosowego. Wszystko wymieszać i odstawić. 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka , resztę cukru i mąkę ziemniaczaną dodać do sera , wszystko wymieszać . Masę serową rozdzielić na dwie części(...)minutach wyjąć sernik do wystudzenia.   Polewa czekoladowo- kokosowa 100 g czekolady deserowej rozpuścić w kąpieli wodnej , dodać 100 ml śmietanki , wymieszać i dolać 2 łyżki likieru kokosowego. Odczekać 5 minut i wylać na ostudzony sernik i posypać 20 g wiórkami kokosowymi. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Bezy Tiramisu MINI PAVLOVA 116

Gotowe bezy wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 100C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Sos karmelowo – kawowy: 4. Do rondelka wlać kawę, 200ml likieru, dodać cukier i postawić na ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści(...)zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować przez około 20-25 minut. 5. Sos zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia na około 15-20 minut i dodać 1-2 łyżki likieru, wymieszać. Sos karmelowo – kawowy jak ostygnie to trochę zgęstnieje. Krem: 6. Śmietankę kremówkę ubić (można z fixem). 7. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy

Mała Cukierenka