cytryny, pół szklanki wody. Nadmienię, że cytryna ma zapewnić jasny owocowy kolor naszego likieru. Nie żałujcie więc jej. Dodajemy wanilię czyszcząc jej laskę nożem. Zebraną przyprawę wrzucamy do garnka. Całość w garnku lekko rozgniatamy i wstawiamy na gaz. Nasz agrest gotujemy ok. 20-30 minut, aż obficie puści sok. Zawartość garnka przelewamy przez sito do innego garnka. Otrzymany(...)naszym alkoholem. Nasz likier musi się trochę przegryźć – odstawcie go na noc do lodówki. Na drugi dzień będzie idealny. Gotowe. Smacznego. Koszt: 41 zł (litr likieru) Przygotowanie: 45 minut Likier agrestowy Likier agrestowy Likier agrestowy Likier agrestowy Artykuł Pyszny likier agrestowy pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plcytryny, pół szklanki wody. Nadmienię, że cytryna ma zapewnić jasny owocowy kolor naszego likieru. Nie żałujcie więc jej. Dodajemy wanilię czyszcząc jej laskę nożem. Zebraną przyprawę wrzucamy do garnka. Całość w garnku lekko rozgniatamy i wstawiamy na gaz. Nasz agrest gotujemy ok. 20-30 minut, aż obficie puści sok. Zawartość garnka przelewamy przez sito do innego garnka. Otrzymany(...)naszym alkoholem. Nasz likier musi się trochę przegryźć – odstawcie go na noc do lodówki. Na drugi dzień będzie idealny. Gotowe. Smacznego. Koszt: 41 zł (litr likieru) Przygotowanie: 45 minut Likier agrestowy Likier agrestowy Likier agrestowy Likier agrestowy Artykuł Pyszny likier agrestowy pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.pljagód 3 kory cynamonu laska wanilii 250 g cukru brązowego 0,5 l dobrej gatunkowo wódki Przepis – Likier jagodowy – jagodzianka Jagody dokładnie myjemy w sitku i wrzucamy do garnka. Całość zasypujemy cukrem brązowym i pozostawiamy na minimum 30 minut, by puścił sok. Idealnie byłoby gdybyśmy tak zasypane jagody pozostawili na całą noc. Po wspomnianym czasie do garnka dodajemy(...)jeden dzień, by likier przegryzł się. Po tym czasie można już go podawać, najlepiej schłodzony. Koszt: 45 zł (27 zł gdy jagody zbierzemy sami) za 1 l Przygotowanie: 50 minut Likier jagodowy – jagodzianka Likier jagodowy – jagodzianka Likier jagodowy – jagodzianka Artykuł Likier jagodowy – jagodzianka pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.pljagód 3 kory cynamonu laska wanilii 250 g cukru brązowego 0,5 l dobrej gatunkowo wódki Przepis – Likier jagodowy – jagodzianka Jagody dokładnie myjemy w sitku i wrzucamy do garnka. Całość zasypujemy cukrem brązowym i pozostawiamy na minimum 30 minut, by puścił sok. Idealnie byłoby gdybyśmy tak zasypane jagody pozostawili na całą noc. Po wspomnianym czasie do garnka dodajemy(...)jeden dzień, by likier przegryzł się. Po tym czasie można już go podawać, najlepiej schłodzony. Koszt: 45 zł (27 zł gdy jagody zbierzemy sami) za 1 l Przygotowanie: 50 minut Likier jagodowy – jagodzianka Likier jagodowy – jagodzianka Likier jagodowy – jagodzianka Artykuł Likier jagodowy – jagodzianka pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plrabarbaru 200 ml wódki 250 g cukru brązowego laska wanilii cytryna Przepis na likier rabarbarowy Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do garnka, a do niego także dodajemy cukier brązowy i laskę wanilii. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut, by rabarbar puścił sok. Można też zostawić rabarbar na całą noc. Następnie wstawiamy(...)soku dodać odrobinę ugotowanego rabarbaru, dla lepszego efektu oryginalności. Do butelki wlewamy ulubioną wódkę, mieszamy i częstujemy gości. Na zdrowie! Koszt: 34 zł (wychodzi 0,5 l) Przygotowanie: 80 minut Likier rabarbarowy Likier rabarbarowy Likier rabarbarowy Artykuł Likier rabarbarowy pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plrabarbaru 200 ml wódki 250 g cukru brązowego laska wanilii cytryna Przepis na likier rabarbarowy Rabarbar myjemy i odcinamy liście. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki. Wsypujemy je do garnka, a do niego także dodajemy cukier brązowy i laskę wanilii. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut, by rabarbar puścił sok. Można też zostawić rabarbar na całą noc. Następnie wstawiamy(...)soku dodać odrobinę ugotowanego rabarbaru, dla lepszego efektu oryginalności. Do butelki wlewamy ulubioną wódkę, mieszamy i częstujemy gości. Na zdrowie! Koszt: 34 zł (porcja dla dwóch osób) Przygotowanie: 80 minut Likier rabarbarowy Likier rabarbarowy Likier rabarbarowy Artykuł Likier rabarbarowy pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.pltypowo na babskie wieczory. Jeśli lubicie mocniejsze alkohole, to śmiało możecie dać większą ilość wódki. Jeśli bardzo lubicie likiery , to polecam również wypróbować przepis na Likier kawowy w 5 minut! :) Likier ten również jest na bazie mleka skondensowanego i wódki. Przepis na niego znajdziecie pod tym linkiem: Likier kawowy Likier bananowy – Składniki: 3 duże, dojrzałe banany 4 żółtka
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 12,5 dag miękkiego masła skórka otarta z limetki po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa perełki cukrowe, pisaki i inne dekoracje Przygotowanie(...)resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać. Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować i nakryć ciasto. Odstawić na 24 godziny. Ciasto pokroić
kolorowotorcikowoDomowy likier Baileys. Gotowy w 5 minut. Pyszny, słodki, śmietankowy napój wyskokowy. Konsystencja jedwabista, smak wyraźny, esencjonalny. Z kilku składników stworzymy w 5 minut wyśmienity likier dla dorosłych. Doskonale smakuje podany z kostkami lodu. DOMOWY BAYLEIS Składniki: 5 łyżek zaparzonej mocnej kawy espresso 250 ml słodzonego mleka skondensowanego 250 ml brendy lub whisky 160 ml śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka
Naturalna Kuchnia24cm. Do nasączenia: 50ml wody, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki likieru Amaretto, 2 łyżeczki żelatyny. Kawę zalać 50ml wrzątku, dodać żelatynę, wymieszać. Dodać likier, odstawić na 15 minut. W masie maczać biszkopty, układać na blasze. Masa serowa: 500g białego półtłustego sera, 500g serka mascarpone, 1 i 1/2 szklanki cukru, 5 jajek(...)łyżki Amaretto, 1/2 szklanki śmietany 30%. Twaróg zmielić, zmiksować z mascarpone i mąką. Dodać cukier. Kolejno dodawać jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelać na przygotowany spód. Piec 15 minut w temp. 175st, następnie 85 minut w temp. 120st. Wierzch: 300g kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki likieru Amaretto, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki kawy
Z miłości do słodkościKilka małych naczyń do pieczenia lub jedno większe lekko nasmarować masłem. Jajka, mleko, mąkę, cukier i sól dokładnie zmiksować, aż mieszanka będzie jednolita i mocno napowietrzona (ok. 5 minut). Dodać likier, wymieszać. Czereśnie rozłożyć do przygotowanych naczyń ceramicznych, posypać migdałami, równomiernie zalać ciastem (będzie bardzo rzadkie). Piec w 170-180°C ok. 30-35 minut, do suchego patyczka. Wyjąć
Pełny talerztutaj chodzi o prostotę. Dla osób, które nie przepadają za smakiem mleczka kokosowego, które jest tutaj mocno wyczuwalne polecam zamienienie go, mp. na mleko migdałowe, ryżowe czy jakiekolwiek inne. Likier i tak wyjdzie pyszny. Składniki: Oreo – 12 sztuk Mleko kokosowe – 400ml z przepisu na mleko kokosowe lub puszka mleczka kokosowego Wódka – 100-200ml lub według uznania(...)przecież nie chcemy, aby procenty nam uciekły), wlej wybrany przez Ciebie alkohol i zblenduj. Podawaj najlepiej prosto z lodówki. Jeśli po wyjęciu będzie zbyt gęste, poczekaj cierpliwie kilkanaście minut. Twój likier z oreo jest już gotowy do picia. Mam nadzieję, że rozgoni niejedną chmurę w Twoim życiu Smacznego! Artykuł Likier z oreo pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem
Blendmanwyskrobane z wanilii, następnie studzimy. Żółtka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy wystudzone mleko, cały czas miksujemy, na koniec także stopniowo dolewamy alkohol. Miksujemy jeszcze 3-4 minuty. Gotowy likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog KulinarnyWędzony łosoś z twarożkiem na krakersach LIKIERY, DRINKI i ALKOHOLE: Jeśli lubisz alkohol warto zainteresować się prostymi drinkami, na pewno zrobisz furorę jako barman w sylwestra :-) Likier kawowy w 5 minut! Domowy Advocat, ajerkoniak, likier jajeczny. Likier bananowy Pijane misie – żelki w alkoholu Shot Smerfetka SAŁATKI NA IMPREZĘ: Dobra impreza musisz składać się z dobrej muzyki, doborowego towarzystwa oraz przepysznych
Kulinarne Przeboje