likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:5/101)

Płonące naleśniki – Crepes suzette 209

pokrój na plasterki. Wrzuć na patelnię i posyp cynamonem. Smaż aż jabłka będą al dente a sos zacznie gęstnieć. Dodaj wtedy sok z cytryny, wodę i likier. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Wyjmij jabłka na talerzyk. Ułóż na patelni cztery złożone naleśniki, zwiększ temperaturę, podlej wódką i zapal. Pamiętaj aby wyłączyć wentylator. Smaż naleśniki tak długo aż alkohol się wypali

codojedzenia
Babka marchewkowa z rodzynkami 167

pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 6 marchewek Dodatkowo miód 1 szklanka siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku z pomarańczy i likierze, odstawiamy na ok 30 minut 2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do babki (ja użyłam o śr 25 cm z kominem

Słodki Kompromis
Eggnog, likier jajeczny 205

pojawią się u nas w  domu. Przed podaniem warto posypać go odrobiną gałki muszkatołowej. Będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów lub do kawy. Eggnog, likier jajeczny Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 ml mleka 100 ml kremówki 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 150 ml rumu

Kulinarne przygody Gatity
Likier korzenny 190

bazie  syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 8 goździków 2 laski cynamonu 4 strączków kardamonu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe

Kulinarne przygody Gatity
Sernik kukułka 272

śmietankowe posypka czekoladowa/starta czekolada do dekoracji Biszkopt pieczemy zgodnie z przepisem, studzimy. Ser miksujemy z cukrem, jajkami i jogurtem naturalnym. Do gotowej masy dodajemy dwa budynie oraz likier czekoladowy, miksujemy około 2 minut. Połowę masy serowej wlewamy na upieczony biszkopt, pozostałą miksujemy z masą kukułkową. Drugą część masy wlewamy powoli do foremki, wyrównujemy. Delikatnie robimy zagłębienia łyżką, by masa się

Gotowanie i blogowanie
Domowy likier kawowy 299

spienionym mlekiem. Na blogu znajdziecie również inne smakowite przepisy na domowe alkohole: Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier kawowy Czas przygotowania: 15 minut + 7 dni Składniki: 200 ml skondensowanego mleka słodzonego 200 ml wódki 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki gorącej wody Wykonanie: Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie

Kulinarne przygody Gatity
Adwokat, domowy ajerkoniak 209

kopa. Koniecznie musi być przygotowany na spirytusie. Na blogu znajdziecie również  domowy likier baileys  , domowy likier kukukła  i domowy likier krówkę . Adwokat, domowy likier jajeczny Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 6 żółtek 250 g cukru 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 laska wanilii 250 ml spirytusu Wykonanie: Mleko wlewamy do garnuszka. Wanilię otwieramy, wyskrobujemy ziarenka i wraz

Kulinarne przygody Gatity
Ananasowo-kokosowe tiramisu na rauszu 257

Powinno go być ok szklanki. 1/3 odlewamy i mieszamy z budyniem śmietankowym, po czym wlewamy do gotującej się reszty soku. Studzimy, a następnie mieszamy z kokosem nasączonym likierem. Masę schładzamy ok 15 minut w lodówce.   Herbatniki drobno kruszymy, a resztę kokosu delikatnie rumienimy na patelni.  2. Przełożenie: 1 płat biszkoptu - 1/3 masy ananasowo-kokosowej - 1/3 pokruszonych herbatników

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z morelami z kremem budyniowym na mleku nerkowcowym, puder różany i płatkami nagietków 197

minut w 180 stopniach. Wyjąc z piekarnika, posypać cukrem pudrem różanym, wystudzić. Sos wiśniowy cassis Wiśnie i macerowane porzeczki zasypać cukrem, gotować na małym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodać likier porzeczkowy, całość zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagotować i zredukować do odpowiedniej konsystencji.  Ciasto podać z gorącym lub zimnym sosem, przed

SzczyptaSmaQ
Ciasto cytrynowiec 152

masła • 170 g cukru pudru • 1 op. cukru wanilinowego • 4 jajka • skórka starta z 1 cytryny • 250 g mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • nasączenie: 1/4 szklanki likieru cytrynowego lub soku z cytryny + 1/3 szklanki wody Masa budyniowa • 1 op. budyniu waniliowego w proszku • 375 ml mleka • 125 ml soku z cytryny • 50 g cukru • 125 g masła Bita(...)proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników w gładkie i jednolite ciasto. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Nasączyć mieszanką likieru cytrynowego lub soku z cytryny oraz wody. Masa budyniowa 250 ml mleka zagotować z dodatkiem cukru pudru. Resztę mleka (125 ml) wymieszać z sokiem z cytryny oraz proszkiem

KUCHNIA POLSKA
Figi z goździkami i cynamonem w słodkim likierze 155

połówki, kilka sztuk można pozostawić w całości. W rondlu gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, dodajemy figi i pozostawiamy bulgoczące na małym ogniu ok. 20-30 minut.  2. Pod koniec gotowania dodajemy likier, mieszamy i nakładamy do słoików rozdzielając po równo cynamon i goździki. Nie wymagają pasteryzacji.  Dodajemy świąteczną kokardkę i prezent gotowy. Figi przygotowane w ten sposób

Apetyczna babeczka
Kawa cesarzowej Marii Teresy 152

skórka pomarańczowa opcjonalnie pół łyżeczki startej gorzkiej czekolady Przepis na kawę cesarzowej Marii Teresy Przed przygotowaniem kawy ogrzej filiżankę, napełniając ją wrzącą wodą. Po dwóch - trzech minutach wylej wodę, wlej do filiżanki likier pomarańczowy i wsyp cukier. Wymieszaj do chwili rozpuszczenia się cukru. Dodaj świeżo zaparzoną kawę. Udekoruj kawę bitą śmietaną i skórką pomarańczową i ciesz się smakiem kawy rodem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik Bounty 3281

mnie od SKWORCU ) 2/3 szkl likieru kokosowego   WIERZCH:   1 czekolada mleczna 60 ml śmietanki 30% wiórki kokosowe do dekoracji   1. Wiórka kokosowe zalać likierem, wymieszać, odstawić na min 30 minut, najlepiej ok 2 godziny (a można nawet na całą noc). 2. Ciastka dokładnie pokruszyć (dosłownie na piasek - ja robię to malakserem) i wysypać na spód tortownicy. Wyrównac

Kto ugości moich gości?
Tort "Kokosowy bukiet". 123

około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką.  Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Do masy dodajemy czekoladę i likier. Mieszamy do połączenia składników. Gotowy krem dzielimy na dwie, równe części. Do jednej dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do lodówki. Piekarnik(...)Temp. zmniejszamy do 150°C i wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Następnie zostawiamy je w wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut. Łyżkę cukru dodajemy do gorącej wody i mieszamy. Po ostudzeniu dodajemy likier. Z ostudzonego biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy na dwie części. Obie nasączamy ponczem. Sięgamy po masę z wiórkami i rozsmarowujemy ją na jednym blacie ciasta

DominikaDolci
Ciasto Flamengo 582

mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt nasączam likierem czekoladowym. 2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki 183

masłem. Wylepić dno tortownicy (śr. 18cm). Odstawić do lodówki. Masa waniliowa: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietankę ubić, cały czas miksując dodać mascarpone i likier. Łyżkę masy wymieszać z przestudzoną żelatyną a następnie, miksując masę, wlewać powoli(...)ubitej śmietanki. Masę waniliową wylać na spód z herbatników, schłodzić. Masa truskawkowa: żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Po kilkunastu minutach rozpuścić na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej, przestudzić. Wmieszać dokładnie z likierem. Można od razu wstawić do lodówki aby masa zaczęła szybciej tężeć. Należy tylko kontrolować ją aby całkiem nie zastygła. Gdy masa truskawkowa będzie gęstniała

Smakołyki Asi
Babka migdałowa 163

keks . Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno. Do żółtek dodaj masło i cukier i ucieraj mikserem kilka minut, Dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj 2 łyżki likieru amaretto i mąkę migdałową  Wymieszaj, będzie to bardzo gęste, ale teraz kolej na białka. Dodawaj i mieszaj ciasto. Piecz

AZgotuj!
Ciasteczka pomarańczowo - czekoladowe 92

spłaczamy. Wkłądamy ciasto na godzinę do zamrażarki.Po upływie tego czasu kroimy je na plastry grubości 1 cm. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Uwaga!!! Opcjonalnie możemy dodać Contreu (likier pomarańczowy-wersja dla dorosłych) lub ekstrakt waniliowy (najlepiej własnej produkcji) Smacznego! Przepis pochodzi ze strony Mojeciasto.pl ciacha są super,dlatego zamieszczam przepis również u siebie,żebyście mogli

Wielki apetyt