Dzisiaj mam dla Was coś na poprawę humoru, coś słodkiego i rozgrzewającego- przepyszny kremowy likier, oczywiście, domowej roboty:)Przepis jest bardzo prosty i wystarczy, dosłownie, 5 minut by móc delektować się tym aksamitnie czekoladowym smakiem.Tak więc, moi drodzy, do dzieła, bo karnawał się zbliża i wypada zaopatrzyć się w dobre % :)Tak dla przypomnienia karnawał w 2014 roku zaczyna się
Kraina Miodem Płynącajajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą powierzchnię rozkłóconym(...)porcji (można podzielić na więcej kawałków) i układamy stroną przekrojoną na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 ° C na ok. 30 minut. Upieczone studzimy na kratce i oprószamy cukrem pudrem. Sposobów na wykorzystanie ciasta francuskiego jest bardzo wiele. Zaczynając na słodkich, a kończąc na wytrawnych. Samo ciasto nie zawiera cukru, więc idealnie komponuje
mojewypiekiinietylkookoło godzinę. Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy. Piec 15 minut w 180stopniach. Ostudzić. Krem migdałowy: 200g migdałów 100g masła 100g cukru pudru 50ml likieru baileys 1 jajo Wierzch: 200g malin 50g płatków migdałowych Migdały rozetrzeć na proszek (można również kupić migdały mielone, ja jednak zawsze wolę dokładnie wiedzieć(...)małymi porcjami dodawać zmielone migdały. W ostatniej kolejności do masy dodać całe jajo i likier. Dokładnie zmiksować. Masę migdałową rozsmarować na wystudzonym cieście, na niej wyłożyć świeże maliny (ja tym razem wykorzystałam niesłodzoną domową konfiturę malinową). Wierzch posypać płatkami migdałowymi i zapiekać przez 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dopiekać przez około
Zapiski Młodej Żonymieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).Odstawiamy do ostudzenia.Każdą babeczki polewamy ok. łyżką likieru kawowego.Smacznego
Mienta blogsposób podawania żurawiny jest zdecydowanie najsmaczniejszym odkryciem sezonu. Musicie koniecznie spróbować! Całość przewiązałam czekoladową wstążką. Było pysznie. Smaki cudownie się uzupełniały - intensywność musu przełamana żurawiną, aromatem pomarańczy i likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka(...)dodać skórkę pomarańczową, imbir i cukier. Gotować na małym ogniu - owoce zaczną pękać, od tego momentu gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Znaczna część płynu odparuje i masa zacznie gęstnieć jak dżem. Pod koniec dolać likier i zamieszać. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę, mieszać aż się rozpuści i połączy z resztą masy. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć
KUCHARNIAstrukturę mokrego piasku). Przekladamy wszystko wo tortownicy wyłożonej papierem i dociskamy do formy dłonią. Odstawiamy na kilka minut. masa serowa: Zmielony ser miksujemy z jajkami, cukrami, mąka ziemniaczaną oraz mlekiem w proszku niezbyt długo , aby nie napowietrzyć masy. Na koniec dodajemy likier Advocat, całość mieszamy i przelewamy na spód z ciastek. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej tj. formę z sernikiem
Bon appetit mon amieJeśli zasmakowaliście w limoncello ten aksamitny cytrusowy likier także przypadnie wam do gustu. Crema di limoncello możecie przygotować w ciągu 5 minut korzystając z własnych zapasów . Jeśli nie macie domowego limoncello musicie zacząć od przepisu podstawowego, który jest również bardzo prosty, ale na efekt finalny trzeba poczekać 7-10 dni. Crema di limoncello oczaruje was swoim smakiem, jest(...)także znakomitym dodatkiem do deserów. Czas przygotowania: 5 minut lub 7-10 dni I. Crema di limoncello na bazie Karnawałowego Limoncello (tu przepis) Składniki: 500 ml limoncello, 500 ml niesłodzonego mleka zagęszczonego, Wykonanie: Wymieszać składniki, przechowywać w lodówce. Jeśli chcecie przechowywać likier przez kilku miesięcy mleko trzeba zagotować, wystudzić i zimne wymieszać z limoncello
SzczyptaSmaQroku moją uwagę przepis Madameedith ... Genialna babka ... Oliwa z oliwek dodaje wilgotności.....mocno pomarańczowa, pyszna na drugi jak i na trzeci dzień Okazała się absolutnym hitem tegorocznych świat.... Nasączona likierem pomarańczowym Przepis praktycznie nie zmieniony. 175 ml oliwy z oliwek 70 g mielonych orzechów laskowych 70 g mielonych migdałów 100 ml soku z pomarańczy (u mnie tyle było(...)produkty i wymieszać aż masa bedzie ciemna jak kakao i dość rzadka . Piec w keksówce w temperaturze ok 160-170 stopni ...około 50-60 minut( do suchego patyczka) Wystudzić i nasączyć pozostałym sokiem ( ja nasączyłam likierem pomarańczowym ) Polać polewa ulubiona i ozdobić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukroztapiamy w rondlu, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, zostawiamy ją na 2-3 minuty, następnie całość mieszamy aż uzyskamy gładką masę czekoladowo- maślaną , odstawiamy do lekkiego przestudzenia w misce mieszamy ze sobą jajka, ekstrakt z wanilii, cukier, rozpuszczoną kawę oraz likier kawowy, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy , na koniec dodajemy mąkę i sól, całość jeszcze
Słodkie zapomnieniemasy, odstawcie do lekkiego przestudzenia. Jaja rozmąćcie. Wymieszajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Do suchych składników dodajcie mokre: roztopioną czekoladę, jaja i likier, wymieszajcie i wlejcie do formy. Pieczcie ok 20-25 minut. Pyszne na ciepło z kleksem kwaśnej śmietany
OliveandThymeponownie gotujemy do momentu gdy zacznie gęstnieć. Zestawić garnek z ognia do ostygnięcia – gdy baza lodów będzie zimna dodajemy sok z cytryny i likier. Całość chłodzimy a potem zamrażamy (mieszamy co 30-60 minut). Wyjmujemy z lodówki ok 15 minut przed podaniem. Życzę Wam smacznej ochłody
Szybko Tanio Smaczniemąki bezglutenowej 1 łyżka likieru pomarańczowego (można zastąpić ekstraktem waniliowym) 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego 1 puszkę mleka kokosowego 4 łyżki cukru Z mąki, likieru i oleju kokosowego zagniatamy ciasto. Odstawiamy na ok 15 minut do lodówki. Wyjęte ciasto zostawiamy na 10 minut po czym wylepiamy nim formę do pieczenia łącznie z bokami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Szybko Tanio SmacznieMasło utrzyj z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką
Chilli Czosnek i Oliwawspółgra doskonale! Zróbcie koniecznie Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 czubate szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 150 ml mleka 100 g masła 2 jajka 40 g świeżych drożdży 3 łyżki likieru Amaretto (nie jest konieczne!) Kruszonka migdałowa: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 100 g masła Dodatkowo: około 700 g śliwek około 8 suszonych daktyli 2 łyżki(...)mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, likier Amaretto (opcjonalnie), masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż
Oryginalny smakkremówki ¼ łyżeczki ziarenek wanilii 50 ml kokosowego likieru ½ kg owoców, truskawki, jagody, kiwi, maliny 2 łyżki cukru pudru Nastaw piekarnik na 120ºC na termoobieg. Przyszykuj blaszkę. Przykryj papierem do pieczenia i narysuj koło o średnicy 23 cm. Ubij białka na sztywno. Ubijaj dalej dodając po łyżce cukru. Czas ubijania to około 20 minut. Ja używam kitchenaid. Piana powinna być błyszcząca(...)krótko, kilka sekund. Przełóż masę na blaszkę do pieczenia i rozprowadź w obrębie koła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz bezę przez 90 minut. Wyłącz piekarnik, nie otwieraj drzwiczek. Susz bezę przez noc. Ubij śmietanę z likierem i wanilią. Posmaruj bezę kremem i udekoruj owocami. Oprósz cukrem pudrem. The post Pavlova – deser na niedzielę appeared first on Blog kulinarny
codojedzenia