likier w 5 minut - 1506 przepisów (strona:10/101)

CRÊPES SUZETTE 128

pomarańczy po ich filetowaniu skórka otarta z 2 pomarańczy 50-80 ml likieru pomarańczowego Przygotowanie: Miksujemy mleko i jajka, dodajemy cukier z wanilią, szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Odstawiamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Przed smażeniem smarujemy patelnię cienko olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego(...)naleśniki są już podsmażone na patelnię wlewamy sok i dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość smażymy na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, w tym czasie sos powinien nieco zgęstnieć. Ostatnim etapem jest dodanie likieru i flambirowanie czyli podpalenie alkoholu. Zwiększamy płomień lub moc kuchenki, wlewamy na patelnię likier i gdy zacznie mocno parować podpalamy płyn na patelni, bardzo przy

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik bez pieczenia z owocami lata 173

pieczenia z masą czekoladową i waniliową oraz z letnimi owocami. Ładnie się prezentuje i nie wymaga pieczenia. Przygotowanie zajęło mi zaledwie niecałe 30 minut.  Składniki: 0,5 litra śmietany 30% 50 ml. likieru czekoladowego 50 ml. likieru waniliowego 1 pokruszony wafelek Kit Kat 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru 3 opakowania herbatników biszkoptowych Cukry Nyskie 250 gram borówek

Bajeczna Kuchnia
Konfitura Truskawkowa z Likierem Tiramisu 146

Doprowadziłam do wrzenia, ogień zmniejszyłam i smażyłam około 3 godziny na minimalnym ogniu. Nie mieszałam, tylko co jakiś czas poruszałam garnkiem. Pod koniec smażenia wlałam likier i bardzo delikatnie przemieszałam łyżką. Smażyłam jeszcze kilkanaście minut. Gorąca konfiturę przełożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i odstawiłam na ściereczkę stawiając dnem do góry. UWAGA: Sok, który odlejecie, wystarczy zagotować w rondelku i przelać

Blondynka Gotuje
Konfitura wiśniowo-malinowa 143

łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Wiśnie umyć, wypestkować, połączyć z malinami, zasypać cukrem. Gotować godzinę na małym ogniu. Następnego dnia gotować kolejną godzinę. Na koniec dodać likier, wymieszać, nałożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić, pasteryzować 3 minuty

Z miłości do słodkości
Pączki tiramisu i socjalizacja 185

środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać połowę mleka. Odstawić na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie masło rozpuścić, przestudzić. Do zaczynu dodać pozostałe mleko i cukier, jajka oraz żółtka. Zagnieść. Dodać masło, sól i likier, wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę(...)mąką blacie, zachowując odstępy. Zostawić do napuszenia na 25-40 minut. W tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175 st. C. Smażyć pączki na rozgrzanym oleju, przez około 90 sekund z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać likier, cały czas miksując. Na końcu dodać mascarpone, zmiksować na puszysty krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Potrójna Czekoladowa Rozkosz z Gruszką i Karmelem 216

masła 70 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 4 jajka szczypta soli Dodatkowo: 200 g powideł śliwkowych 100 ml likieru do nasączenia (np. wiśniówki) W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Odstawiamy na kilka minut aż lekko się schłodzi. W misie ubijemy na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie powoli, łyżka po łyżce, wsypujemy cukier do wypieków(...)odstawiamy na 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodajemy 2 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypujemy cukier, nie przerywając miksowania, aż otrzymamy lśniącą pianę. Następnie białka powoli łączymy z czekoladową masą, delikatnie mieszając łyżką. Na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy. Ostudzony biszkopt nasączamy 100 ml likieru i 50 ml otrzymanego

Food Square
Ciasto czekoladowo kokosowe 337

kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka 3 jajka Masa kokosowa 2 szkl mleka 1 szkl likieru kokosowego Canari 7 łyżek kaszy manny błyskawicznej 150 g wiórków kokosowych 0,5 szkl cukru 3 łyżki owoców goji    Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)mocno się nie napowietrzyło. Ciasto wylać do formy 30*24 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut góra-dół. W czasie pieczenia przygotować masę kokosową. Masa kokosowa: Do garnka wlać mleko i likier oraz wsypać cukier i kaszę mannę. Na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przypalić doprowadzić do wrzenia i gotować około

Ala piecze i gotuje
Tort truskawkowy z borówkami 219

borówek, Dodatkowo: 100 ml likieru truskawkowego, 100g płatków migdałowych, świeże kwiaty i owoce do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni(...)żółtka. Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym. 3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
PODWÓJNIE WAFELKOWY FREAKSHAKE 91

freaksekach? To desery z mnóstwem pysznej czekolady i dodatków które lubmy. U mnie wersja z kawą z dodatkiem wafelków Lusette mlecznych Składniki: DESER: 75 g śliwek suszonych 30 ml likieru kawowego 300 ml mleka 120 ml mocnej zaparzonej kawy DEKORACJA: polewa czekoladowa 2 wafelki lusette mleczne wiórki kokosowe 1 op śmietany 36% kawa rozpuszczalna ciasto czekoladowe Przepis na ciasto czekoladowe(...)pieczenia i kakao. mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy pokruszonego wafelka i mieszamy. Przelewamy do małej formy i pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Śliwki namaczamy przez 3 godziny w likierze kawowym i 2 łyżkami masła. Po tym czasie dodajemy do śliwek kawę i pozostałe mleko i wszystko miksujemy na gładką masę. Brzegi szklanek otaczamy polewą czekoladową

Kuchnia w oparach
Mazurek Wielkanocne jajo marcepanowe 122

masła 2 żółtka jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Delecta 1 torebka cukru wanilinowego  Delecta 3/4 szklanki cukru szczypta soli Przełożenie: 1 szklanka marmolady wiśniowej 2 łyżki likieru wiśniowego Dekoracja; 40 dag masy marcepanowej kolorowe barwniki w żelu -żółty, czerwony,zielony płatki migdałowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami oraz żółtkami, dodać(...)jajka wyciąć nożykiem dwie identyczne pisanki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.W cieście porobić dziurki widelcem. Piec w nagrzanym do 190*c piekarniku około 15 minut. Wyjąć ostudzić. Przełożenie: Marmoladę lekko podgrzać wymieszać z wiśniowym likierem rozsmarować na jednej pisance, przykryć drugą kruchą pisanką na wierzchu również rozsmarować cienko marmoladę Dekoracja: 25 dag marcepanu zabarwić na żółty kolor-ilość barwnika zależy

Wanilia i Kardamon
Tort tiramsu z borówkami 206

wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić. Nasączenie: 100 ml likieru amaretto lub kawowego 100 ml mocnej kawy Likier połączyć z wystudzoną kawą, odłożyć. Krem tiramisu(...)czekolady 400 g borówek 300 g podłużnych biszkoptów Na palniku, nad kąpielą wodną umieścić miskę. Wbić do niej żółtka, dodać cukier i likier. Całość ubijać do czasu aż masa zgęstnieje i się napuszy (około 10-15 minut). Zdjąć z kąpieli wodnej i ubijać przez kolejne 2-3 minuty, do przestudzenia. Wystudzić. Mascarpone lekko rozetrzeć, dodać wystudzony, ubity krem żółtkowy

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z kremem tiramisu i malinami 911

cukru Krem Tiramisu: 4 żółtka + 2 białka 120 g (1 szklanka) cukru pudru 500 g serka mascarpone 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: kakao do posypania Zaczynamy od przygotowania spodu Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temperaturze pokojowej (ok. 15 minut). Dodać cukier puder i utrzeć na puszysty, jasny krem (ok. 7 minut). Następnie dodać mąkę i miksować przez kilkanaście(...)ubijając na mniejszych obrotach miksera, aż krem będzie gęsty i jednolity. Na koniec dodać likier i zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką  (fot.2) . 1/3 część malin lekko rozdrobnić widelcem, wymieszać z resztą całych malin i posypać cukrem. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie owoce odsączyć na sitku, pozbywając się nadmiaru soku. Na ostudzony spód wyłożyć

Świat Ciasta
Kokosowa Kasza Jaglana na Ganache z Mlecznej Czekolady 121

jaglanej (1/2 szklanki) 125 ml mleka kokosowego 250 ml mleka krowiego 2 łyżki cukru 125 g czekolady mlecznej 125 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru czekoladowego 25 g masła w temperaturze pokojowej chipsy kokosowe plastry pomarańczy w gorzkiej czekoladzie (użyłam te z Lidl De Luxe) mieszanka przyprawowa waniliowo - rumowa (też z Lidl De Luxe) Wykonanie(...)się ganache. Do rondelka wlałam kremówkę, doprowadziłam do wrzenia, zestawiłam z ognia, włożyłam do niej połamaną na kosteczki czekoladę, odstawiłam na kilka minut po czym wymieszałam, aby dokładnie się rozpuściła w śmietance. Dosypałam cukier puder i wlałam likier czekoladowy. Ponownie wymieszałam. Na końcu dołołyłam masło pokrojone na małe kosteczki i wymieszałam. Ganache odstawiłam. Ganache na bazie mlecznej czekolady pozostaje płynne

Blondynka Gotuje
Kawowa panna cotta 171

porcji: 15 g żelatyny; 600 ml śmietanki 30% lub 36%; 50 g cukru pudru; 150 ml mocnej kawy; 4 łyżki likieru kawowego; Wykonanie: Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wodą i zostawiamy na 5 minut, by napęczniała. Śmietankę i cukier podgrzewamy w niedużym garnku, uważając, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Do gorącej śmietany dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści

In my kitchen