łyżek cukru 5 łyżek maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju krem 500 ml śmietanki do ubijania 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki likieru Canari o smaku kawowym 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny na wierzch biszkopty, u mnie dokładnie wyszło 20 szt ok 1/2 szklanki wystudzonej i osłodzonej kawy rozpuszczalnej starta czekolada gorzka(...)Następnie dodać cukier puder oraz kawę rozpuszczalną. Miksować chwilę aż cukier i kawa się rozpuści. Następnie dodać likier kawowy, ponownie zmiksować. Na koniec dodać wystudzona żelatynę. Zmiksować aby składniki dobrze się połączyły. Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt. Ciasto wstawić na kilka minut do lodówki aby krem lekko zesztywniał. Następnie ciasto wystawić. Biszkopty zanurzać częścią wypukłą w kawie i układać
Monia miesza i gotujepudru, 50 ml likieru advocat, Dodatkowo: 500g malin, 3 opakowania galaretki malinowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze(...)gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam
Tradycyjna kuchnia KasiJuż bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 łyżeczka wody jaśminowej250 ml mleka2 jajkakrem:150 ml śmietany kremówki (38%)55 g serka mascarpone1 łyżeczka cukru pudru1,5 łyżki likieru limoncelloodrobina zielonego barwnika spożywczego w paściedodatkowo:cukrowe jajeczkaMąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać miękkie masło, dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać mleko i wodę jaśminową. Dokładnie wymieszać(...)zmiksować tylko do połączenia się składników.Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki, w środku układać jajeczka.Smacznego!Bardzo chciałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Królewskiego ½ kostki masła 50 ml likieru kokosowego Poncz: 100 ml likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich ½ szklanki(...)jednakowych ceramicznych kokilek smarujemy cienko masłem, oprószamy bułką tarta i wylewamy do każdej po ¾ objętości kokilki. Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy na kratkę kuchenną i studzimy, zimne przekrawamy wzdłuż. Likier kokosowy mieszamy z przegotowaną zimną wodą, skrapiamy przekrojone biszkopty-jedną i drugą część. Przygotowujemy krem: Z 1/2 litra mleka
Wanilia i Kardamonłyżeczek żelatyny 200g likieru adwokat 150ml śmietany kremówki 36% Dodatkowo: świeże truskawki do dekoracji *** W pierwszej kolejności robimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, mieszamy, następnie cukier, dokładnie miksujemy. Dodajemy mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy i przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Ciasto pieczemy około 30 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze(...)całość wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby była cła zakryta i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Następnie dodajemy 1/4 szklanki gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuści. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy likier oraz żelatynę i dokładnie mieszamy. Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy ponownie do lodówki na kilka godzin *** *** Gdy polewa stężeje
Blog z Apetytemgalaretka pomarańczowa 500 ml śmietanki 36% (zimna) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 szt. śmietan-fix Nasączenie blatów: około 5-6 łyżek likieru Amaretto 1/3 szklanki mocnej herbaty ekspresowej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła Do dekoracji: gwiazdki z czekolady świeża pomarańcza Zaczynamy od przygotowania blatów makowych. Jajka(...)tylko jedną foremkę - wyłożyć połowę masy do tej jednej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Można upiec jednocześnie 2 blaszki z ciastem lub jedną po drugiej. Dokładnie ostudzić. Przygotować poncz do nasączenia blatów. Do gorącej herbaty (1/3 szklanki) wlać likier Amaretto. Wymieszać. Ostawić do całkowitego ostudzenia. Pomarańcze obrać razem z białą częścią pod skórką. Wykroić cząstki pomarańczy
Świat Ciastamasy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) Porządnie schodzone ciasto oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Do nasączenia biszkoptów użyłam likier malinowy około 1/2 szklanki. Wykonanie Biszkopt przekroiłam na trzy równe blaty. Formę silikonową w której piekł się biszkopt, wyłożyłam(...)Położyłam pierwszy blat i nasączyłam likierem malinowym. Posmarowałam częścią musu malinowego i przykryłam kolejnym blatem biszkoptowym. Nasączyłam, posmarowałam musem malinowym i przykryłam ostatnim blatem biszkoptowym. Zawinęłam folią i włożyłam do lodówki na całą noc . Dobrze schłodzony biszkopt posmarowałam z wierzchu kremem waniliowym. Wyrównałam. Włożyłam do zamrażalnika na 15 minut. Po 15 minutach wyjęłam tort ustawiłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłukśrednicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: pół szklanki wody 2 łyżki cukru likier kawowy - do smaku Krem: 500 ml śmietanki 36% łyżka cukru waniliowego 2 łyżki cukru pudru 2 Śmietan fixy 2 łyżeczki syropu kawowego lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Białka(...)średnicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu) i piec ok 30-35 minut na lekko złoty kolor. Przygotować poncz do nasączania. W rondelku zagotować wodę z cukrem. Wystudzić. Dodać likier kawowy - ile? Tyle aby uzyskać pożądany smak, wszystko zależy od tego jak bardzo kawowy i alkoholowy chcemy mieć tort. Ja dodałam
Kulinarne Inspiracjeproszku 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) poncz: 300 ml mocnej kawy 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego) dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą i cukrem, na jasną puszystą masę (przez około 8 minut). Następnie dodajemy olej i wodę i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia(...)papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki i dokładnie miksujemy. Chłodną kawę łączymy z likierem. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Porządnie nasączamy ponczem
na moim stole...polnego lub olbrzymiego , które są przyswajalne przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży(...)niech nas nie korci przez 3 miesiące. Przechowujcie trunek w piwnicy. Następnie możecie spożywać go w niewielkich ilościach. Koszt: 39 zł (za ok. 0,8 l) Wstępne przygotowanie: 10 minut Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Gdy będę miał zdjęcia z nalewką w butelce dodam je tutaj. Artykuł Nalewka ze skrzypu polnego pochodzi
Kuchennyviral.plpolnego lub olbrzymiego , które są przyswajalne przez człowieka, z leśnym lub błotnym . Te dwa ostatnie są trujące. Wikipedia wam wszystko jednak wyjaśni. Do dzieła! Polecam wam też mój przepyszny likier z rabarbaru. Film Składniki – Nalewka ze skrzypu polnego 200 g skrzypu polnego 100 g cukru 0,8 l dobrej wódki Przepis – Nalewka ze skrzypu polnego Skrzyp polny świeży(...)niech nas nie korci przez 3 miesiące. Przechowujcie trunek w piwnicy. Następnie możecie spożywać go w niewielkich ilościach. Koszt: 39 zł (za ok. 0,8 l) Wstępne przygotowanie: 10 minut Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Nalewka ze skrzypu polnego w słoiku Gdy będę miał zdjęcia z nalewką w butelce dodam je tutaj. Artykuł Nalewka ze skrzypu polnego pochodzi
Kuchennyviral.plmielonego) 0,5 kg serka mascarpone 0,1 kg drobnego cukru 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (płaskie) 50 ml kawy espresso 200 g śmietanki kremówki (36%) 6 jajek 4 łyżki likieru amaretto 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego Wierzch sernika: 1/2 łyżki kawy espresso 2 łyżki śmietany (22%) 1 łyżka amaretto 2 łyżki kakao Przygotowanie spodu sernika: Masło roztopić w rondelku. Ciastka, migdały(...)mocno ugnieść za pomocą łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystygnięcia przed nałożeniem masy serowej. Masa serowa: W malakserze wymieszać twaróg, serek mascarpone i śmietankę kremówkę. Następnie dodać cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać
Codziennik Kuchennybułką tartą. Pieczemy w temperaturze około 170-175st. 15 minut lub do suchego patyczka. Powtarzamy czynność przy drugim cieście, biorąc tę samą ilość składników. Poncz dla dorosłych, jeśli ciasto mają zajadać również dzieci można zrobić poncz z wody i soku z cytryny. 1 szklanka wody, ½ szklanki likieru amaretto. Nasączamy delikatnie oba ciasta. Można to zrobić tradycyjnie łyżką
Leśny Zakątek