Tradycyjne, pyszne, mięciutkie bitki wołowe - łatwy obiad, który zawsze smakuje :) SKŁADNIKI 500 g ligawy 1 cebula sól pieprz ziele angielskie liście laurowe 2 szklanki bulionu olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na plastry grubości 1 cm. Lekko rozklepujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron. Przekładamy do garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj przepis bardzo tradycyjny - roladki wołowe czyli zrazy z boczkiem i ogórkiem SKŁADNIKI 500 g ligawy - ładnie się rozbija i dusi 4 długie plastry boczku wędzonego 4 małe ogórki kiszone musztarda 1 cebula mąka do obtoczenia sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy
Moje Kuchenne Rewelacjeoleju i pokrojone ziemniaki. Teraz tylko dokładnie je wymasować ;) i pięknie obtoczą się aromatami. Do piekarnika i gotowe. Polecam! Składniki na stek 4 kawałki wołowiny (może być polędwica lub ligawa) 4 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) sól do smaku 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1-2 cm kawałek obranego świeżego imbiru ziemniaki 1kg ziemniaków obranych i pokrojonych
W kuchni wieczoremwołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym.Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów
Kraina Miodem Płynącakuchni ze wspaniałą ekipą :)Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony pieprz,sól,masło (najlepiej klarowane),cebula,odrobina mąki.Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennawręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :) Wołowina duszona w czerwonym winie - 1 kg mięsa wołowego (najlepiej łopatka, ewentualnie ligawa) - 2 duże cebule białe - jedna marchewka - pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego wytrawnego - woda - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy. listek laurowy, ziele
Sajkofanka smakuzasadzie to takie najprostsze zraziki na bazujące na przepisie na takie w sosie własnym. Nie byłam pewna kruchości ligawy którą kupiłam bo to różnie bywa - wygląda super , a potem ,,guma". Postanowiłam nie ryzykować. Zamiast zrazów zawijanych zrobiłam małe zraziki , które wcześniej zamarynowałam, a potem dusiłam bez soli i doprawiłam nią dopiero na końcu. Nuta tymianku uzupełniła aromat. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMałe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych , które lepiej przygotowywać w większej ilości - ale co ma zrobić gotujący jak potrzebuje małe porcje ? Zrobić na 2-3 razy i zamrozić albo zaprosić gości. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNajlepiej do tego nadaje się polędwica wołowa, jednak jest ona bardzo droga (powyżej 100zł/kg) i trudno dostępna. W takim wypadku można ją zastąpić np. rostbefem lub udźcem. Nie polecem ligawy - jest bardzo twarda! STEKI WOŁOWE - polędwica wołowa/udziec wołowy/rostbef - sól, świeżo zmielony czarny pieprz - masło do smażenia Polędwice pokroić na około 4 cm plastry i lekko rozbić dłonią
Zgrabne GotowaniePokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faszerowane patisony – to idealny pomysł na przystawkę, zachwyca nie tylko kolorem ale przede wszystkim pięknym kolorem i smakiem. Faszerowane patisony to połączenie klasycznego, aromatycznego farszu z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo często poszukujemy przepisu na szybkie w przygotowaniu przekąski. Nasze zmartwienie może rozwiązać bruschetta, której przygotowanie jest niezwykle szybkie i nie wymaga od nas niezliczonej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Już nie raz mieliśmy ochotę z Madzią na sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką. Akurat mieliśmy chwilę wolne czasu, więc postanowiliśmy zrealizować nasze plany… Nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!