chciałabym pochwalić się moim pierwszym „dzieckiem” na Youtube. Mam nadzieję, że króciutki filmik zachęci Was do zmierzenia się z tym daniem. Zapraszam:) ZRAZY WOŁOWE wołowina (udziec lub ligawa) marchewka cebula boczek wędzony ogórek kiszony musztarda sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie mąka i suszone grzyby opcjonalnie Mięso pokroić na plastry i roztłuc dość cienko (najlepiej przez woreczek foliowy
Pieguskowa Kuchnianudny… i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak a z dodatkiem ryżu stanowi pełnowartościowy posiłek. Składniki: 500g ligawy wołowej 2 łyżki oliwy z oliwek Biała cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 250g szpinaku (świeży lub mrożony) 1,5l bulionu warzywnego lub wołowego Sól, czarny pieprz Ziele
Pyry na Gazsmakuje w wersji tradycyjnej z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym. Pieczony gulasz wołowy Drukuj Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500g dobrej jakości mięsa wołowego (np. ligawa, krzyżowa, pręga) 1 łyżka kaczego smalcu lub oleju kokosowego 2 łyżki mąki z tapioki 300g świeżych, dojrzałych pomidorów (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych
Book of spellsDelikatne mięso cielęce duszone w mleku .... spróbujcie koniecznie. Składniki ok. 1,5 kg ligawy cielęcej 1 l mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki masła gałązki świeżego rozmarynu świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki goździki (5-6) 4 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory
R'n'G Kitchenłyżka * sos sojowy jasny House of Asia – 2 łyżki * woda – ok. 1 szkl do moczenia grzybów WOŁOWINA: * dobrej jakości ulubione mięso wołowe – może to być polędwica, ligawa, befsztyk lub antrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło in. 82% * oliwa z oliwek DODATKOWO: * świeży szczypiorek * biały sezam House
Ostra na Słodkodomu spełnia funkcję fast fooda. Tym razem nie będzie to kurczak, ale wołowina. I uwierzcie, wołowina wcale nie musi być droga. Ma być chuda, ale nie musi to być ligawa z rasy limousine. U nas danie to powstało, ponieważ potrzebowaliśmy kawałka wołowiny do rosołu. A w sklepie nie został już ani jeden kawałek szpondra. Kupiliśmy więc kawałek mostka
Kuchnia od dwojgajest to tradycyjna węgierska zupa gulaszowa, ale jej bardzo smaczna wariacja, równie treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z mięsem wołowym (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii. Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały
Kraina Miodem Płynącamostek 4. rozbratel 5. antrykot 6. rozbratel (rostbef) 7. polędwica 8. żeberka i łata 9. łata 10. łopatka 11. udziec 12. pachwina 13. krzyżowa (rumsztyk) 14. pręga 15. ligawa 16. ogon źródło: Wikipedia Sezonowanie wołowiny w warunkach domowych Wołowina może być sezonowana na sucho lub na mokro. W warunkach domowych, nie jesteśmy w stanie skorzystać z pierwszej metody
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięso przyjmie takie smaki jakie do marynaty dodamy, proponuję dodać własne ulubione zioła i przyprawy. Poniżej moja wersja: BEEF JERKY- SKŁADNIKI: -500g dobrej jakości chudego mięsa wołowego (np. ligawy) -marynata: sos sojowy, ocet balsamiczny, czerwona ostra papryka, suszony czosnek, sól (nie przesadzamy z jej ilością!), pieprz, oliwa z oliwek BEEF JERKY- WYKONANIE: 1. Mięso kroimy w poprzek włókien
Aromatyczne PodróżeJednogarnkowa i bardzo treściwa propozycja, idealna do kaszy gryczanej, jęczmiennej czy pęczaku- z mięciutką wołowiną, ziemniakami i królową jesieni- dynią- w roli głównej. 4 porcje: * wołowina- 400 g (użyłam ligawy) * ziemniaki- 2 duże (około 500 g) * dynia hokkaido- 300 g * cebula- 1 średniej wielkości * czosnek- 1 duży ząbek * woda- 1,5 litra * papryka wędzona- 1 łyżeczka * suszony rozmaryn- 1 łyżeczka
Kraina Miodem Płynącajednego smakosza. W naszej kuchni ten przepis zagościł na stałe i sądzę , że w waszej też tak będzie. Pamiętajmy tylko o wyborze dobrej jakości wołowiny ,świetnie nada się ligawa, krzyżowa, a można także użyć polędwicy. To zaczynamy ;) Składniki : 500 g wołowiny 150 g wędzonego boczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula sól, pieprz
Niezły Młynekpolsku na niedzielę - czyli rozprawiam się z kuchnią polską i tradycyjnym domowym obiadem. Składniki: roladki: 4 plastry wołowiny (o grubości 1cm) (ligawy, rostbefu, udźca, mięsa na pieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu
Fiolka w kuchnidalszej lektury wpisu, z wiadomych względów. Dziś rzecz jest przede wszystkim o mięsie, o bardzo dobrym mięsie . Z takiej pysznej wołowiny można przygotować wspaniałe dania np. pieczeń z ligawy . Odpowiednio przyrządzona będzie krucha i bardzo smaczna. Smaczna Pyza lubi nowoczesne urządzenia, ale sos majonezowy najlepiej kręci się ręcznie, prawda? W ten tradycyjny sposób do sałatki cezar wyszedł przepyszny! ROZWIŃ
Smaczna Pyzapołōnczynie ji 11 ze ananasym i śmiytōnkōm dołwo 12 już całkym inksze doznania smakowe- jak to niyftorzi gołdajōm. Co potrza? 500 g miysa 13 wołowego (moge 14 być ligawa) 500 g cebuli 500 g śmietōnki (12 abo 18%) 250 g wyndzōnki 15 0,5 świyżego ananasa 500 g kiszonyj kapusty 0,5 szklōnki łoleju 16 połra łeżek masła klarowanego
Chop w kuchniwysoko białkowa, trzeba ja długo żuć, dzięki temu nie zjemy za dużo, a się najemy. Polecam zrobienie samemu, jest to doskonała alternatywa dla paczkowanej suszonej wołowiny. SKŁADNIKI: - 500 g ligawy lub innego wołowego mięsa bez tłuszczu - 80 ml sosu sojowego bezglutenowego - pół łyżeczki soli - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 20 ml oleju rzepakowego - 20 ml sosu piri piri MIĘSO WŁÓŻ
Kuchnia bezglutenowa Loli