lekkie dania - 4237 przepisów (strona:11/283)

Kura po cygańsku. 160

więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości w czasie(...)podlewamy rosołem do miękkości kluchy marchewkę z rosołku kroimy w kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe. Danie podajemy na talerzach: porcja mięsa, marchewka i kluska z sosem mięsnym. Smacznego!  Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się

Kuchnia Beaty
Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym 227

Ciągle mnie zadziwia fakt, ze pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem

Buniabaje w kuchni
Red Velvet Cupcake na Światowy Dzień Pieczenia 93

Danusia  ,  Gosia  ,  Iwona  ,  Justyna  ,  Magda  ,  Magda  ,  Marzena   ,  Patryk i Ada   Moje wyszły lekko różowe, ale dałam zdecydowanie mniej kakao i cukru, bo wiedziałam że polewa będzie mocno czekoladowa. Zapraszam! Częstujcie się! Składniki na 12 babeczek : * 180 g Kasi * 2,5 szklanki mąki pszennej * 2 jajka(...)stopniach.  Polewa czekoladowa : * 100 ml śmietanki kremówki * tabliczka mlecznej czekolady  * winogrona do ozdoby Przygotowanie : Czekoladę drobno posiekać, śmietankę zagotować. Dobrze wymieszać z czekoladą, przestudzić i lekko ubić. Wylać na przestudzone babeczki. Odłożyć na kratkę do pieczenia. Ozdobić połówkami czerwonego winogrona

Magiczne Życie Marty
Peperonata 165

peperonaty w dość słusznej dawce. W ostateczności, jeśli ktoś tak lubi, można też jednak „po francusku” – z zapiekaną nad tosterem lub w piekarniku bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą nieprzywierającą powłoką i podczas ostatniego etapu(...)potrawą nic więcej oprócz odliczenia 20 minut i podania – spełnia ona wówczas również nasze kryteria „ przepisu na szybki obiad ”. Peperonata 2015-04-20 12:24:03 Lekkie, zdrowe i kolorowe wegetariańskie danie wywodzące się z włoskiej tradycji kulinarnej. Doskonałe na szybki obiad lub kolację o każdej porze roku, jak również w charakterze dodatku do innych dań. Zapisz przepis

Kulinarna Pokusa
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 115

pysznego karpia po Toruńsku, czyli nic innego jak staropolski przepis na karpia w wersji light. Jednak zamiast gotować karpia z jarzynami,  ja go upiekłam w piekarniku. Danie smaczne i lekkie, polecam dla osób dbających o lnie(...)pozbawionego łusek karpia myjemy, osuszamy  i dzielimy na dzwonka, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, podpiekamy kawałki karpia z jednej i drugiej strony aż lekko się zarumieni, przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 25 minut w temperaturze 180 % C.  Warzywa obieramy i kroimy w słupki ( cukinie kroimy ze skórką

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 132

Wiosna w pełni, lato za pasem… Ostatnie upały dały się we znaki i spowodowały lekki zastój w naszej kuchni, kiedy to królowały skromne dania, raczej bez gotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam

MyCookBook.pl
Zimowa szarlotka z bezą 132

można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami. Dodałam odrobinę  mielonej skórki pomarańczowej  i  kandyzowane skórki pomarańczowe . Zimowa szarlotka z bezą Składniki(...)rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w  formie. Posypujemy cynamonem, goździkami, kardamonem, mieloną i kandyzowaną skórka pomarańczową i rodzynkami.  W misce ubijamy

Kulinarne przygody Gatity
Salsa - chyba do wszystkiego 178

teraz przepis na salsę :) Bardzo fajna sprawa na śniadanie, na obiad, na podwieczorek... W zasadzie na każda porę dnia. Warzywa, przyprawy i mamy lekki dodatek do dań:) Jadłam ją już z chlebem domowej roboty, jadłam z rybą, fantastycznie smakuje z grzankami - kromki chleba wkładałam do tostera i podgrzewam. Kapitalna jest z serem kozim - chleb żytnio-orkiszowy lub chleb żytni

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pollock z grilla pieczony w folii 179

świeża rybka. Nie chodzi o to, że nie mrożona, ale „ze swoich połowów” w oceanie. Pollock (czyli mintaj), bo o nim mowa, to ryba bardzo delikatna. Przygotowane z niej danie na grillu jest jak najbardziej dietetyczne i pyszne. Zresztą, tych co lubią ryby, a tym bardziej tak świeże, nie trzeba dodatkowo zachęcać.   Składniki: - świeża ryba (pollock-mintaj) - cytryna(...)paprykę kroimy w paski – dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Upieczoną rybę odwijamy z folii i podajemy z sałatką. Pollock z grilla pieczony w folii, to bardzo lekkie i delikatne danie. Mimo to - z dodatkiem orzeźwiającej sałatki zaspokoi głód i apetyt na świeżą rybkę. Do zalet zdrowotnych ryb nie trzeba nikogo przekonywać. Jedzmy ryby, i to w miarę

mojewypiekiinietylko
Tymbaliki rybne z warzywami 172

czerwonej papryki w proszku szczypta chili - opcjonalnie 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta) Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami(...)papryką i chili. Gdy warzywa będą miękkie, dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę. Przygotować 6 ramekinów. Na dnie ułożyć kawałki ryby, lekko je docisnąć. Przykryć warzywami i ponownie lekko docisnąć. Najlepiej danie podawać po 2 godzinach, można przechowywać do 3 dni w lodówce. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Cukiniowe wstążki z pietruszkowym pesto 94

zwykła obieraczka do warzyw, aby wyczarować pyszne i bezglutenowe, bo warzywne wstążki, które z powodzeniem zastąpią te makaronowe. Podane otulone aromatyczną, ziołowo-orzechową pastą zamieniają się w lekkie i interesujące danie. Domowe pesto możesz zrobić z dowolnych ziół, nie tylko z bazylii-nasza pietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się

Roślinna - blog wegański
Sałatka ze szparagami, jajkiem i ziarenkami 129

Trwa sezon na szparagi :) Na blogach kulinarnych pojawia się mnóstwo inspiracji na coraz to bardziej wymyślne dania ze szparagami w roli głównej...I dobrze! Bo szparagi są nie tylko eleganckie, ale i zdrowe. W dodatku niskokaloryczne. Uwielbiam je za ich chrupkość i delikatny smak, a przede wszystkim za łatwość przygotowania(...)piękny wygląd :) Korzystajmy więc jak najwięcej, bo sezon szparagowy trwa krótko. Dziś połączenie klasyczne-szparagi i jajko. W postaci sałatki, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych

Zawsze głodna!
Makaron z topinamburem, gruszką i gorgonzolą 95

Topinambur to moje ostatnio odkryte warzywo, a że w internecie przepisów jak na lekarstwo, dlatego eksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola

Jadło i czytadło
Przepis na pyszną cukinię z cebulką i kiełbasą. 118

miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy majeranek,pieprz,pokrojoną natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki pomidory. Gdy cukinia jest miękka zdejmujemy z ognia i troszkę studzimy. Jest to danie zdrowe i lekko strawne! Smacznego!! :-) Czas przygotowania około 20 minut  Jeśli masz jakieś pytania to napisz,chętnie odpowiem.  var adr = 'http%3A%2F%2Fkrzyskuchnia.blogspot.com%2F'; var tit = 'Przepisy

Przepisy i porady kulinarne
Chleb miodowy 96

temperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g zakwasu, resztę przełożyć do słoika... będzie na następny chlebek. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 350 g zaczynu

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania