ognisku. Ale w domu, w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, przy lekkiej modyfikacji składników danie też jest bardzo smaczne, choć może brakuje trochę atmosfery ogniska i gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy(...)burak. Cebule obrałem z łupinek i pokroiłem w półcentymetrowe półplasterki. Ząbki czosnku również obrałem z łupin, po czym lekko rozgniotłem je nożem i grubo posiekałem. Naczynie żaroodporne delikatnie wysmarowałem oliwą i na jego dnie ułożyłem warstwę ziemniaków. Ziemniaki te lekko posoliłem i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, 2 łyżeczkami suszonego majeranku, łyżeczką suszonego tymianku, łyżeczką suszonego rozmarynu, szczyptą mielonej gałki
Wyprawy kulinarnemiałam już miejsca w zamrażarce. Będą sobie przygotowywać takie dania z parowaru na bieżąco. Pulpeciki drobiowe faszerowane groszkiem zostały podane z sałatą i pomidorami, lekkie zdrowe, dietetyczne danie. A wystarczy tylko 30 minut, aby mieć Do sita w parowarze wrzuciłam też łyżeczkę ziół dalmatyńskich, aby pulpeciki nabrały ich aromatu, ale Wy możecie wykorzystać zioła jakie chcecie. Mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowocami. W leci pokazywałam Wam kurczaka z sosem maślano – truskawkowym … a dziś mam dla Was kurczaka z brzoskwiniami. Smak brzoskwiń absolutnie nie dominuje w daniu , a nadaje jedynie lekko słodkiego posmaku. Dodatek ryżu sprawia , że danie jest nie tylko smaczne , ale i sycące! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 150 g * filet z kurczaka – 250 g * brzoskwinie
Ostra na Słodkonatkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać sosem. Posypać startym żółtym serem. Ogólnie oceniam danie jako dość lekkie, pewnie z uwagi na tuńczyka, który jest zdecydowanie bardziej delikatny niż mięso mielone. Sos jest niezłym uzupełnieniem dania, tak jak wcześniej napisałam, jest zdecydowanie lepszy niż większość półgotowych produktów. "Pomysł na..." jest dobrą propozycją
Pasja Smakusezonowych owoców- pychotka! Przepis znaleziony na stronie Smakoterapii (klik) . Składniki: - 10 lekko kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej - 1 szklanka mleka ryżowego - 7-8 łyżek skrobi kukurydzianej - 1 jajko - 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) - 1 łyżeczka ksylitolu (nie trzeba) - kilka łyżek wody gazowanej (nie trzeba, ja dałam by były cieńsze) - 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Do miski(...)równo rozlać na całej powierzchni patelni. Smażyć aż będzie widoczne od spodu lekkie przyrumienienie, dopiero wówczas przełożyć naleśnik na drugą stronę. Odwracałam tak kilka razy by były lekko chrupiące. Tłuszcz dałam tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika. Następne smażyłam już na suchej patelni. Podawać z sezonowymi owocami, konfiturą lub tylko posypane ksylitolem. Moje dziecko zajadało same, bez dodatków. I było zachwycone
Smaczne ZdroweZapraszam na smażone cukinie w płynnym cieście. Ciasto dzięki dodatkowi piwa jest wyjątkowo lekkie, puszyste i nie wciąga tłuszczu, a cukinie na długo pozostają chrupkie. Cukinie smażone w cieście choć proste w wykonaniu mogą być bardzo wyszukana przystawką, świetnym dodatkiem do drugiego dania lub ciepłą kolacją. Potem sobie pomyślałam, ż e w ten sam sposób można(...)przypominają trochę ich ukochane frytki. Z rozmachu nie tylko usmażyłam pokrojone w plasterki i słupki cukinie, ale również kwiaty dyni, które udało mi się kupić na targu. Danie wyszło pyszne, lekkie i chrupiące. Ten bardzo prosty i szybki przepis zaczerpnęłam z książki Tracy Lawson "W miasteczku długowieczności. Rok przy włoskim stole". Zaintrygowana tą pozycją, wyszukałam w necie recenzje
Mia Cucina Sofietagęstą śmietaną, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę i dusimy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, mieszając aby nie przypaliło się. Śmietana wraz ze świeżymi grzybami da nam gęsty, lekko klejący sos. Jeśli ktoś nie lubi takich gęstych sosów, można dodać do niego odrobinę wody. Takie grzybki świetnie smakują z pajdą świeżego chleba lub ziemniakami z wody
Codzienna kuchnia niecodziennaMakaron z dodatkiem suszonych pomidorów, mozzarelli i bazylii. Można powiedzieć, że to taka wersja caprese z makaronem:) Lekkie i smaczne danie, można jeść na ciepło jak i na zimno. składniki: 250 g makaronu Czaniecki rurki 1 opakowanie mozzarelli małe kulki 200 g pomidorków cherry 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju kilka listków bazylii 1 łyżka przyprawy Kamis -suszone
Monia miesza i gotujesię liczyć kalorie, więc pomyślałam, że może skorzystacie na moim skrzywieniu :P Żeby się najeść wcale nie potrzebujemy tłustych i ciężkostrawnych potraw. W prosty sposób można przygotować lekkie i wartościowe danie, które pozwoli się nasycić, bez uczucia ciężkości. A oprócz tego jest pyszne i kolorowe, gwarantuję, że od razu poprawi humor! :) Porcja dla 4 osób. Jedna porcja to około
Czerwona Porzeczkaprzygotowane ciasto włożyłem do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem na 40 minut. Kiedy nafaszerowane ciasto umieściłem już w piecu przygotowałem doskonale pasującą do tego dania prostą sałatkę. Liście sałaty rzymskiej porwałem na mniejsze części i włożyłem je do miseczki. Dodałem do nich 500 gram pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek oraz(...)również odwijać poszczególne zwoje ślimaka, zaczynając porcjowanie od zewnątrz i stopniowo dochodząc do środka. Pokrojone porcje banicy nałożyłem na talerze i podałem z przygotowaną wcześniej sałatką. Do dania doskonale smakuje lekkie czerwone półwytrawne wino
Wyprawy kulinarneJedliście kiedyś gotowe desery ryżowe ze sklepu? Takie aksamitne z dodatkiem jakiegoś owocowego musu. Wiecie co? Mam dla Was przepis na jeszcze lepsze, domowe, lekkie i kremowe danie z ryżu, świetne na rozpoczęcie dnia i na popołudniowy mleczny deser. Jego sekret polega na stopniowym dolewaniu do ryżu zimnego mleka i smakowitej nucie esencji waniliowej. No i oczywiście nie mogę
Słodkie Przyjemnościplacek o wymiarach 30 x 40 cm. Jeśli upieczemy placek większych rozmiarów będzie on wtedy cieńszy, a rolada będzie bardziej "zrolowana". Polecam również zwijać placek, kiedy będzie jeszcze lekko ciepły, łatwiej da się uformować. Inspiracja Lepszy smak . Szpinakowe roladki z łososiem Składniki: 1 opakowanie 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatity, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne zielone szparagi i jasnozielone ziarenka bobu . Do tego cudowne chrupiące dymki, aromatyczna pietruszka i wspaniale odświeżająca mięta . Danie jest zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na nie patrzę, od razu poprawia mi się humor i czuję wiosnę na talerzu:) Przepis pochodzi z książki jednego z moich ukochanych autorów(...)ciemnym aneksem kuchennym i kilkoma ziołami w doniczkach na parapecie. Nie ukrywam, że jego kuchnia, a już na pewno ogród, są moim marzeniem. Pilaw przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań ze szparagami razem z Justinką , Martynosią , Mopsikiem , Mirabelką oraz Shinju i jest to otwarcie sezonu szparagowego na moim blogu. Zeszłoroczne propozycje oraz ciekawostki dotyczące szparagów
Chilli Czosnek i OliwaWracam z niebiańskim, lekkim i szybkim daniem, które bardzo przypadło do gustu mojemu mężowi i w tej chwili jest jego ulubionym :) Zresztą naszemu smykowi też bardzo smakuję :) Daniem tym jest makaron z łososiem i brokułami. Przepis znalazłam w "Moje smaki życia". Tyci tyci zmodyfikowałam i proszę... Kokardki z łososiem i brokułami. Składniki dla 2 osób: brokuły(...)zawsze najlepszy); 2 łyżki śmietany (w przepisie z gazety 180 g); sok z połowy cytryny; sól, pieprz. Brokuły dzielimy na małe różyczki i myjemy. W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i brokuły. Gotujemy ok. 9 min. (makaron musi być al dente). Odcedzamy i przekładamy ponownie do garnka. Rybę bez skóry kroimy w grubą
Miksturownikgorącą, niczym nie smarowanej patelni. Kładę placki na gorącą powierzchnię i już po minucie odwracam, póki nie jest brązowy, odwrócony smaruję stopionym masłem, placek lekko "puchnie" miejscowo. Odwracam wtedy kolejny raz, znowu lekko używam masła. Dopiekam, aby miał złoto-brązowe plamki z obu stron. Piekę tak wszystkie po kolei. Trzymam te już gotowe w ciepłym miejscu(...)Parę miesięcy temu w warszawskiej restauracji indyjskiej, prowadzonej przez Hindusów, jedliśmy placki, które praktycznie nie różniły się niczym od naszych. Placki mogą służyć za sztućce :) Lekko ostre, sycące danie z orientalną nutą. Trochę pikantniej, żeby się pobudzić do życia i przegonić tego panoszącego się lenia! Smacznego! #curryzryba #cyrryrybne #curry #ciapata #szybkiedanie #itbmtt
I tu będę miała takie te