zwykła obieraczka do warzyw, aby wyczarować pyszne i bezglutenowe, bo warzywne wstążki, które z powodzeniem zastąpią te makaronowe. Podane otulone aromatyczną, ziołowo-orzechową pastą zamieniają się w lekkie i interesujące danie. Domowe pesto możesz zrobić z dowolnych ziół, nie tylko z bazylii-nasza pietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się
Roślinna - blog wegańskiTrwa sezon na szparagi :) Na blogach kulinarnych pojawia się mnóstwo inspiracji na coraz to bardziej wymyślne dania ze szparagami w roli głównej...I dobrze! Bo szparagi są nie tylko eleganckie, ale i zdrowe. W dodatku niskokaloryczne. Uwielbiam je za ich chrupkość i delikatny smak, a przede wszystkim za łatwość przygotowania(...)piękny wygląd :) Korzystajmy więc jak najwięcej, bo sezon szparagowy trwa krótko. Dziś połączenie klasyczne-szparagi i jajko. W postaci sałatki, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych
Zawsze głodna!Topinambur to moje ostatnio odkryte warzywo, a że w internecie przepisów jak na lekarstwo, dlatego eksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola
Jadło i czytadłomiękkie. Pod koniec smażenia dodajemy majeranek,pieprz,pokrojoną natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki pomidory. Gdy cukinia jest miękka zdejmujemy z ognia i troszkę studzimy. Jest to danie zdrowe i lekko strawne! Smacznego!! :-) Czas przygotowania około 20 minut Jeśli masz jakieś pytania to napisz,chętnie odpowiem. var adr = 'http%3A%2F%2Fkrzyskuchnia.blogspot.com%2F'; var tit = 'Przepisy
Przepisy i porady kulinarnetemperatury pokojowej) 200 g mąki żytniej razowej 180 ml wody Składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g zakwasu, resztę przełożyć do słoika... będzie na następny chlebek. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 350 g zaczynu
Delicious Titbitstygodnia. Co prawda dzisiejsze popołudnie spędzę w pracy, ale prowadząc kulinarne warsztaty. Czy to nie brzmi super? :) Odpocznę we wtorek, a dziś, na późny obiad podam ulubione danie maluchów, w lekko odmienionej wersji. Dziś 'szef kuchni' poleca - Naleśniki pomarańczowe z serkiem waniliowym i owocami. Zapraszam! :)" Składniki: ½ litra mleka 3 jajka łyżka oleju 500 g mąki łyżka cukru waniliowego łyżka
Słodkie Przyjemnościfolię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut. Właściwie, to makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem było potrawą ”na życzenie”. Danie wyszło pyszne, lekkie, aromatyczne, z powodzeniem na obiad, czy kolację. Wszystkie smaki się zrównoważyły i pasowały do siebie idealnie. Makaron „lubi” rybę, warzywa i ser. Mam nadzieję, że Wy też polubicie
mojewypiekiinietylkoweekend owszem gotowałam ale powtórkowo. Była wieprzowina smażona ze świeżym ogórkiem. Pyszne, lekkie i szybkie danie dla całej rodzinki, które robiłam dawno temu i chyba tu jeszcze nie gościło ale pojawi się niebawem. Były też muffinki wg Nigelli, czekoladowo bananowe z wisienką ode mnie :) pisałam już o nich kiedyś. Upiekłam je w sobotę w sam raz by poczęstować Wujaszka
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki sałatki. Ja najpierw mieszam sos z ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Można również przygotować to danie na ciepło lekko je podgrzewając. Wypróbujcie oba sposoby, będziecie pozytywnie zaskoczeni :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaskomponować własnej kompozycji czekolady bakaliowej? Osobiście nie lubię czekolad bakaliowych, bo tam zawsze są rodzynki, a tu mogłam wrzucić do czekolady, to co lubię. Krokant pistacjowy dał chrupkość, pomelo lekko limonkową nutę, a porzeczka przełamała słodycz. Mmmm :) I tym razem sięgnęłam po czekoladę w kaletkach belgijskiej firmy Callebaut. Właściciel sklepu, a jednocześnie ekspert w dziedzinie czekolady porównał Callebaut do samochodu
Blondynka Gotujewsypać kolendrę, cynamon i polać miodem. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Ogórek pokroić w talarki . Do zapieczonych ogórków wlać 150 ml śmietany i mamy smaczne, lekkie, prawdziwie letnie danie główne. Podajemy z ryżem
Kulinarny karnet Christopheradalszy ciąg odchudzania naszych dań ! Tym razem lekka i posiadająca małą ilość kalorii pierś z kurczaka w galaretce. Wiosenna galaretka z kurczakiem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 marchewki 1 pieruszka kawałek selera 1 cebula 3 listki laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 litry wody żelatyna w proszku (ilość jest uzależniona
Kulinarne przygody Gatityniż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów ani żadnych innych orzechów w domu
ciastkarnia na kruchym spodzieUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku
Kolizje SmakówLekka, smaczna i pożywna przekąska na letnie upały? A w dodatku zdrowa, którą można dowolnie transportować? Naszym rozwiązaniem są spring rolls’y... sałatka zawinięta w papier
Kolizje Smakówzastanawiajcie się, jest nieporównywalny w smaku z tym w małych kawałkach. Z tuńczykiem (jak i z większością ryb) rewelacyjnie komponuje się koperek, którym obficie posypałam nasze danie. Idealne na lekką kolację. Przepis dla 3 osób (tak było u mnie) Składniki: - 1/2 sałaty lodowej - 3 garście rucoli - 3 garście roszponki - 12 pomidorków koktajlowych - koperek - tuńczyk w kawałkach (po ok.140g
Smaczne ZdroweZAPRASZAM NA LEKKIE I PRZEPYSZNE DANIE, GDZIE W ROLI GŁÓWNEJ MAKARON LUBELLA Z PRZEPYSZNĄ SALSĄ Z BIAŁYCH SZPARAGÓW I WARZYW, PODANY Z KURCZAKIEM W SOSIE Z TAMARYNDOWCA... ;-) "NIEBO W GĘBIE..." ZAPRASZAM! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - makaron Lubella kokardki - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka białych szparagów - 1 ząbek czosnku - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 2 łyżki masła
SMYKWKUCHNIgęste, to dolewam mleka, a jak za rzadkie, to dosypuję mąkę. Czasami zamiast wody mineralnej dodaję jakiś kolorowy napój gazowany, np. Fanta, Schweppes - wtedy naleśniki zyskują delikatny, lekko wyczuwalny posmak danego napoju. Smażę naleśniki na patelni z teflonową powłoką, posmarowaną bardzo cienką warstwą oleju. Ażurkowe smaży się jeszcze łatwiej niż klasyczne. Ciasto przelałam do butelki z dziubkiem, można reż
Blondynka GotujeCzerpiąc inspiracje z jesieni, chcę dzisiaj zaproponować lekkie, a jak smaczne danie z wykorzystaniem dyni, czyli moją zmodyfikowaną wersję ratatuj z dynią i odrobiną kurczaka. Składniki: ok. 0,5kg dynii cukinia kilka pieczarek puszka pomidorów 1/2 pojedynczej piersi kurczaka (opcjonalnie) przyprawy Dynię kroimy w kawałki wielkości ok 1 x 2 cm, cukinię w ćwiartki grubości
Taste Of My DayZdecydowanie moja ulubiona surówka, pasuje praktycznie do wszystkiego, przede wszystkim do dań z kurczaka. Prosta w przygotowaniu, lekka i smaczna. Idealna jako dodatek do dań :-) SURÓWKA COLESLAW - 1/4 główki białej kapusty - pół małej cebuli - 1 marchew składniki na sos: - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - łyżeczka soku z cytryny - szczypta cukru pudru - sól, pieprz Kapustę drobno
Zgrabne Gotowaniepomidorów średniej wielkości 2 łyżki oliwy 1 posiekany ząbek czosnku 1 grubo posiekana cebula średniej wielkości 300ml bulionu 1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub oregano lub bazylii (ja dałam oregano) pół łyżeczki mielonego cynamonu sól pieprz 200ml jogurtu greckiego Wykonanie: Do miski grubo zetrzeć pomidory, wcześniej usuwając skórkę. W garnku podgrzać oliwę,dodać czosnek, cebulę i dusić ok. 5 minut(...)tymianek lub bazylię oraz sól, pieprz i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok.12 minut. Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem i dodać jogurt. Danie możemy podawać na ciepło, wtedy lekko zupę podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, ponieważ może się zwarzyć. Uwagi: Jeśli zupę podajemy na zimno, należy ją ostudzić i wstawić do lodówki na 3 godziny
Gorący kąsekPieczarki z grilla to lekka i smaczna przystawka idealna jako dodatek do grilowanych mięs i ryb. Danie jest mało pracochłonne i bardzo proste w przygotowaniu, można je podać jako samodzielną przekąskę na gorąco lub na zimno również jako dodatek do obiadu. składniki na 4 porcje 8 dużych pieczarek 150 g sera żółtego mały pęczek natki pietruszki
Smakowite Dania