lekkie dania - 4237 przepisów (strona:20/283)

Szparagi z pistacjowym pesto 128

Propozycja smacznego i lekkiego posiłku lub warzywnego dodatku do dania głównego, który świetnie zastąpi tradycyjną wersję z bułką tartą.  Łączy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi. Składniki: (na 3 porcje) 500g białych szparagów sól łyżka cukru 3 łyżki obranych pistacji bez łupi 3 łyżki parmezanu startego 3 łyżki oliwy

Pyry na Gaz
Spaghetti carbonara 390

pieprzem. 6. Mieszamy boczek z czosnkiem i cebulą. Dodajemy makaron i mieszamy. 7. Powoli, cały czas mieszając dodajemy sos jajeczno śmietanowy. 8. Kilka minut trzymamy jeszcze danie na małych ogniu, aby sos lekko zgęstniał i wszystkie składniki się połączyły. Możemy dodać drobno posiekaną pietruszkę

Kuchnia Pełna Pasji
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 144

dokładnie i czytelnie. Czy mi się udało, ocenicie sami, stając w szranki - sam na sam z Vol-au-vent. Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi, to danie wykwintne nie tylko z nazwy. Lekkie ciasto przechodzi smakiem sosu i pieczarek. Warto zauważyć jeszcze jedną rzecz. Dodatek do pieczarek wina Marsala, to nie jest żadna moja ekstrawagancja. Pieczarki wprost je „uwielbiają

mojewypiekiinietylko
Sałatka z roszponki z miodowym dressingiem 213

zdrowa, kolorowa!!! :)Świeża roszponka, soczyste pomidorki koktajlowe, słodka mandarynka, chrupiące grzanki, a całość posypana pestkami dyni i skropiona miodowym winegret.Sałatka ta świetnie nadaje się na lekką i pożywną kolację, bądź jako danie obiadowe, np. z porcją grillowanego mięsa.Sałatka:* roszponka- 1 opakowanie* pomidorki kokatjlowe- 12 szt.* mandarynka- 2 szt.* pestki dyni- garść* chleb- 2 kromki* masło klarowane/oliwa-

Kraina Miodem Płynąca
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy 275

jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli szczypta białego pieprzu Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, to bardzo prosta w przygotowaniu lekka surówka stanowiąca doskonały dodatek do dań obiadowych. Kapustę pekińską drobno posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy z puszki. Dodać majonez i jogurt naturalny. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, cukrem i sokiem

Świat Domowej Kuchni
Galaretka drobiowa 124

   Na lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka. -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół czyli do ok. 2 l wody dodajemy

Maminek kulinarny
Happy birthday to You... 80

jest banalnie proste, choć niezbyt szybkie. Muszą się bowiem suszyć w piekarniku przez kilka godzin. Nie szkodzi - efekt jest boski! Są chrupkie, jabłkowe - oczywiście, moje w dodatku lekko cynamonowo-kardamonowe. Ale można dać, co się tylko chce - z wanilią też są pyszne... Po pierwszym razie robię je dość często, bo są pyszne, i zdrowe. I ciągle przymierzam się do innych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 144

minut. Przestudzić, wyjąć z formy, ostudzić całkowicie. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem. Polać lukrem babkę, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Pogoda - odpukać - nawet w Danii jest na poziomie - słono świeci, lekki wietrzyk jest przyjemnie ciepły, białe obłoczki w niewielkich ilościach płyną sobie po niebie... Wiosna na całego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kapusta zasmażana 463

Kiszona kapusta zasmażana... Pyszny dodatek do tradycyjnego kotleta schabowego. Smakowite danie główne w duecie z ziemniakami. Lekko kwaśna i aksamitna, polska specjalność. Komu porcja? Chętnych zapraszam do stołu! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty; 4 średnie, białe cebule; 100g boczku; 3 ziarna ziela angielskiego; 1 liść laurowy; 5 ziaren pieprzu; 3 łyżki mąki pszennej na zasmażkę; Olej/oliwa do smażenia; Pieprz

Gospodyni Miejska
Sałatka z kaszą gryczaną 103

Pyszna i lekka. Idealna do podania na imprezie domowej czy tez do zabrania ze sobą do pracy, szkoły. Polecam spróbować, bo kasza gryczana jest bardzo zdrowa

Magiczne Życie Marty
656. "Nutellowe" kluski. 148

ok.1/3 łyżki i wkładamy do mleka. Powtarzamy czynność, do skończenia ciasta. Gotujemy chwilę. *ja nie dałam od razu całej, najpierw dałam jakieś 3/4 tego co miałam dać, zmiksowałam, a następnie dodałam resztę lekko tylko rozprowadzając, by pozostały takie smugi

More food, love and dreams
Kokosowe ciasteczka z płatkami kukurydzianymi 153

blachę z piekarnika. Dla tych co lubią kokos będą strzałem w dziesiątkę . Może macie inne propozycje na zużycie płatków kukurydzianych ...? Składniki: 130g miękkiego masła ( dałam margarynę) 160g cukru 2 jajka lekko ubite widelcem 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżki rodzynek 100g wiórków kokosowych 1/2 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 90g pokruszonych płatków kukurydzianych

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ucierane ciasto z malinami 193

cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto. Maliny posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut na 175 C aż ciasto ładnie się zarumieni. Przed podaniem posypać cukrem

Monia miesza i gotuje
Kurczak po tajsku z ryżem 702

mojej  ulubionej kuchni azjatyckiej. Dzisiejszy obiad będzie dla Was zaskoczeniem, nuta ostrości czerwonej pasty curry -zostanie przełamana masłem orzechowym. Po prostu pychota. Oczywiście, dania kuchni azjatyckiej są dietetyczne I lekki , I co najważniejsze obiad mamy w 30 min. Polecam. Zaczynamy:)  Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 papryki- czerwona I zielona ok 200 gr pieczarek 2 cebule

Smaki Edyty
Risotto z kurczakiem i szparagami 281

Uwielbiam dania, które mogę zrobić w mig ! Lekkie, sycące i smaczne !  Polecam risotto z kurczakiem  i szparagami, w nieco odmienionej wersji. Moje risotto zyskało ciekawy kolor, dzięki pewnemu składnikowi ...  Składniki: 1 szkl. ryżu arborio 450 ml ciepłej wody 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg

kolorowotorcikowo
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 299

jesienią, ale teraz wiosną również pojawiają się smaczne włoskie, czerwone, pachnące pomidory, więc ja korzystam ze świeżych pomidorów, a nie ich przetworzonych odpowiedników! Zupa jest lekko słodka, gdyż ja zawsze dosładzam dania z dodatkiem pomidorów, czy koncentratu pomidorowego, niweluje on kwas pomidorowy, jest za to delikatnie pikantna za sprawą pieprzu cayenne, ale Wy możecie pomidorową doprawić swoimi ulubionymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piernik Staropolski 1596

ciasto było dość luźne, ale na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce już stężało. Autorka pisze, że po tych 5-6 tygodniach leżakowania w lodówce ciasto da się rozwałkować, tylko trzeba je lekko podsypywać mąką. Miała rację! Pieczenie: Ciasto podzieliłam na 3 części, rozwałkowałam na grubość około  5 mm. Piekłam w dużej blaszce tej, która była w komplecie

Blondynka Gotuje
C - DIETETYCZNIE czyli fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami 115

Dziś lekka i zdrowa propozycja obiadowa:) Jeśli lubicie fasolkę szparagową to mam dla Was garść cennych informacji: należy ona do najbardziej wartościowych warzyw - zawiera duże ilości

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Klopsiki drobiowe z marchewką 254

Pyszne lekkie klopsiki drobiowe z dodatkiem marchewki podałam z ryżem basmati, który otrzymałam do  testowania . Ryż basmati Risana ma długie cienkie ziarenka, które po ugotowaniu

Monia miesza i gotuje
Kurczak z warzywami w cydrze 180

piekliście kurczaka w cydrze? Jeśli nie, to jest to danie dla was, idealne soczyste kawałki kurczaka w lekko kwaskowatym jabłkowym sosie, z pieczonymi warzywami. Polski cydr sprawdza się nie tylko w słodkich wypiekach, czy jak aperitif ale jako idealny dodatek, składnik obiadu. Danie proste, jednogarnkowe, niewymagające dużej uwagi, czyi idealne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Hiszpańska paella 338

proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi kurczaka, 500 gram filetu z dorsza, 500 gram ryżu arborio,  0,3 grama szafranu, 1 cukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej(...)należytą kleistość. Intensywnie mieszając podsmażałem ryż na oliwie, aż stał się lekko szklisty, po czym dodałem na patelnię 400 gram pomidorów z puszki i 150 ml białego wytrawnego wina. Danie podgrzewałem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż zaczynał wchłaniać cały płyn, a danie robić się gęste, dodawałem kolejne 150 ml wina oraz

Wyprawy kulinarne
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 231

Danie z cyklu: wykorzystanie produktów z lodówki/spiżarki. Efekt? Pyszny makaron z grillowanym łososiem w lekko słodkiej marynacie w towarzystwie żółtej fasolki i zielonego groszku. Dacie się namówić? Składniki: 2 gniazdka makaronu wstążki garść mrożonego zielonego groszku garść mrożonej mieszanki papryk lub 1/2 świeżej papryki czerwonej  garść żółtej fasolki szparagowej 1/2 cebuli  2 ząbki czosnku sól

Pasja Smaku
Kurczak Gong Bao 宮保雞 115

Dinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao.   Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony(...)łyżeczki soli morskiej - 1 łyżka wody - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Sos: - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - 1 łyżka jasnego sosu sojowego - 2 łyżki cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kiszonych ogórków, kukurydzy i prażonego słonecznika 435

chęć na coś lżejszego i dla tych właśnie mam dzisiaj lekką sałatkę, która  składa się głównie z ogórków kiszonych i kukurydzy. Świetnie pasuje do dań mięsnych, ale także jako przekąska, kiedy chce nam się "coś" zjeść, ale nie mamy chęci na nic ciężkiego czy "konkretnego" :)  dla tych, co nie najedzą się samą sałatką wystarczy dodatkowo(...)grubszą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kukurydzę odsączyć i przepłukać. Szczypior posiekać.  Słonecznik uprażyć lekko na suchej patelni. Wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, sól, pieprz i olej - wymieszać. Sałatka gotowa :) Podawać jako dodatek do drugiego dania lub jako przekąska. A jak Wasze brzuszki czują się po świętach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu 158

Najwyższy czas na obiad, więc polecam lekkie, smaczne i moim zdaniem niezwykle efektowne danie - cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu. Jego przygotowanie jest trochę pracochłonne, jednak zapewniam, że warto, a efekt powinien zadowolić nawet wyrafinowane podniebienie. Do przygotowania dania użyłem: 3 małych cukinii, 200 gram kalmarów, 1 puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku(...)czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół i wydrążenia ich środków z gniazd nasiennych przy pomocy łyżeczki, pozostawiając mniej więcej po pół centymetra miąższu przy skórce. Użyłem relatywnie małych cukinii, przy ich zakupie istotnym

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania