lekkie dania - 4237 przepisów (strona:18/283)

Sałata lodowa, pomidor, ogórek, oliwki. Pyszna surówka na grilla i do obiadu. 366

Bardzo smaczna surówka, lekka, sałatka doskonale pasująca do dań z grilla i do obiadu. Chrupiąca sałata lodowa z kolorowymi dodatkami, wzbogacona oliwą z oliwek. Pyszna. Ja mogę ją zajadać nawet codziennie. Składniki - główka sałaty lodowej - pomidory 2 szt. - pół czerwonej papryki - ogórki konserwowe 2 małe szt. - zielona cebulka lub szczypiorek - garść zielonych oliwek z papryczką - pomidory suszone w proszku

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z serem feta 313

Lekka sałatka zarówno jako samodzielne danie np. do pracy lub dodatek do dania głównego. Składniki: 1 mix sałatek 1 duża łodyga selera naciowego pół papryki czerwonej 100 gram sera feta 1 średnia cebula czerwona 1 awokado sok z pół cytryny Sos winegret 1-2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy z pestek winogronu 1 łyżeczka domowej

kgwjanczewo
Poniedziałkowy "fit" - Zielona sałata z czosnkowym kurczakiem i fetą 163

poniedziałek, zapraszamy na nasze danie fit. Dzisiaj będzie to lekka sałatka z dodatkiem kurczaka przygotowanego na parze, więc w najzdrowszy sposób.  Myślę że niejednej osobie liczącej kalorie spodoba się ta propozycja. Zielona sałata z czosnkowym kurczakiem i fetą SKŁADNIKI : 8-10 liści sałaty 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku oregano pieprz kolorowy świeżo mielony koperek   PRZYGOTOWANIE

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
LEKKA SAŁATKA Z POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH I SERA PLEŚNIOWEGO 224

Danie proste i pyszne.   Na lekką kolację lub jako dodatek do grillowanych mięs. Słodkie pomidorki koktajlowe + pyszny pleśniowy ser.  Idealna para :)) Składniki: pomidork i koktajlowe ulubiony ser pleśniowy świeżo zmielony pieprz szczypiorek oliwa z oliwek ew. szalotka Wykonanie: Pomidorki myjemy, kroimy na połówki, ser rozdrabniamy, szczypior kroimy. Pieprzymy (ja nie używam już soli, bo ser jest

Walijskie Pichcenie
Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską 152

składników. Posypujemy solą morską, grubo zmielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na wierzch kładziemy plasterki zrumienionej szynki parmeńskiej. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem na 15 minut. Danie praktycznie w pół godziny. Lekki, szybki obiad lub kolacja. Dla amatorów ciasta francuskiego, pomidorów… i nie tylko. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską bardziej kojarzy się z latem, kiedy słońce wydobywa

mojewypiekiinietylko
Placek malinowo migdałowy 156

czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami do ubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Maliny oprószamy lekko mąką (tą samą, jaką daliśmy do ciasta) i układamy na cieście, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 ° C na 70 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem. Placek malinowo migdałowy

mojewypiekiinietylko
Makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego 180

makaron. Dynia, którą akurat piekłam okazała się idealnym do niego dodatkiem. W duecie z dynią oczywiście poszedł szpinak. Natomiast ser pleśniowy nadał daniu charakteru. Danie oczywiście nie należy do lekkich ale czasami w okresie jesienno-zimowym można pozwolić sobie na taką rozpustę Zapraszam na makaron z dynią i szpinakiem w sosie z sera pleśniowego i mam nadzieję

UgotujmyTo.pl
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 114

ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji. Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta – 100 g * olej

Ostra na Słodko
N... Nouilles Savoisiennes ze szpinakiem i boczkiem! 169

szpinak się rozmrozi/rozpuści,dodajemy jogurt, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem i zostawiamy na średnim ogniu. Gdy wszystko się połączy, dodać gotowy makaron i posypać lekko parmezanem. Mieszać. Przed podaniem danie posypać resztą sera. Jakie to kolorowe :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Brownie KitKat na Halloween 196

tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej czekolady (1 tabliczka) 5 łyżek mleka (może być też śmietana kremówka) 1 łyżka masła Pomarańczowy barwnik 3 kostki

Kolizje Smaków
papierówkowo-rabarbowy ucieraniec... 105

minuty wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć mikserem na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i na dno dać ciasto na wierzch ciasta lekko wciskając położyć cienkie ósemki papierówek, rozsypać ze szklanki rabarbar surowy i posypać cynamonem i można też z 2 łyżeczki cukru jeśli nie lubisz cynamonu to posyp tylko

W Mojej Kuchni Lubię
Danie jednogarnkowe i rosołek 203

Kolejny zawieruszony przepis..Miało w sumie być coś innego...skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka

Moje domowe kucharzenie
WAKACYJNY CHŁODNIK. 226

gorąca. Tak powinno wyglądać lato! A zamiast tego za oknem szaro, buro i deszczowo. Szykuję się jednak na wyższe temperatury i słoneczną falę szczęścia. Wymyślam orzeźwiające dania. Najlepszy na upał jest lekki chłodnik. Niestety praca pochłania mnie ostatnio bez reszty, czasu na gotowanie jest jakby mniej. Stąd postanowiłam spróbować nowość,jaka ostatnio jest dostępna na rynku, czyli chłodnik

W kuchni Karmel-itki
DOMOWE RAFFAELLO - WEGAŃSKIE, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU 332

ok.10 zblanszowanych migdałów - papilotki do pralinek Inulinę wsypujemy do miski, dodajemy wiórki kokosowe oraz ciepłą wodę i zagniatamy masę. Powinna być lepka i klejąca. Za pierwszym razem dałam 25ml wody i były lekko suchawe, choć i tak były pyszne, za drugim dodałam 40ml i rewelacyjnie się sklejały i obtaczały we wiórkach (zależne pewnie od rodzaju użytych wiórków kokosowych). Formujemy kulki

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 461

ciasta nigdy nie zrobiłam? Coś mi się zdaje, że ta niebiańską rozkosz znają wszyscy, oprócz mnie. Powiem tylko, że ciasto wyszło ekstra, mega, super kruche (nie dziwota- dałam 4 żółtka), a budyniowa lekka jak chmurka masa sama rozpuszczała się w ustach.  Tym, którzy jeszcze nie… to polecam bardzo… u mnie zniknęło w przeciągu 30 minut) Kruche ciasto z malinami

Mia Cucina Sofieta
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 209

dobrze zrobiony, nie potrzebuję nic innego do szczęścia. Natomiast połączenie fety ze szpinakiem także znane jest i zapewne lubiane. Tak więc, dwie pyszne pozycje w jednym daniu, wszystko okraszone pakiecikiem z lekkiego, chrupkiego ciasta francuskiego. Nie mogło nie smakować! Dzisiejsza propozycja to taka, którą wielu zna, nie dziwi ani nie budzi zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem

W kuchni Karmel-itki
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and sparagus bake 191

wymieszaj. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, dostosowaną do zapiekania w piekarniku, jeżeli takiej nie posiadasz to przed włożeniem do piekarnika przełóż danie do naczynia zapiekania. Dodaj 2 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 4 minuty, po czym przełóż kurczaka na talerz i odstaw. Dodać olej do patelni jeżeli to konieczne, włóż cebulę(...)Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj jogurt i posyp resztą wierzch dania. Włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, po czym podawaj z ulubionym makaronem. Smacznego! English version Creamy chicken and sparagus bake (4-6 servings) Ingredients: 450 g chicken breasts

karmelowy
Pudding z tapioki z truskawkami i galaretką 135

Pyszny i lekki deser, który polecam każdemu :) Mi niestety udało się jedynie odrobinę skosztować, bo resztę zjadł mój Ukochany (jeden pudding po drugim!). Teraz już wiem, że następnym razem muszę przygotować więcej puddingu. Ale to nie szkodzi, bo nie ma lepszej nagrody za czas spędzony w kuchni, niż widok znikających w całości dań i radość najbliższych :) Pudding tak naprawdę

My Culinary Art
Sos do potraw chińskich 219

ulubiony sos o ostrym i kwaśno-słonym smaku) 1 łyżka keczupu 2 łyżeczki cukru szczypta chińskiej przyprawy 5 smaków ok. 200 ml wody 2 lekko czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Podstawą dobrego dania chińskiego jest niewątpliwie sos, który doskonale łączy wszystkie składniki i dodaje mu walorów smakowych. Ten przepis jest dla wszystkich tych, którzy stawiają na naturalne składniki(...)gotowe sosy z torebek. Sos wychodzi przepyszny, lekko ostry i zawiesisty. Doskonale nadaje się do połączenia z gotowymi mieszankami chińskimi serwowanymi najczęściej z ryżem. Wykonanie tego sosu jest banalnie proste. Wystarczy w dużym kubku wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu, zalać warzywa i mieszać aż sos zgęstnieje. Źródło:  wielkiezarcie linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
QUICHE Z SERKIEM KOZIM I POMIDORKAMI 183

Wersji quiche jest wiele. Może być na cieście francuskim, kruchym, mój jest w wersji light - bez dodatku mąki. Szybkie , lekkie a zarazem bardzo pożywne i smaczne danie. Polecam w wersji z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - pychotka :-) SKŁADNIKI: -4 jajka -200ml kremówki -serek kozi ( może być roladka lub miękki twarożek) -250g pomidorków koktajlowych -tymianek ( świeży lub suszony(...)sól i pieprz do smaku Jajka roztrzepać , dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmarować lekko masłem lub oliwą, wylać na nią ubite jajka. Na masę powrzucać rozdrobniony serek i całe pomidorki. Posypać świeżym lub suszonym tymiankiem. Zapiekać w nagrzanym piekarniku ok.30-35 minut w temp.170-180*C, termoobieg. Uwaga na pomidorki - są bardzo gorące. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ajapsandali – smażone warzywa 211

gruzińskiej, górskiej wiosce Gobroneti, gdzie gościłam w ramach projektu #blogerzywbatumi (jeśli interesują Was gruzińskie smaki polecam mój wpis na blogu o kuchni gruzińskiej oraz relację .) Świetne danie na przystawkę, kolację lub nawet lekki obiad. Ajapsandali: 1 duży bakłażan 2 duże cebule (lub 3 średnie) 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 2-3 jędrne pomidory 4-5 ząbków czosnku(...)lekko solimy i podsmażamy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Cebula musi być miękka i szklista. Po tym czasie na patelnię dodajemy papryki i bakłażana. Podsmażamy kolejne 10 minut, co jakiś czas nie zapominając o mieszaniu. Spróbujmy – papryka powinna zmięknąć. Dodajemy pomidory i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek i pietruszkę. Solimy danie

Poezja smaku
Trochę zapomniany już smak gołąbków 198

Pamiętam, że kiedyś wcale nie przepadałam za tym daniem. Źle mi się kojarzyło - ze szkolną stołówką i brakiem smaku. Co tu dużo mówić stołówkowe gołąbki były po prostu mdłe i niedobre, a sos był wodnisty i bez koloru (zresztą identyczny jak do pulpetów, których również nie znosiłam). Szczerze tej potrawy wtedy nienawidziłam. Nieco później, kiedy już pamięć tamtego smaku(...)oraz majeranek i dokładnie wyrabiamy - najlepiej dłońmi. Z kapusty delikatnie oddzielamy wierzchnie liście, które dokładnie płuczemy. (W razie konieczności dwa zewnętrzne odrzucamy.) W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną i posłodzoną wodę (ja dałam 3/4 łyżeczki soli i tyle samo cukru). Na wrzątek wrzucamy po 3-4 liście i gotujemy po 5 min. Obgotowane liście osuszamy i delikatnie ścinamy z nich

Ratunku obiad
Bazyliszek zaprasza na przystawki. Carpaccio z wołowiny kontra krewetki w winie. Opinia po mojemu. Cz. II 149

wykonaniu kucharza z Bazyliszka odmienią nasz pogląd. Czy się udało? Danie zostało podane stosunkowo szybko, w sposób prosty lecz cieszący oko - z cytryną i ciekłym masłem klarowanym, na cieniutko krojonych plastrach jabłkach. Jeśli chodzi o walory smakowe to wg mnie krewetki były zbyt mało doprawione, przez co lekko mdłe. Natomiast poziom zrobienia był idealny - konsystencja mięsa bardzo mi pasowała(...)wybór. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Mięso delikatne, smaczne o ładnej barwie. Kapary, sos vinaigrette oraz ser typu parmezan nadały daniu wyrazisty charakter, a wiórki gruszki wykończyły smak fajnie lekką nutą. Jedyne co to nie kojarzę gdzie się podziały pieczarki, które widnieją w karcie. Cała kompozycja mnie po prostu zachwyciła. Porcja solidna, niemalże do najedzenia

Kuchnia po mojemu
500. Porane zamieszanie i kokosowa rocznica. 115

się zrobić i usmażyć placki w niecałe 5min. W jakieś 10s zrobić zdjęcie, a kolejne 5min je zjeść jednocześnie zakładając buty na nogi, pfff, da się? Da się. W bonusie dostałam jeszcze lekki sprint do pociągu, a co tam jak szaleć to szaleć xd Bądź co bądź, placki jednak wyszły dobre, a dzień nie okazał się taki zły, liczyłam tylko(...)mleczka kokosowego/mleka* łyżeżka wiórek kokosowych szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. coś do posłodzenia Mokre składniki miksujemy ze sobą. Wlewamy do suchych i smażyy na rozgrzanej patelni. *dałam

More food, love and dreams
Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne 198

imbiru mielonego , sól , pieprz świeżo zmielony , 1 łyżka majeranku , pół szklanki zimnej wody , oraz 1 większa młoda kapusta . Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące liście. Trzeba uważać, żeby kapusta nie gotowała się za długo, żeby liście nie były zbyt miękkie. Mają się tylko sparzyć. Ze sparzonych(...)zapiekam je bez sosu, a gotowe podaję, często jednocześnie, z kilkoma różnymi sosami. Na przykład koperkowym, ziołowym, pomidorowym... Przepis dodaję do kolekcji Odchudzamy nasze dania , gdyż takie gołąbki są bardzo lekkie i mało kaloryczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Blondynka w czerwieni 109

Ostatnio wspomniałam o pewnych kuleczkach, które podbiły moje podniebienie od pierwszego kęsa. Broń Boże nie na surowo - tak kwaśne, że nawet zaawansowani cytrynożercy nie dadzą im rady. Po upieczeniu nabierają lekkiej słodyczy - choć nadal mocno kwaśne, wspaniale kontrastują ze słodkimi dodatkami. W dodatku mają cudny, rubinowy kolor. I jak tu się w świeżej żurawinie nie zakochać...?  Do tej pory(...)znałam tylko suszoną - używam jej chętnie, bo też jest lekko kwaskowa, i świetnie nadaje się jako dodatek do wielu ciast. Świeża kusiła mnie ogromnie, ale zawsze było nam jakoś nie po drodze... Aż w zeszłym tygodniu weszłam do sklepu i bez zastanowienia - kupiłam. A w domu zaczęłam dumać, co by z niej zrobić... Najpierw pomyślałam o brownie - miałam ochotę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Banany duszone w mleku kokosowym z miętą 125

Danie idealne na śniadanie lub jako lekki deser w upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam! Składniki (2 porcje): 3 banany 200ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego  1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej świeżej mięty (lub więcej(...)przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia. 2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty. Gotowe! Wskazówka: Danie można podać z ryżem jaśminowym

Tajskie smaki
Awokadowe łódeczki z pokładem malinowo-figowego twarożku tofu 137

deser jakiego jeszcze nigdy nie jadłam, no i wyszło, nawet bardzo smakowicie :) Jedwabny i jak dla mnie mało wyrazisty smak awokado idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi pestkami z malin oraz słodką figą. Danie zrobione w mig - zdrowe, pyszne, kolorowe! Składniki: (dla 4 porcji) - 125g czyli pół kostki naturalnego tofu (używam z firmy Polsoja) - łyżeczka brązowego cukru trzcinowego(...)szklanki śmietanki 30volt - duża garść świeżych malin - 2 świeże dojrzałe (lekko miękkie) awokado - 3 suszone figi, mogą być oprószone w mące ryżowej Tofu, maliny, figi, smietankę oraz cukier blendujemy. Awokado rozkrawamy na pół i ostrożnie wyciągamy pestki. Nakładamy twarożek z tofu, dekorujemy malinami i przekrojoną figą. Ważne by owoc awokado był dojrzały i miękki, abyśmy mogli wraz z twarożkiem zjadać

upichcona

Proponowane wyszukiwania