lekkie dania - 4237 przepisów (strona:16/283)

Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 141

jest bardzo smaczne. Jedną z pierwszoplanowych ról gra lekko anyżowy smak nasion kopru włoskiego, współgrający z aromatem czosnku, chilli i czarnych oliwek. Danie wyróżnia się też bogactwem tekstur  - delikatne warzywa skontrastowane są z chrupiącymi grzankami . Mam nadzieję, że mój opis dostatecznie zachęcił was do przygotowania tego świetnego dania, zatem przjedźmy do przepisu:) Aromatyczne muszelki(...)garnka włóż oczyszczone liście wybranej rośliny i gotuj 3 minuty. Podziel kalafiora na kawałki. Ugotowane liście odcedź i porządnie odciśnij na ręczniku papierowym z resztek wody. Kiedy lekko ostygną, posiekaj liście na duże kawałki i przełóż do miski z kalafiorem. Na patelni podgrzej na średnim ogniu oliwę, dodaj ziarna kopru włoskiego, pokruszoną papryczkę chilli i czosnek. Chwilkę podsmaż, a następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Curry z łososiem 128

Lekko pikantne i rozgrzewające curry z łososiem. Pyszne i szybkie do przygotowania. Mimo, że na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowane, nie spędzicie przy nim więcej niż 20-30 minut. Nie jest może najtańsze, ale w przedziale do 10 zł się spokojnie mieści, no i smakuje wybornie. Jeśli lubicie łososia, koniecznie spróbujcie! Składniki: 500 g łososia (filet) 400 g mleka(...)pasta curry 2 zł cytryna 0,5 zł kolendra 2 zł ryż 3 zł rodzynki  0,7 zł przyprawy i olej 1 zł Koszt całego dania: 32,40 zł Porcja

Obiad za dychę
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 284

kolejne danie z serii krzepiących i błyskawicznych. Lekko pikantne i bardzo sycące. Dzięki fasoli szparagowej i jajku w koszulce taki makaron może być pełnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób) 250 gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli

OstryKęs
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 134

czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko i wymieszałam łyżką. Potem zakasałam rękawy i dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kawałki. Gotowałam w osolonej

ladykitchen
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 123

Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania! Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej: 2 litry wody 500 g kości wieprzowych z odrobiną

My Culinary Art
Sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami 166

Słonecznie, lekko, ciepło i cytrusowo. Oto receptura na wspaniałą sałatkę z kurczakiem, rukolą i cytrusami. Całość polana dość intensywnym, lekko pikantnym dipem. Pychota. Zwłaszcza latem! Ilośc

Kolizje Smaków
Mini serniczki z frużeliną jagodową 168

Lekkie, rozpływające się w ustach serniczki przełożone warstwą owoców. Bardzo fajna alternatywa tradycyjnego sernika, która sprawdzi się idealnie na imprezę. Polecam! Mini serniczki z frużeliną jagodową

Mania Gotowania
Twarożkowe kluseczki sernikowe z rodzynkami i skórką pomarańczową 270

kluski są naprawdę pyszne. Dlatego pomyślałam, że by pokazać Wam jak można urozmaicić ich smak dodając bakalie charakterystyczne dla serników. Dla łasuchów to będzie wspaniałe danie :) Składniki: około 200 g twarogu , 1 jajko , mąka pszenna , szczypta soli , 1 łyżka cukru waniliowego >klik!< , 1 łyżka rodzynek - użyłam rodzynek Kresto , 1 łyżka skórki pomarańczowej(...)łyżeczką i kłaść na wrzącą i osoloną lekko wodę. Gotować krótko, 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.  Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub na słodką kolację, polane lekko zrumienionym na patelni masłem. Twaróg do kluseczek może być najzwyklejszy, ja lubię wyczuwać jego drobinki, dlatego nie miksuję go ani nie mielę.  Rodzynki, jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 11986

pączka, a nawet dwa! Chciałam zrobić swoje - dietetyczne (jeżeli można tak powiedzieć o pączkach), ale niestety zabrakło mi czasu :(  Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny, lekki i kolorowy obiad, nawet powiem, że wiosenny! Danie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie dobrze następnego dnia, po odgrzaniu. GULASZ DROBIOWY Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI (4 porcje) Składniki(...)mięso odstawić. Cebulę, paprykę i cukinię pokroić w kostkę, pieczarki i marchewkę w plasterki. Na rozgrzaną patelnię, z oliwą z oliwek, wrzucić cebulę. Oprószyć solą i smażyć aż się lekko zarumieni. Następnie dodać pieczarki. Później paprykę, marchew a na końcu cukinię. Warzywa poprawić solą i pieprzem, zalać odrobiną wody i dusić przez około 15 min pod przykryciem. Po tym czasie

Zgrabne Gotowanie
Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 167

Danie w całości przygotowane przez moją Mamusię :) Pyszny, lekko pikantny krem. który na pewno trafi na listę moich ulubionych dań. Polecam baaardzo!  Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz  szczypta chilli koperek do posypania śmietana kwaśna do zabielenia Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy

My Culinary Art
Karkówka marynowana w czerwonym winie 183

Karkówka marynowana w winie to pomysł na grillowe danie. Uwielbiam łączyć różnorodne smaki - poniższa karkówka wyszła bardzo aromatyczna, lekko słodka i pikantna. Jeżeli nie macie pomysłów na dania na grilla to zajrzyjcie tutaj .  Składniki: co najmniej 0,5 kg karkówki  ( mniej więcej 8 plasterków) 1 lampka czerwonego wina, np. półsłodkiego 250 ml oleju 2 małe

Ugotować
Pszenne placki z jalapeno i chili 174

Pszenne placki z papryczkami jalapeno i chili...   Pyszne, chrupiące i delikatnie pikantne. Niezastąpiony dodatek do dań z grilla. Idealne uzupełnienie lekkiej sałatki. Komu ułamać kawałek? Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: 250g mąki pszennej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; 250g jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czerwona papryczka chili; 25g marynowanych, odsączonych(...)części. Każdą część ciasta rozwałkować na okrągłe placki o grubości ok. 2 mm. Papryczkę chili pokroić w krązki i z każdego krążka usunąć gniazda nasienne (jeśli ktoś lubi pikantne dania można ten etap pominąć). Na każdym placku układać po kilka plastrów papryczki chili i jalapeno. Docisnąć je dłonią, aby się przykleiły do placków. Wierzch każdego placka można delikatnie

Gospodyni Miejska
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 145

Latem cukiernie kuszą klientów lekkimi ciastami z owocami, domowymi lodami i mrożoną kawą. Wielu z Was - jestem pewna! - dało się skusić więcej niż raz. Wchodzicie do środka zwabieni słodką wystawą, i już od progu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie ze zgrabnie(...)smaku. Ciągle zachowujące swoją chrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku - lekka, delikatna, pełna smaku. Musicie ją mieć! Na dania z młodą marchewką zapraszają dzisiaj również Panna Malwinna i Mopsik. Tarta z młodą marchewką, kozim serkiem i miodem Składniki: (na formę do tarty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie 301

Smakiem , tzn. pikantnością troszkę przypomina hot wings z KFC. Marynata sprawia , że kurczak nie tylko zyskuje świetny smak , ale jest niesamowicie soczysty. Ostry kurczak z dodatkiem lekkiej , delikatnej kaszy jaglanej tworzy fantastyczne danie , w sam raz na szybki obiad w gronie rodziny. Polecam! SKŁADNIKI : ( 4 porcje ) * filet z kurczaka – 2 piersi * jogurt naturalny – 100 g * pikantny ketchup(...)lodówce , tym smak będzie intensywniejszy ). Po tym czasie wyciągamy , delikatnie oczyszczamy z zalewamy i na niewielkiej ilości oleju smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony , lekko dociskając. Podajemy gorące z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną i np. surówką colesław. Polecam

Ostra na Słodko
Pulpety w sosie koperkowym 216

Dzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku. Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego z indyka Jajko Około 70g   bułki tartej Soł i pieprz Na sos Pęczek koperku Łyżka masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania