lekkie dania - 4237 przepisów (strona:7/283)

Ryba z warzywami na parze 99

Dzisiaj propozycja na lekki i pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ja swoje warzywa i rybę przygotowałam na parze, ale można też zrobić pieczone. Ważne by danie było lekkie i dobrze doprawione cytryną oraz ziołami.  Składniki : * 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie mintaj * 2 małe ziemniaki  * sól , pieprz * sok z cytryny * bazylia , inne ulubione zioła

Magiczne Życie Marty
Cukinia faszerowana pomidorem i mozzarellą 135

pomidorem i mozzarellą Faszerowana cukina Składniki Danie dla 4 osób 4 średnie cukinie 3 pomidory 2 kawałki sera mozzarella Po garści oliwek czarnych i zielonych Bazylia  Natka pietruszki Oliwa z oliwek Sól, pieprz Sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłużnie i usuwamy miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)oliwek, posypujemy pieprzem i solą, a następnie cukinie wstawiamy do piekarnika i czekamy, aż ser się zapiecze. Zapieczone cukinie posypujemy natką pietruszki i bazylią. Dobrym dodatkiem do tego dania jest bagietka posmarowana sosem pesto

Miód i pieprz
Magiczna Noc Restauracji. 158

Ludzie, rodzeni Poznaniacy, byli tak weseli, zabawni i przyjaźnie nastawieni, że dziś, patrząc na tę sytuację przez okulary przeszłości, nie wyobrażam sobie innego obrotu sprawy. Zaczął się pokaz. Z lekkim opóźnieniem, ale nieważne. Liczyło się to, iż w ogóle się odbył. Młody kucharz, odziany w swój szefowski uniform, z czapka na głowie, począł czarować na oczach widowni. Restauracyjka mała(...) było chłodne, smakowało wybornie! Lekki kurczak, owocowy ryż - delikatny, rozpływający się w ustach.. Piękne przybranie. Pierwszy raz w życiu jadłam kiełki brokuła i bratka!  Danie naprawdę świetne. Lekkie, idealnie pasowało na ten przyjemny, choć nie upalny wieczór. Ba, już wtedy noc. Z jednej strony czułam się rozczarowana, zawiedziona i zła. Ale... "Kwiat Jednej Nocy" uspokoił mnie

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT Z PIECA. 174

Gdybym miała właśnie przygotowywać romantyczny wieczór, nie zabrakło by właśnie tej przystawki. Do camemberta ziołowego pasuje dobrze tokaj. Warto zestawić ze sobą te dwa elementy, dopełnić jakimś lekkim makaronem na danie główne i uwieńczyć lekkim deserem z czekoladą. CAMEMBERT Z PIECA. /przepis własny;/ dla 2 osób 2 krążki sera camembert  (najlepiej w drewnianym opakowaniu, najlepiej zszywanym) kolorowy pieprz

W kuchni Karmel-itki
Pieczone ziemniaczki 155

dania, bo jak to określam jest „nieblogowe”. W zasadzie każdy potrafi je zrobić. No cóż „nigdy nie mów nigdy”. Po drugie należy ono do dań określanych, jako „koszmar mojego dzieciństwa”. Hmm, to było kiedyś, teraz jest to jedno z moich ulubionych dań. Tym bardziej, gdy na dworze doskwiera upał i organizm domaga się czegoś naprawdę lekkiego(...)temp. 220°C, do zrumienienia, co jakiś czas je obracając. Podajemy… z czym lubimy. Pieczone ziemniaczki z jajkiem sadzonym, sałatą oraz zimną, zaznaczam – zimną -maślanką, to danie proste i lekkie. Zweryfikujcie swoje „koszmarne potrawy z dzieciństwa”. Może one wcale nie były takie straszne. Może właśnie tak, jak ja – do pewnych smaków trzeba było dorosnąć. Zapewne w waszym odrzuconym

mojewypiekiinietylko
Sałatka z kurczakiem 394

Wiosny za oknem jeszcze brak, my jednak jesteśmy już ogromnie spragnione lekkich warzywnych dań, w związku z tym, chciałybyśmy zaproponować Wam sałatkę z kurczakiem. Podstawą tego dania jest mieszanka sałat, na to dajemy ulubione, dostępne warzywa, a na końcu kurczaka (który np. został nam z wczorajszego obiadu) i ser feta. Całość polewamy ulubionym sosem. Mniam! Ilość porcji

Kolizje Smaków
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 241

dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera mozarella, 4 jajek, 3 ząbków czosnku, ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od rozwałkowania płatu ciasta francuskiego oraz umieszczenia go w formie do tarty z karbowanymi brzegami, którą wcześniej nasmarowałem roztopionym masłem. Ciasto starannie umieściłem w formie, dbając(...)samej miski wbiłem 4 jajka, dodałem 200 ml śmietany 12%, starty na drobnej tarce parmezan oraz tartą mozarellę, pozostawiając niewielką ilość mozarelli do posypania wierzchu dania. Całość lekko posoliłem, dodałem 2 szczypty ziół prowansalskich, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz świeżo mielony pieprz. Składniki wymieszałem na w miarę jednolitą masę. Lekko przestudzone ciasto

Wyprawy kulinarne
Klasyczny bigos 148

danie zadomowiło się na polskich stołach na dobre i mimo upływu stuleci i powstania wielu odmian bigosu dalej można trafić na jego tradycyjną wersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki. Do lekkiego osłodzenia dania

Milion Smaków
Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim 113

trochę w innej formie. Wyszły nam takie ładne żółte z zielonymi plamkami, a wszystko za sprawą kurkumy, czosnku niedźwiedziego i imbiru. Do tego na dodatek warzywa na ciepło i danie wyszło przepyszne. Zapoznajcie się z przepisem poniżej i czekamy na komentarze :)   Żółte kopytka z czosnkiem niedźwiedzim, kurkumą i imbirem. (4 osoby) Składniki: Ciasto jak na zwykłe kopytka(...)szparagowe. Przesmażamy ok. 3-4 minuty i wlewamy całą passatę. Przyprawiamy, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, garść pestek z dyni i gotujemy do miękkości. Jeśli będzie potrzeba podlewamy lekko wodą. Danie jest gotowe i podajemy jako dodatek do wcześniej przygotowanych kopytek :) Życzymy smacznego :) Gorące pozdrowienia

vegetanie
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 140

botwinki, natką pietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:) Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów i parmezanu - słony smak sera świetnie podkreśla smak szparagów

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajko w koszulce na szparagach 143

Jajko w koszulce na szparagach       Za oknem słonecznie, w sklepach nowalijki, więc czas na lekkie wiosenne danie ! Jajko w koszulce na szparagach to idealna niskokaloryczna kompozycja, którą każdy z Was jest w stanie szybko przygotować.  Składniki: - białe szparagi - 4 sztuki  - jaja - 2 sztuki  - ocet - 1 łyżeczka  - koperek - 1 łyżeczka  - sól, pieprz(...)szczypta cukru  Sposób przygotowania:   Szparagi - umyć, obrać ze skórki, a następnie odciąć zdrewniałe końce. Najlepiej gotować je na stojąco w wysokim garnku, pod przykryciem. Wodę należy lekko osolić, można dodać szczyptę cukru. Gotować około 15 - 20 minut, do czasu, aż zmiękną.  Jajko - w garnku zagotować wodę, dodać ocet. Jajko wbić do szklanki. Przy pomocy łyżki zamieszać gotującą

Fit-amina
Co zrobić gdy zostaną banany.... 177

połowę i jeszcze w poprzek. Naleśnik smarujemy cienko nutellą, kładziemy dwa kawałki banana  obok siebie i składamy w kopertę. Smażymy na maśle, lekko rumieniąc. Danie słodkie w sam raz dla łasuchów SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Mała przekąska ze szparagów 197

zdrowy rozsądek nie miał dziś z nią szans.Bo niestety jak się na coś uprę to nie ma od tego odwrotu.  No i dobrze, bo moje małe danie było lekkie jak piórko i idealnie smakowało na zimno. Chwila katuszy w cieple piekarnika, a potem smaczna nagroda i rozkosz dla podniebienia.  Zapiekany mus ze szparagów składniki: 1 pęczek zielonych(...)Przygotowaną miksturą napełniamy foremki wysmarowane wcześniej masłem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia do każdej foremki wkładamy na wierzch po 2 główki szparagów. Danie można podawać na ciepło lub na zimno

Przysmaki Karolki
Dietetyczna ryba w jarzynach 292

Wiosna to czas kiedy nasze danialekkie i przepełnione dużą ilością warzyw:)) Taka jest właśnie moja ryba pokryta duszonymi warzywami. Lekkostrawna, mało kaloryczna, ale przede wszystkim zdrowa i naprawdę smaczna! Można też zwykłe schabowe pokryć tak uduszonymi warzywami.  Składniki: 700g filetu z dorsza,  2 marchewki, 1/4 kapusty pekińskiej,  1/3 pora,  3 liście selera(...)ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut na małym ogniu. Rybę oprószyć z obu stron solą morską oraz przyprawą do ryb. Dać na patelnię, przykryć jarzynami. Dusić około 15 minut pod przykryciem

Z miłości do słodkości
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM I POMIDORAMI 175

Kolejna wersja uwielbianej przez nas sałaty. Świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do grilla, do obiadu ale także jako samodzielne danie, np.na lekką kolację. Połączenie lekkiej pikantności sera z niebieską pleśnią, słodyczy pomidorów i ostrości czosnku - wszystko to idealnie się komponuje, nadając super smak całości. Najlepiej przygotować ją w dużej misce, wymieszać i dopiero wówczas nakładać na talerze. Rodzaje(...)serwujemy. Sałatę i sos można sobie przygotować wcześniej, jednak wymieszać całość proponuję krótko przed podaniem. Ja do sosów nigdy nie dodaję soli, musztarda ma jej wystarczającą ilość, jeżeli preferujecie dania bardziej słone, można oczywiście sos dosolić. Smacznego

Smaczne Zdrowe