łatwe - 3300 przepisów (strona:83/220)

Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 147

pięknym kolorze.Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie łatwo przygotować kiedy brakuje czasu na coś "konkretniejszego". Druga kwestia to świadomość tego, co składa się na domowy posiłek, a co dostajemy w potrawach kupionych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 489

raczej suszyć, 2-3 godziny. Potem otworzyć lekko drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie wystygnąć i do końca odparować. Najlepiej zostawić je tak na noc.Upiec bezy nie jest łatwo, ale nie warto się poddawać :) po kilku razach można dojść do wprawy.Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżeczka soku z cytryny,2 opakowania śmietan-fix.Śmietanę ubić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 155

skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć do torby foliowej, żeby skórka zaparzyła się i dawała się łatwo zdjąć. Po wystudzeniu obrać ze skórki, usunąć pestki ze środka i pokroić w średnią kostkę.Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić. Dodać do niego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 146

wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk w 2013 r. Książka jest wydana w formie sporego albumu - gruba kolorowa okładka, sztywne kartki i przede wszystkim piękne zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 216

łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej maty, jest wygodna i łatwa do utrzymania w czystości) i rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra. Na cieście rozsmarować odpowiednią ilość nadzienia serowego.Ciasto złożyć na 3 warstwy. Dłuższy bok założyć do środka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przecier pomidorowy z bazylią 170

pomidorów. Jednym z moich ulubionych jest przecier pomidorowy z bazylią. To świetny pomysł na zupę pomidorową pachnąca latem w środku zimy. Przygotowanie takiego przecieru jest łatwe, a doznania smakowe i zapachowe zimą - bezcenne :) Składniki:mocno dojrzałe pomidory,świeża bazylia.Pomidory opłukać, wykroić środki i zmielić maszynką do mielenia.  Gotować na niewielkim ogniu często

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 162

Kolejna, comiesięczna akcja pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" przyniosła prawdziwe wyzwanie. Temat "Piwne Inspiracje" wymyślony przez Magdę sprawił, że długo myślałam co przygotować. Piwa nie lubię, więc łatwo nie było. Postanowiłam wykorzystać przepis, który pojawiał się już dwa razy, ale tym razem w innej formie :) Paluszki słone lubią chyba wszyscy, prawda? A co powiecie na paluszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 152

będzie idealna dla osób lubiących taką właśnie wątróbkę.  Mój mąż wątróbki w ogóle nie lubi, więc do przygotowania pasztetów używam wieprzowej, która nie pozostawia tak intensywnego posmaku. Łatwo można takiego niejadka oszukać ;) Proporcje dobierajcie według uznania, twórzcie własne smaki. Pasztet to naprawdę wdzięczna potrawa :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji 144

Pamiętacie odrywane bułeczki z kajmakiem? Od pierwszego pieczenia wiedziałam, że zagoszczą na dłużej w mojej kuchni. Przygotowuje się je łatwo i (nie licząc czasu wyrastania) dość szybko. Znikają jeszcze szybciej, bo są naprawdę pyszne. Nadzienie bułeczek zmienia się według upodobań :) czasem jest to kajmak, czasem powidła, czasem owoce :) co kto lubi. Można pokusić się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 227

rękaw cukierniczy do dekoracji otrzymałam ze sklepu MyKitchen. źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.plKilkucentymetrowe foremki wykonane są tworzywa sztucznego, dość solidnego. Przygotowywanie ciasteczek z ich pomocą jest łatwe i szybkie. Duży plus za możliwość mycia ich w zmywarce :) Zestaw 3 foremek wraz z wykrawaczem do spodów i sztyftem do robienia otworu kosztuje 19.90zł. W chwili kiedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 184

pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych). Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski koszt przygotowania. W tej książce Jamie spisał się pod tym względem na medal (wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach

WojnaNaSmaki.pl
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 245

się z pewnością pierników do woli. Przepis znalazłam w gazetce Ciasta i desery, nr 4/2008; kusił mnie od dawna. Nie trzeba ciasta wałkować, całość przygotowuje się dość szybko i łatwo. Jedynym problemem było dla mnie obtaczanie ciasteczek w cukrze... No za nic nie chciał się kleić! W końcu wpadłam na to, żeby obtaczać je w cukrze przed pieczeniem. Tym sposobem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziemniaczana sałatka 226

Dzisiaj przypada post sałatkowy. Pyszna, łatwa i na pewno do wykonania w przyszłości nie raz! Sprawdzi się na imprezie czy też jako obiadokolacja z kawałkiem mięsa. Przepis stworzył się sam, to znaczy chciałam wykorzystać seler naciowy, dodałam kilka składników i się udało ! Oczywiście można kombinować dodać kilka składników więcej i stworzyć swoją wersję. Ten przepis to prostota

NA MOIM TALERZU
Tort rajska wyspa 193

Wczoraj oprócz specjalnego obiadu na urodziny smakosza wykonałam też ten tort. Jest pyszny, lekki, owocowy, nie za słodki i łatwy w wykonaniu. Myślę, że nazwa trafiona. Wystarczy udekorować i zrobić niespodziankę tym, których kochamy, nie tylko w dzień jak dziś - Walentynki. Korzystałam z przepisu Iziony ze strony przepysznie.pl jednak dokonałam kilka zmian.Składniki:Ciasto:6 jajek1 szklanka mąki tortowej5

NA MOIM TALERZU