zaostrzony nieco pastą curry, która poza smakiem podkreśla też kolor kukurydzy, to z pewnością ta zupa przypadnie Wam do gustu. Aromatyczna, wyrazista w smaku, sycąca, a do tego bardzo łatwa w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam! Składniki:400g kukurydzy z puszki1 cebula 2 ząbki czosnku200g mleczka kokosowego1 łyżka czerwonej pasty curry1 litr bulionu warzywnego1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda
Smakowity Blog KulinarnyMałopolsce rozpoczęto jeszcze za panowania Bolesława Krzywoustego. Współczesna hodowla powstała ze skrzyżowania karpia polskiego (galicyjskiego) z czystymi liniami: węgierską, jugosłowiańską, gołyską i izraelską. Charakteryzuje ją dobre wygrzbiecenie (czyli łatwo ją filetować), zwarta forma i oliwkowy kolor. Ma delikatne mięso, a rybi zapach, za którym nie wszyscy przepadają, delikatny i nienachalny.Karpia przygotowałam z sosem z czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem
Smakowity Blog Kulinarnyjego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie
Smakowity Blog Kulinarnyśrodku puszysty, miękki i wilgotny. Sekret dobrego chlebka bananowego tkwi w przejrzałych, brązowiejących bananach, które im ciemniejsze, tym słodsze. Czasami można kupić je w sklepach przecenione. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymaga użycia miksera czy jakiegokolwiek sprzętu (poza piekarnikiem). Wystarczy miska, widelec, foremka.Składniki:3 bardzo dojrzałe banany1/4 kostki roztopionego masła2 jajka1,5 szklanki mąki pszennej1 szklanka
Smakowity Blog KulinarnyBardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki:5 średniej wielkości ziemniaków150 g wędzonego boczku2
Smakowity Blog KulinarnySezon dyniowy rozpoczynam od kremowej zupy, która jest bardzo łatwa do przygotowania. Jeśli nigdy nie przygotowywaliście samodzielnie żadnej potrawy z dyni, to zupa z dyni to świetny sposób na rozpoczęcie dyniowej przygody w kuchni. Składniki:700 g dyni3 duże pomidory6 ząbków czosnku w łupinkach1 cebulaoliwasólbiały pieprz1 litr bulionu warzywnegobazylia i ser Grana Padano do podaniaPrzygotowanie:Pomidory i dynię myjemy
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub
My Culinary Arttylko wtulić się w ciepły koc z kubkiem herbaty w ręku i czymś słodkim na poprawę humoru. Jako, że jestem leniuchem, moje desery na ponure wieczory muszą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. I właśnie takie są pieczone jabłka. No i ten smak dzieciństwa... Potrzebne nam:- 2 lekko kwaskowe jabłka- kilka łyżeczek konfitury malinowej- 2 łyżeczki wiórek kokosowych
W poszukiwaniu inspiracjipizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy:*Do ciasta:- 3 szklanki mąki pszennej- 5 dkg świeżych drożdży- 3 łyżki oleju rzepakowego- 3/4 szklanki ciepłej wody- szczyptę soli
W poszukiwaniu inspiracjiłatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze. Potrzebne nam (na dużą tortownicę
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj kruche ciasteczka na Boże Narodzenie:) Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto kruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują.Składniki;2 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 2 łyżki śmietany ,kostka margaryny Kasi,1 cukier waniliowy troszkę proszku do pieczenia pół szklani cukru,skórka otarta z cytrynyszczypta soli
Anioły w kuchnimożna znacząco poprawić jakość życia. Więcej propozycji dobrych i zdrowych zmian przyzwyczajeń znajdziecie na portalu http://www.rodzinawformie.pl/.Dziś proponuję zdrowy wypiek pełnoziarnisty przygotowany we własnym zaciszu domowym. Łatwe i bardzo przyjemne muffiny do odrywania z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, nie za słodkie i bardzo sycące. Można podawać je posypane cukrem pudrem, sosem karmelowym lub konfiturą jabłkową. Pyszne!Scroll down
karmelowyTakie małe sprawdzenie świątecznych przepisów, dzisiaj szybka i łatwa strucla makowa. Mak robiony domowo, bo miałam jeszcze mały zapas od www.Skworcu.com.pl, a do tego miód i moje ulubione bakalie, jest pysznie!Składniki na ciasto, na trzy strucle:750 dag mąki pszennej 3 jaja5 żółtek8 dag świeżych drożdży2 łyżeczki cukru kryształu 15 dag cukru pudrukostka masła lub margaryny
Apetyczna babeczkasię z nią zmierzyć jeszcze kilka razy, żeby odpowiednio wszystko dopracować, i móc udzielić wskazówek ułatwiających całą zabawę. Ja miałam w czekoladzie wszystko - blat, podłogę i siebie. Nie było łatwo, a i efekt nie jest do końca taki, jakbym sobie życzyła. Jakikolwiek cukiernik by mnie wyśmiał. Ale jak na pierwszy raz - jestem z siebie zadowolona. Mam nadzieję, że Jubilat był
Pożeraczka, czyli raz adobrzewrażliwe usposobienie nieco zbyt brutalne, ale z drugiej strony - pewne rzeczy trzeba pokazać takie, jakimi są. A niestety wykorzystywanie dziewczyny, którą powinno się opiekować, nie jest sprawą, którą przekazać łatwo. Dlatego należy przygotować się na pewną dozę okrucieństwa, a także nagości i dziwnych uczuć, łączących bohaterów. Mam nadzieję, że już niedługo uda mi się sięgnąć po książkę. Póki
Pożeraczka, czyli raz adobrze