łatwe - 3300 przepisów (strona:81/220)

Polecane książki kucharskie: Magda Gessler – Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” (recenzja i opinia) 165

Przepisy są podzielone według rodzajów potraw, są dobrze opisane więc ich przygotowanie i odniesienie do danego odcinka jest bardzo proste. Każdy przepis jest oznaczony numerem odcinka i serii, więc łatwo odszukać przepis według odcinka lub odcinek według przepisu.Ta książka jest obowiązkową pozycją dla wszystkich fanów programu Kuchenne rewolucje i nie tylko. Brać póki znowu nakład się nie skończy

WojnaNaSmaki.pl
Misiek owocowy 150

rogiem po paczkę ciastek lub czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego nie ma ;)Owoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 312

kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który łatwo można zebrać. Składniki galarety:około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw,żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu,ugotowane warzywa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 175

świąteczna. Trudno było ją kupić, w zasadzie chyba nierealne było dostać w sklepie :) Jakoś jednak mama zdobywała kaczki i wtedy wiedzieliśmy, że będzie uczta. Dzisiaj kupić kaczkę jest łatwo. Czasem pojawia się problem z kupnem naprawdę świeżej. Warto zatem mieć swoje zaufane sklepy, gdzie mamy pewność, że kupujemy mięso świeże, które nie zostało przed chwilą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa serowa po studencku 247

była niezwykle sycąca. Choć przyznam się, że jak zobaczyłam jej ilość, to wątpiłam, czy się najem ;)Kiedy wróciłam do domu,  postanowiłam odtworzyć ją. Nie było to łatwe, bo zawsze czegoś brakowało w smaku. Udało się niemal stuprocentowo, a to zachęciło mnie do modyfikowania przepisu na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawię Wam wersję "studencką" czyli najprostszą i najoszczędniejszą.Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 159

taka czarna skórka nie oznacza spalonej papryki, lecz nada jej wspaniałego posmaku :)Upieczoną, gorącą paprykę skropić zimną wodą i przykryć folią spożywczą. Woda zaparzy skórkę, która po przestygnięciu będzie łatwa do zdjęcia. Razem, ze skórką usunąć gniazda nasienne.Pomidory przestudzić, obrać ze skórki i wyciąć gniazda ze środka. Czosnek rozwinąć z folii, ściąć ostrym nożem dół na grubość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 243

temperatury 220 stopni. Zapiec aż na papryce pojawią się czarne plamki. Po upieczeniu paprykę skropić zimną wodą i owinąć folią spożywczą - skórka się w ten sposób "odparzy" i łatwo da się zdjąć. Wraz ze skórką usunąć gniazda nasienne.Pomidory obrać i wykroić środek.Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Bulion

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 158

czystym sumieniem mogę polecić ten zestaw każdemu, komu zależny na zdrowym i praktycznym przechowywaniu żywności. Wykonany jest solidnie i estetycznie, a jego używanie proste i intuicyjne. Bardzo łatwo utrzymać pojemniki w czystości, nadają się również do mycia w zmywarce. Jestem bardzo zadowolona z możliwości przetestowania tych pojemników - za co dziękuję firmie Formaster, producentowi marki Dafi. Wszystkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 155

pięknym kolorze.Zachęcam do samodzielnego pieczenia pizzy. To nie jest trudne, a jak się nabierze wprawy, to okazuje się, że domowa pizza to szybkie danie, jakie łatwo przygotować kiedy brakuje czasu na coś "konkretniejszego". Druga kwestia to świadomość tego, co składa się na domowy posiłek, a co dostajemy w potrawach kupionych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 496

raczej suszyć, 2-3 godziny. Potem otworzyć lekko drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie wystygnąć i do końca odparować. Najlepiej zostawić je tak na noc.Upiec bezy nie jest łatwo, ale nie warto się poddawać :) po kilku razach można dojść do wprawy.Bita śmietana:500 ml śmietany kremówki,1 łyżeczka soku z cytryny,2 opakowania śmietan-fix.Śmietanę ubić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 165

skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć do torby foliowej, żeby skórka zaparzyła się i dawała się łatwo zdjąć. Po wystudzeniu obrać ze skórki, usunąć pestki ze środka i pokroić w średnią kostkę.Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić. Dodać do niego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 158

wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk w 2013 r. Książka jest wydana w formie sporego albumu - gruba kolorowa okładka, sztywne kartki i przede wszystkim piękne zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami :) Zdjęcia są naprawdę śliczne :)Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 226

łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej maty, jest wygodna i łatwa do utrzymania w czystości) i rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra. Na cieście rozsmarować odpowiednią ilość nadzienia serowego.Ciasto złożyć na 3 warstwy. Dłuższy bok założyć do środka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przecier pomidorowy z bazylią 175

pomidorów. Jednym z moich ulubionych jest przecier pomidorowy z bazylią. To świetny pomysł na zupę pomidorową pachnąca latem w środku zimy. Przygotowanie takiego przecieru jest łatwe, a doznania smakowe i zapachowe zimą - bezcenne :) Składniki:mocno dojrzałe pomidory,świeża bazylia.Pomidory opłukać, wykroić środki i zmielić maszynką do mielenia.  Gotować na niewielkim ogniu często

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 170

Kolejna, comiesięczna akcja pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" przyniosła prawdziwe wyzwanie. Temat "Piwne Inspiracje" wymyślony przez Magdę sprawił, że długo myślałam co przygotować. Piwa nie lubię, więc łatwo nie było. Postanowiłam wykorzystać przepis, który pojawiał się już dwa razy, ale tym razem w innej formie :) Paluszki słone lubią chyba wszyscy, prawda? A co powiecie na paluszki

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania