Przepis dawno zapomniany, zaszufladkowany z wieloma innymi, które czekają na swoją kolej, aby o nich przypomnieć. Ciasteczka ryżowo kokosowe. Nie dość, że robi się je łatwo i szybko, to z talerza znikają w niewiarygodnie szybkim tempie. Składniki:- 1 opakowanie kleiku ryżowego BoboVita 170g- 200g miękkiego masła- 3 jajka- 0,5 szklanki cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 1 łyżeczka proszku
mojewypiekiinietylkoŚnieżka i jeszcze chwilę mieszałam robotem.Placek stanowiący spód ciasta lekko posmarowałam kwaśnym dżemem (z czarnej porzeczki), na to wyłożyłam krem (użyłam worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy – łatwo, szybko i równo). Na masę wyłożyłam drugą część ciasta i posypałam cukrem pudrem.Kremówkę ozdobiłam czekoladą, rozpuszczoną ze śmietaną. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień. Nie jest za słodkie
mojewypiekiinietylkonajlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa to z nich aromat. Jak wystygną skórka schodzi bardzo łatwo. Potem mielę je w blenderze. Na masę, ubijamy całe 4 jajka z cukrami, na puch. Ubite jajka wlewamy do zmielonych orzechów, wsypujemy migdały i dodajemy pozostałe składniki – wiórki kokosowe
mojewypiekiinietylkopaski, sparzyłam wrzątkiem, następnie zahartowałam zimną wodą i osuszyłam (dzięki temu papryki będą jędrne i skórka nie będzie odchodziła). Dużą formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia (będzie potem łatwo wyjąć gotową pieczeń), wysmarowałam olejem i oprószyłam tartą bułką. Na dno formy wyłożyłam część mięsa, na które poukładałam paski papryki, kolejną warstwę mięsną, ponownie papryki – i tak do wyczerpania składników
mojewypiekiinietylkominuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk klusek śląskich.Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym, to danie proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Moja wersja powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Danie jest kolejnym przykładem na wielkość prostoty nad przepychem. Jest, tak skromne, jak bardzo bogate
mojewypiekiinietylkomikrofali (lub na parze), przez 30 sek. Następnie mieszamy do rozpuszczenia. Przy użyciu pędzelka nakładamy na „lewą stronę” liścia warstwę czekolady. Zostawiamy trochę wolnego miejsca, aby można było łatwo zdjąć gotowy liść z czekolady. Jak przeschnie pierwsza warstwa (jest cienka, więc nie trwa to długo) nakładamy jeszcze jedną. Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła
mojewypiekiinietylkocytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką. Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy na tarce - dodajemy do garnka. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną ugotowaną marchew. Doprawiamy solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem
mojewypiekiinietylkostężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut przed podaniem.Każdy preferuje inne smaki. Nie narzucam nikomu swoich. Tort maślano migdałowy, to tylko i wyłącznie propozycja i ewentualna podpowiedź na dekorację – łatwą i w miarę skromną. Kolejny wypiek mojego pomysłu i to raczej dla zwolenników tego typu tortów. Jeżeli trafi w Wasz gust – będzie mi bardzo miło, jeżeli nie… może
mojewypiekiinietylkoMurzynek, to ciasto bardzo łatwe i dosyć szybkie w wykonaniu. Od dłuższego czasu intrygował mnie spoglądający ciekawie gościu, na torebce z ryżem preparowanym. Za każdym razem, gdy otwierałam szafkę pojawiało się pytanie – do czego, i jak go zużyć. Różne pomysły kłębiły mi się w głowie, aż jeden z nich postanowiłam wprowadzić w kulinarny wir moich przepisów. Składniki: - 250g margaryny
mojewypiekiinietylkoKrewetki, to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto nimi urozmaicić naszą dietę. Są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu i są niskokaloryczne. Krewetki maślano czosnkowe. Składniki: - ok. 700g mrożonych krewetek (Black Tiger lub królewskich)- 2-3 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- szczypiorek- różowa sól himalajska- masło klarowane
mojewypiekiinietylkoDodajemy groszek, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotowujemy. Podajemy na ciepło.Marchewka z groszkiem na gęsto idealnie pasuje do mięs, szczególnie do kotletów mielonych, ale… nie tylko. To szybki, łatwy i bardzo smaczny dodatek do obiadu uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Marchewka z groszkiem na gęsto appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoprzyspiesza proces smażenia i sprawia, że kotleciki będą bardzo delikatne – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie i aksamitne w środku. Masę dokładnie wyrabiamy. Powinna (jak to określiła Marta) ściśnięta w ręce łatwo przyjmować kształt. W razie potrzeby dodajemy zimnej wody (żadnych jaj, czy mąki!). Miskę z wyrobioną masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. U mnie
mojewypiekiinietylkoRybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak
Smakowity Blog KulinarnyDzisiaj zapraszam na chrupiące ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej kawy. Ten przepis to też dobra okazja, żeby zachęcić nasze dzieci do pomocy w kuchni. Nie mogą się nie udać :-). Ciasteczka można upiec wcześniej i, żeby były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej
Kulinarne przygody GatityTaki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w
My Culinary Art