łatwe - 3300 przepisów (strona:82/220)

Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson 164

piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut.Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca.Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe

Słodka Strona
Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor 429

papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 170 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki należy obserwować podczas pieczenia, ponieważ ze względu na swoją cienkość bardzo łatwo je przypalić. Gotowe pierniczki Pepparkakor przechowujemy w szczelnym pojemniczku lub puszce. Z każdym dniem są coraz lepsze jednak już na drugi dzień po przygotowaniu możemy je chrupać

Słodka Strona
Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji 294

Ciasta na zimno sprawdzają się chyba w każdej sytuacji. Szczególnie takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takie jest właśnie to ciasto - szybkie i baaaardzo smaczne! Zaś chrupiące płatki migdałowe są pysznym zwieńczeniem ciasta... foremka 23x33 cmKrem budyniowy: 1litr mleka, szklanka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,jajko, budyń waniliowy, 250g masła

Z miłości do słodkości
Czekoladowe grzebienie 164

smakuję (tu mowa o procencikach), póki jest zakazane :). W końcu się o tym przekona :D.A dzisiaj powrót w moich postach do ciast drożdżowych, a mowa o bułeczkach. Mięciutkie, i łatwe do zrobienia, a nadzienie banalne : wystarczy w domu gorąca czekolada instant lub kakao i można się cieszyć tymi pysznościami. Jak powiedziałam jakie dam nadzienie w domu, byli trochę sceptyczni

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka "Bezikowe" z powidłami 131

Łatwo, szybko i przepysznie.Składniki:Ciasto:1.5 szklanki mąki125 g margaryny0.5 łyżeczki sody2 łyżki cukru pudru (przesianego)2 żółtkacukier waniliowyDodatkowo:powidła śliwkowe2 białka2 łyżki cukrucukier waniliowykilka kropli soku z cytrynyWykonanie:Mąkę przesiać z sodą, dodać puder, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć

Moje pyszne gotowanie
Zupa ogórkowa na kościach wieprzowych 138

Pyszna, lekko kwaskowata, pożywna zupka ogórkowa :) Zapraszam do gotowania!Składniki na ok. 1,5 litra zupy ogórkowej:2 litry wody500 g kości wieprzowych z odrobiną mięsa1

My Culinary Art
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 208

Kolejne wspólne wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj pyszne i chrupiące pszenne bułeczki. Przepis na bułki pochodzi z bloga Buszująca w kuchni. Ich upieczenie jest na prawdę łatwe i z pewnością każdy da radę, nawet osoby, które są początkujące w kuchni. Ja nie przekroiłam bułek przed pieczeniem, bo po prostu zapomniałam:). Ale według mnie, nie wpłynęło to na smak bułek. Jedynie wizualnie

Ala piecze i gotuje
Polecane książki kucharskie: Magda Gessler – Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” (recenzja i opinia) 151

Przepisy są podzielone według rodzajów potraw, są dobrze opisane więc ich przygotowanie i odniesienie do danego odcinka jest bardzo proste. Każdy przepis jest oznaczony numerem odcinka i serii, więc łatwo odszukać przepis według odcinka lub odcinek według przepisu.Ta książka jest obowiązkową pozycją dla wszystkich fanów programu Kuchenne rewolucje i nie tylko. Brać póki znowu nakład się nie skończy

WojnaNaSmaki.pl
Misiek owocowy 144

rogiem po paczkę ciastek lub czekoladę. Szybkie, proste i niekłopotliwe. Ja wolę sama coś upiec. Przynajmniej wiem co jest w środku :)))Dzisiaj zapraszam Was na Miśka Owocowego.Ciasto łatwe i w sumie szybkie. Bałaganu w kuchni też wielkiego nie ma ;)Owoce do tego ciasta mogą być różne: porzeczki, maliny czy mieszanka. Najlepsze są świeże, ale zimą raczej nieosiągalne, więc

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 291

kaczki, pozostały z obiadu. Można jednak użyć tradycyjnego, z kurczaka lub wołowiny. Żeby odtłuścić wywar, wstawiam go do lodówki do schłodzenia. Wtedy na powierzchni zbierze się nadmiar tłuszczu, który łatwo można zebrać. Składniki galarety:około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw,żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu,ugotowane warzywa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 168

świąteczna. Trudno było ją kupić, w zasadzie chyba nierealne było dostać w sklepie :) Jakoś jednak mama zdobywała kaczki i wtedy wiedzieliśmy, że będzie uczta. Dzisiaj kupić kaczkę jest łatwo. Czasem pojawia się problem z kupnem naprawdę świeżej. Warto zatem mieć swoje zaufane sklepy, gdzie mamy pewność, że kupujemy mięso świeże, które nie zostało przed chwilą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa serowa po studencku 240

była niezwykle sycąca. Choć przyznam się, że jak zobaczyłam jej ilość, to wątpiłam, czy się najem ;)Kiedy wróciłam do domu,  postanowiłam odtworzyć ją. Nie było to łatwe, bo zawsze czegoś brakowało w smaku. Udało się niemal stuprocentowo, a to zachęciło mnie do modyfikowania przepisu na wiele sposobów. Dzisiaj przedstawię Wam wersję "studencką" czyli najprostszą i najoszczędniejszą.Składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 150

taka czarna skórka nie oznacza spalonej papryki, lecz nada jej wspaniałego posmaku :)Upieczoną, gorącą paprykę skropić zimną wodą i przykryć folią spożywczą. Woda zaparzy skórkę, która po przestygnięciu będzie łatwa do zdjęcia. Razem, ze skórką usunąć gniazda nasienne.Pomidory przestudzić, obrać ze skórki i wyciąć gniazda ze środka. Czosnek rozwinąć z folii, ściąć ostrym nożem dół na grubość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa krem z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki 233

temperatury 220 stopni. Zapiec aż na papryce pojawią się czarne plamki. Po upieczeniu paprykę skropić zimną wodą i owinąć folią spożywczą - skórka się w ten sposób "odparzy" i łatwo da się zdjąć. Wraz ze skórką usunąć gniazda nasienne.Pomidory obrać i wykroić środek.Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Bulion

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 148

czystym sumieniem mogę polecić ten zestaw każdemu, komu zależny na zdrowym i praktycznym przechowywaniu żywności. Wykonany jest solidnie i estetycznie, a jego używanie proste i intuicyjne. Bardzo łatwo utrzymać pojemniki w czystości, nadają się również do mycia w zmywarce. Jestem bardzo zadowolona z możliwości przetestowania tych pojemników - za co dziękuję firmie Formaster, producentowi marki Dafi. Wszystkie

Codzienna kuchnia niecodzienna