świeży miecznik, warzywne ragu* i słodka mandarynka, to było danie, o którym podświadomie marzyłam. Nieskromnie powiem, że danie zdobyło uznanie nie tylko gości, ale również moich córek, których nie łatwo przekonać do nowości. Okazało się bardzo smaczne, aromatyczne, lekkie i wręcz orzeźwiające. Danie robi się wręcz ekspresowo. W czasie gdy makaron gotował się, zaczęłam podsmażać warzywa, by następnie wyszystko
Mia Cucina SofietaDziś dla ochłody na ostatnie ciepłe dni lata - domowe lody jogurtowe mango. Są słodkie, pyszne i łatwe do zrobienia.Czytaj więcej
Ana Mari's worldsobie bliską. Chata Wędrowca korzysta z lokalnych produktów, nie sprowadza na siłę składników, których nie ma. Naleśnik gigant to danie bazujące na tym co bliskie, bieszczadzkie. Proste jagody, tak łatwo dostępne do zebrania. Kucharz podkreśla, że zależy im na minimalnej obróbce produktów, żeby można było docenić ich prawdziwy smak. I o ile slow food nie jest słowem wytrychem, chwytem marketingowych
W kuchni wieczoremprzygotowanie ciasta to bułka z masłem, a dodatki do nich można wybierać patrząc na to co zalega nam w szafkach. Chciałam Wam przedstawić przepis na bardzo praktyczne ciasto, które łatwo odrywa się od papilotek (było to długo moją zmorą). Do ciasta dodawać można przeróżne dodatki. Chyba spróbuję do nich niebawem dodać rabarbar, bo to najwyższy czas :) Wersja sfotografowana jest
W kuchni wieczoremNastępnie zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku do połowy z jednej strony i do połowy z drugiej.Odkładamy do zamrażalnika na 10-15 min. Ciasto ma się schłodzić, bo później łatwo je było kroić.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto kroimy w centymetrowej grubości plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słodkie palmiery dodatkowo posypujemy na wierzchu cukrem.Pieczemy
W kuchni wieczoremfilmach. Film opowiada o tym, że nigdy nie jest za późno, by o siebie zawalczyć i dać sobie prawo do szczęścia, choć proces dochodzenia do tej odwagi nie jest łatwy i szybki. O tym, że czasem wystarczy ktoś kto poda rękę, podsunie pomysł, albo po prostu samym swym istnieniem sprawi, że budzi się w nas nadzieja. Ładne przesłanie i egzotyczna
W kuchni wieczoremchłody, bo dania są treściwe i pokrzepiające. Więcej o niej napiszę w czwartek.Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać w tej podróży, bo mój zapał często jest słomiany i łatwo się poddaję. Trzymajcie kciuki. Zanim jednak przejdziemy do wytężonej pracy - przyjemności, czyli sylwestrowe szaleństwo. Poniżej przepis na świetne serowe ciasteczka. Jako fanka słonego - polecam. Do piwa - polecam. Jako przekąskę
W kuchni wieczoremPrzeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane, ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich
Moniki SmakołykiBardzo łatwy przepis na szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej kiełbasy, kilku pomidorów i odrobiny śmietany.SKŁADNIKI200 g surowej białej kiełbasy200 g śmietany ( najlepiej sojowej )pół szklanki białego wina ( lub odrobinę wody od gotowania makaronu )kilka pomidorów koktajlowych400 g makaronu typu cienkie
zielonacukinkaDziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą
karmelowyzrobię w sobotę. Zapytacie, dlaczego zostawiam to sobie na ostatnią chwilę? Dlatego, bo lukier też ma swoja przydatność. Dużo smaczniejszy jest taki świeży, nie wiem czy wiecie, ale lukier łatwo wietrzeje i robi się blady i brzydki. Jeżeli chcecie zrobić pierniczki, nic straconego! Wystarczy do puszki z gotowymi już pierniczkami włożyć kawałki jabłka, albo po prostu, pozostawić puszkę otwartą. :) Zapraszam
Słodkie PrzyjemnościCzęsto w takich sytuacjach zastanawiam się co zrobić na takie okazje. Zazwyczaj są to jakieś muffiny, czasem 'suche' ciasta - takie bez kremów, a czasem właśnie różnego rodzaju ciastka - ponieważ łatwo je przewieźć, można je długo przechowywać no i co najważniejsze, zawsze wychodzą smaczne. Może skusicie się, by je wypróbować? Składniki:280 g mąki100 g cukru100 g czekolady1 łyżeczka proszku
Słodkie PrzyjemnościChcę dziś podzielić się z Wami moim odkryciem. Mianowicie jeśli macie smartfona z Androidem, możecie sobie ściągnąć i zainstalować aplikację Zdrowe Zakupy. Do pobrania TUTAJBardzo łatwo możesz sprawdzić, czy Twoje ulubione produkty spożywcze faktycznie są dla Ciebie dobre. A może zawierają same niebezpieczne substancje i kiedy się o nich dowiesz, stracisz apetyt na ukochane chipsy?Wystarczy:1. włączyć aplikację
CoolinarniePLaurę na zewnątrz a przy tym jak smakuje!Przepis:1 szklanka jogurtu greckiego1 łyżka miodu1/2 szkl granoli (gotowej lub własnej roboty)3/4 szkl puree z dyniPuree z dyni bardzo łatwo wykonuje się w warunkach domowych - wystarczy dynie pokroić, wydrążyć nasiona, owinąć kawałki w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30-40 min. Po upieczeniu
happycreatiff.blogspot.com