łatwe - 3300 przepisów (strona:75/220)

Kolorowa pieczeń 234

paski, sparzyłam wrzątkiem, następnie zahartowałam zimną wodą i osuszyłam (dzięki temu papryki będą jędrne i skórka nie będzie odchodziła). Dużą formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia (będzie potem łatwo wyjąć gotową pieczeń), wysmarowałam olejem i oprószyłam tartą bułką. Na dno formy wyłożyłam część mięsa, na które poukładałam paski papryki, kolejną warstwę mięsną, ponownie papryki – i tak do wyczerpania składników

mojewypiekiinietylko
Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym 144

minuty od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię. Z podanych proporcji wyszło mi 20 sztuk klusek śląskich.Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym, to danie proste, szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Moja wersja powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko.  Danie jest kolejnym przykładem na wielkość prostoty nad przepychem. Jest, tak skromne, jak bardzo bogate

mojewypiekiinietylko
Kwiaty z ananasa 227

mikrofali (lub na parze), przez 30 sek. Następnie mieszamy do rozpuszczenia.  Przy użyciu pędzelka nakładamy na „lewą stronę” liścia warstwę czekolady. Zostawiamy trochę wolnego miejsca, aby można było łatwo zdjąć gotowy liść z czekolady. Jak przeschnie pierwsza warstwa (jest cienka, więc nie trwa to długo) nakładamy jeszcze jedną. Układamy na blaszce i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej botwinki 176

cytryny. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Upieczone łodygi dodajemy do garnka z gotującą się botwinką.  Z buraczków zdejmujemy skórkę (bardzo łatwo odchodzi), część kroimy w kostkę, a część trzemy na tarce  - dodajemy do garnka.  Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pokrojoną ugotowaną marchew. Doprawiamy solą, cukrem, świeżo zmielonym  pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem

mojewypiekiinietylko
Tort maślano migdałowy 335

stężenia kremu. Wyjmujemy na ok.15 minut przed podaniem.Każdy preferuje inne smaki.  Nie narzucam nikomu swoich. Tort maślano migdałowy, to tylko i wyłącznie propozycja i ewentualna podpowiedź na dekorację – łatwą i w miarę skromną. Kolejny wypiek mojego pomysłu i to raczej dla zwolenników tego typu tortów. Jeżeli trafi w Wasz gust – będzie mi bardzo miło, jeżeli nie… może

mojewypiekiinietylko
Murzynek z ryżem preparowanym 385

Murzynek, to ciasto bardzo łatwe i dosyć szybkie w wykonaniu. Od dłuższego czasu intrygował mnie spoglądający ciekawie gościu, na torebce z ryżem preparowanym. Za każdym razem, gdy otwierałam szafkę pojawiało się pytanie – do czego, i jak go zużyć. Różne pomysły kłębiły mi się w głowie, aż jeden z nich postanowiłam wprowadzić w kulinarny wir moich przepisów.    Składniki: - 250g margaryny

mojewypiekiinietylko
Krewetki maślano czosnkowe 179

Krewetki, to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto nimi urozmaicić naszą dietę. Są doskonałym źródłem wysokowartościowego i  łatwo przyswajalnego białka. Charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu i są niskokaloryczne. Krewetki maślano czosnkowe.     Składniki:  - ok. 700g mrożonych krewetek (Black Tiger lub  królewskich)- 2-3 ząbki czosnku- sok z ½ cytryny- szczypiorek- różowa sól himalajska- masło klarowane

mojewypiekiinietylko
Marchewka z groszkiem na gęsto 211

Dodajemy groszek,  przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotowujemy. Podajemy na ciepło.Marchewka z groszkiem na gęsto idealnie pasuje do mięs, szczególnie do kotletów mielonych, ale… nie tylko. To szybki, łatwy i bardzo smaczny dodatek do obiadu uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Marchewka z groszkiem na gęsto appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 171

przyspiesza proces smażenia i sprawia, że kotleciki będą bardzo delikatne – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie  i aksamitne w środku. Masę dokładnie wyrabiamy. Powinna (jak to określiła Marta) ściśnięta w ręce łatwo przyjmować kształt. W razie potrzeby dodajemy zimnej wody (żadnych jaj, czy mąki!). Miskę z wyrobioną masą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. U mnie

mojewypiekiinietylko
Śledzie po kaszubsku 581

Rybnym królem w kuchni kaszubskiej jest śledź- łatwo dostępny, tani, smaczny i zdrowy. Podobno mieszkańcy tego regionu potrafią przyrządzić z niego ponad sto potraw. Prezentuję więc tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub w postaci śledzi w sosie pomidorowym z cebulą. Bajecznie pyszne, proste w przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak

Smakowity Blog Kulinarny
Chrupiące ciasteczka imbirowe 247

Dzisiaj zapraszam na chrupiące ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej kawy. Ten przepis to też dobra okazja, żeby zachęcić nasze dzieci do pomocy w kuchni. Nie mogą się nie udać :-). Ciasteczka można upiec wcześniej i, żeby były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka duszona w winie z suszonymi śliwkami 196

Taki tam zimowy obiadek :) Pyszna, delikatna karkówka wieprzowa duszona w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu i suszonych śliwek. Zapraszam do gotowania!Składniki na karkówkę duszoną w

My Culinary Art
Placuszkowe Poduszeczki z Limonkowym Cukrem czyli Mały Łakomczuch w Kuchni odc.20 184

Zaintrygował mnie cukier limonkowy. Same placuszki okazały się bardzo puszyste, łatwe w przygotowaniu gdyż są z proszkiem do pieczeniai nie wymagają wyrastania. Dość słodkie same w sobie po obcukrzeniu robią się jeszcze słodsze, rozkosznie bo limonkowo, i pysznie orzeźwiające! idealne na śniadanie, na słodki obiad lub podwieczorek a przepis pochodzi ze "Smaków Fjallbacki". Dzisiaj w kuchni

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zielono mi... Klopsy z makaronem i zielonym groszkiem 198

zamierzam upiec i Wam przedstawić dorsza w pysznej posypce po włosku :) a dziś? Dzisiaj wspomnienie niedzielno poniedziałkowe. Klopsy, które zrobiłam z myślą o dzieciach i sobie. Lekkie, optymistycznie zielone, łatwe w przygotowaniu i zadziwiająco smaczne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Baba z makiem zawijana 173

teściowej, i oraz kilka małych bułeczek. I nie wiem jak to będzie, niestety z bułeczek mak się sypał totalnie! jutro przekonam się czy z babki też leci... łatwa w wykonaniu i bardzo smaczna! chyba następnym razem dodam do maku po prostu ubite białko jak zazwyczaj

Dzieje kuchennej Wiewióry