Dziś do porannej kawusi proponuję pyszną szarlotkę z kisielem. Ciasto jest łatwe do przygotowania i długo zachowuje świeżość. Kisiel nadaje lekko kwaskowatego smaku, co doskonale współgra z jabłkami, które są słodkie. SKŁADNIKI: 60 dag mąki, 25 dag margaryny, 1 jajko, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki śmietany
Tradycyjna kuchnia KasiBabskie spotkanie? Polecam pyszne drinki z sokiem ananasowym i mlekiem kokosowym, gdzie w roli głównej prym wiedzie likier pinacolada! Pysznie! Drinka łatwo przyozdobisz, liściem ananasa i plasterkami jabłek! W shakerze wymieszaj : - 50 ml soku ananasowego mocno schłodzonego - 100 ml pinacolady - 60 ml mleka kokosowego Możesz podawać z kostkami lodu i kawałkami świeżego ananasa! Pamiętaj alkohol szkodzi zdrowiu! Cmoook
SMYKWKUCHNIDzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się spiekły. Sądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika. Inspiracją był przepis z przepysznego bloga I am a food blog składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, lekko roztrzepane
Stare Garyznajdziecie tutaj. Jakiś czas temu jednak znalazłam w internecie przepis na ciasto chałwowe na zimno. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy ciasto zniknęło w ciągu jednego dnia! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a smakuje naprawdę pysznie!! Robiłam je już wielokrotnie i śmiało może konkurować z naszym ulubionym tradycyjnym ciastem chałwowym:) foremka 24x27 cm Krem chałwowy: 500ml mleka
Z miłości do słodkościzabieganym tygodniu pamiętajmy o zdrowym jedzeniu. Taka frittata świetnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i kolację. Smaczna i bardzo pożywna, a co najważniejsze jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Dużo osób lubi omlety, jednak ciężko je przerzucić, a z taką frittata każdy sobie poradzi - nie ma tutaj przerzucania! Składniki: 4 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej
Niezły Młynekdeser na randkę … Idealne jako przekąska przed telewizorem w czasie nudy, czy też imprezowa przekąska. Dziś mam dla Was przepis na profiterolki z obłędnym bananowym kremem i czekoladą. Łatwe do zrobienia … Szybkie do zjedzenia … Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM BANANOWY
Ostra na Słodkokaczki lub gęsi to, oryginalnie, mięso gotowane w tłuszczu. Najpierw się je marynuje w soli, a następnie powoli gotuje. Długi czas gotowania sprawia, że jest bardzo miękkie i łatwo odchodzi od kości. Był to sposób na konserwowanie mięsa, które zatopione w tłuszczu mogło przetrwać wiele tygodni. Wersja, którą podaję jest przygotowywana w piekarniku. Mięso nadaje się do zjedzenia na przykład
W kuchni wieczoremzamiennik do dań głównych z moim ostatnim odkryciem – jarmużem. Lekkie i bardzo zdrowe puree z kalafiora z parmezanem i śmietanką, z dodatkiem podsmażonego z czosnkiem jarmużu. Danie szybkie, łatwe i z mnóstwem witamin, pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for English Puree z kalfaiora z jarmużem (4 porcje) Składniki: 1 duży kalafior, posiekany na małe różyczki
karmelowyzupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się. Gdy w zupka jest już gotowa wystarczy dodać starty ser żółty. I mamy szybką, łatwą i smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy olej (można olej zamienić
Amatorka kuchennaCzwartku, ale postanowiłam jeszcze upiec pączuśki serowe. Serowe dlatego, ponieważ głównym składnikiem jest serek homogenizowany. Nie piekę ich zbyt często, ponieważ zawsze zapominam o tym przepisie a jest bardzo łatwy i szybki. Składniki: 300g serka homogenizowanego waniliowego 1,5 szklanki mąki 2 jajka
Amatorka kuchennaDomowe czekoladki po prostu pychotka. Robiłam je wspólnie z dziećmi. Są bardzo łatwe do zrobienia tylko wymagają czasu, ponieważ każda warstwa musi zastygnąć. Ale jakie pyszne w smaku :) Tym razem nadzienie zrobiłam o smaku pomarańczowym, które nie było twarde jak w kupnych pralinkach. Nadzienie było o konsystencji kwaśnej śmietany. Jak dla mnie bajka. Składniki: 2 tabliczki
Amatorka kuchennaKonfitura jest łatwa w przygotowaniu, ale czasowo zabiera 3 dni. Nie oznacza to jednak, że przez 3 dni nie wychodzimy z kuchni:) dlatego nie ma się co zniechęcać tylko wziąć za przygotowanie bo warto. Poza tym tak naprawdę szybko się ją robi. Najbardziej czasochłonny jest pierwszy dzień ze względu na przygotowanie owoców i syropu. Tak przygotowane konfitury możemy potem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię "na oko". Wszystko zależy od tego ile ziemniaków nam zostało. Ciasto powinno być gładkie (ale nic się nie stanie jeśli będzie trochę grudek z ziemniaków) i dające się łatwo rozwałkować na bardzo cienki placek. Składniki: ugotowane i rozgniecione ziemniaki mleko lub 1 jajko (zamiennie, wedle uznania) mąka sól Ziemniaki przełożyć do miski. Do rozgniecionych ziemniaków dodać całe jajko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasto. Ja, dla ułatwienia sobie pracy, przelałam sos do sosjerki. Dzięki lejkowi łatwiej mi było polać ciasto Bounty schładzamy w lodówce, by zgęstniało na tyle mocno, aby możne je łatwo pokroić. Nie powiem, żeby było "na zdrowie" :), ale na pewno SMACZNEGO
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasteczek przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie wyłożycie papierem blachy, to spływająca ewentualnie masa będzie potem trudna do usunięcia - to sam cukier. Przypalony nie schodzi łatwo. A papier po prostu zdejmiecie z blachy i wyrzucicie wraz z okruchami masy i orzechów do śmieci Piecyk nagrzać do 180 stopni (u mnie termoobieg) Ułożone na blachę ciasteczka posmarować
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com