bardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy
Gospodyni Miejskaskładników wychodzi około 12 muffinek.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.W przypadku tego przepisu lepiej użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia
Gospodyni MiejskaPiątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Boczek można zastąpić słoniną lub podgardlem. Ja kupuję boczek pokrojony w cienkie plastry, dzięki czemu bardzo łatwo się go kroi w niewielką kostkę.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakoniec por.Sos doprawić pieprzem i solą i wlać do ugotowanego makaronu. Dobrze wymieszać.Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazyli.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych
Gospodyni Miejskabędzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje.Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można zwilżać w wodzie, aby ciastka łatwo się formułowały), lekko spłaszczać je dłonią i układać w dość sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia pierniczki bardzo rosną) na wyłożonych papierem do pieczenia blachach (u mnie na blasze od piekarnika
Gospodyni Miejskapieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się zagnieść dodać 1 - 2 łyżki śmietany, ja dodałam 2 łyżki).Zagniecione ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość 5 mm do 1 cm (nie cieniej), wykrawać foremką
Gospodyni Miejskasolą i pieprzem.Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać.Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać.Podawać gorące.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam boczku w plasterkach, gdyż łatwo się go kroi w drobną kostkę.Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych
Gospodyni MiejskaPrzyprawić solą, pieprzem i ewentulanie cukrem do smaku. Wymieszać.Odstawić na minimum 15 minut, aby smaki się przegryzły.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kalafior można podzielić na mniejsze części, aby łatwo się go tarło. Jeśli łodygi kalafiora nie są twarde, należy je również zetrzeć do surówki.Koperek można zastąpić drobno posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.Do surówki można dodać sam majonez, samą
Gospodyni MiejskaBabka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2 jaja;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mleka;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g);50 g margaryny;75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;Szczypta soli.Polewa czekoladowa
Gospodyni MiejskaChleb pszenno-żytni na zakwasie żurkowym...Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.Pycha! Składniki:250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);250 ml letniej wody;2 łyżeczki soli;1 szklanka mąki żytniej razowej;2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam
Gospodyni Miejskaoprószyć ziarnami.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę.Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący <bo piekę w papierze, więc łatwo go wyjąć> i ściągam papier) wyjąć z formy, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis
Gospodyni MiejskaChleb orkiszowy...Złocisty, o miękkiej skórce.Upieczony z mąki orkiszowej pełnoziarnistej.Na bazie drożdży. Prosty w przygotowaniu.Pyszny w smaku. I łatwy w krojeniu.Polecam!Składniki:650 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista);450 ml ciepłej wody;Opakowanie drożdży suchych Instant (7 g);2 łyżeczki soli;1 łyżeczka białego cukru;1 łyżka oleju;1 jajo do posmarowania po wierzchu
Gospodyni MiejskaProste kotlety mielone...Soczyste dzięki dodatkowi cebuli i musztardy.Łatwe w przygotowaniu.Idelanie przyprawione.I przede wszystkim pyszne.Smacznego!Składniki:500 g dowolnego mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1/2 średniej cebuli;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki;2 łyżki musztardy;1 jajo;2 ząbki czosnku;Szczypta słodkiej papryki;1 szklanka bułki tartej;Sól;Pieprz
Gospodyni MiejskaProsty sos pomidorowy...Kremowy, odpowiednio gęsty, maślany.Na bazie koncentratu pomidorowego.Zagęszczony mąką pszenną i ziemniaczaną.Szybki i łatwy do wykonania.Niezastąpiony do gołąbków, pulpetów czy zapiekanek.Po prostu pyszny! Domowy!Składniki:2 szklanki wody;1 kostka bulionowa (u mnie rosół z kury Knorr);3 łyżki koncentratu pomidorowego;2 łyżeczki mąki pszennej;1 łyżeczka mąki ziemniaczanej;1 łyżka masła.Sposób przygotowania
Gospodyni MiejskaSoczewica smażona z pieczarkami i boczkiem...Ziarna miękkiej, zielonej soczewicy.Kosteczki cebuli i plasterki pieczarek.Kawałeczki podsmażonego boczku.A całość mocno oprószona szczypiorkiem.Łatwe, szybkie i smaczne danie.Polecam!Składniki:250 g zielonej soczewicy;2 średnie cebule;500 g pieczarek;100 g boczku wędzonego w plastrach;2 kostki bulionowe o smaku grzybowym;Pęczek szczypiorku;1 łyżka oleju;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Soczewicę zalać
Gospodyni Miejska