łatwe - 3300 przepisów (strona:88/220)

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 275

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami...Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem.Kosteczki podsmażonej cebuli.Aromatyczny czosnek.W nim zatopiony makaron.A całość posypana natką pietruszki.Szybkie, łatwe i smaczne danie!Składniki:250 g makaronu spaghetti;500 g pieczarek;1 średnia cebula;1 ząbek czosnku;Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g);200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 212

dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną.  Rada:jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz jak to wpłynie na finalną konsystencję, możesz to łatwo sprawdzić przed zawekowaniem. Wystarczy rozsmarować łyżeczkę konfitury na talerzyku, wcześniej zmrożonym w zamrażalce, i po chwili sprawdzić palcem konsystencję. Jeśli się nie ścina, lub jest zbyt rzadka można dodać więcej

SzczyptaSmaQ
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 220

sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :)).        Składniki:1 kg zmielonego twarogu,1/2 szklanki ksylitolu,4 jaja,skórka otarta z 2 cytryn,sok z ½ cytryny

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 203

krew i tak jak miotła wymiatają z organizmu toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii. Owoce nie nadają się do jedzenia na surowo z powodu zawartości sambunigryny, substancji toksycznej, którą łatwo usunąć w trakcie przerabiania, np. gotowania lub suszenia.Dojrzałe owoce bzu czarnego są znakomitym surowcem do wyrobu konfitur, soków, win i nalewek, a w postaci suszu jako dodatek do herbat

SzczyptaSmaQ
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 151

słodzone, miłośnicy słodkich trunków powinni dodać więcej syropu z agawy lub miodu (nawet do 1 l na 2 kg owoców).  Owoce dzikiej róży i pigwy zwierają duże ilości łatwo przyswajalnej witaminy C (kilkakrotnie skuteczniejszej od syntetycznej), dla tego powinny trafić do menu w okresie jesienno-zimowym. Skutecznie wzmacniają odporność organizmu i mobilizują układ odpornościowy do walki z przeziębieniami

SzczyptaSmaQ
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 196

Wyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących. Owoce po rozgotowaniu można przetrzeć przez sito. Uzyskamy wówczas  aksamitną konsystencję, ale jednocześnie pozbędziemy się dużej ilości cennych składników zawartych w skórkach, więc coś za coś. Jedyny mankament tych konfitur to przygotowania

SzczyptaSmaQ
PANIR, domowy ser indyjski 154

panir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i sok z cytryny (ok. 2 łyżki soku na szkl. mleka). Można go używać do kanapek, sosów, sałatek, piec, grillować, używać zamiast fety i halloumi. Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych Kuchnia Indyjska, prowadzonych przez Piotra Henschke

SzczyptaSmaQ
Pierniczki na ostatnią chwile - kruche 141

naprawdę niewiele czasu więc tym razem mam przepis na " szybkie pierniczki" nie potrzebują czasu na zmiękczenie ani czasu chłodzenia w lodówce. Zagniatamy, rozwałkujemy, wycinamy i pieczemy gotowe:)  Szybko łatwo przyjemnie :) a ile radości przy tym mają małe szkraby zresztą ja też. W tym roku postawiliśmy na nieco inny kształt pierniczka."Pierniczki czorty"  Mina zdobiącego dziecka pierniczki - bezcenna

Basia w kuchni
Makaron z pesto z pokrzywy 162

sole mineralne, olejki eteryczne, serotoninę, karotenoidy wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek Cóż więcej dodać - tylko zajadać i cieszyć się jej dobrodziejstwem a zwłaszcza, że jest tak łatwo dostępna. SKŁADNIKI: skład na 3- 4 osoby makaron 350 g PESTO pokrzywy świeże (wykorzystałam tylko górne młode listki z pokrzywy, nazbierałam cały tradycyjny durszlak)5 łyżek sera grana

Basia w kuchni
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 373

Panang Curry, Phanaeng Curry, Penang Curry - danie, które przywędrowało do Tajlandii prawdopodobnie z Malezji lub Indonezji. Jest zdecydowanie delikatniejsze od pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej

Tajskie smaki
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 259

Może, nie oznacza, że zawiera na pewno. Owszem, my - nietolerujący gluteny musimy uważać, ale nie możemy popadać w paranoję bo zwariujemy przez dietę i nasze już spore ograniczenie :) Łatwo jest znaleźć takie produkty, które nawet śladowych ilości zawierać nie mogą gdyż w danym zakładzie takich nie ma. Jeśli chodzi o sklepy w których mu się zaopatrujemy i narzekać nigdy

Wypisz Wymaluj
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 174

płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Mango Papaja
Proste ciasto z przyprawą piernikową i owocami suszonymi 172

Dzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a

My Culinary Art
Brukselka z parmezanem i prażonymi pestkami dyni 217

tych, którzy nie mogą się do mnie j przekonać albo twierdzą, że kiedyś jedli ale jest feee. Właśnie tym sposobem przekonałam do niej mojego brata, a to nie było łatwe. Składniki:500 g brukselki50 g pestek z dyni2 łyżki masła50 g startego parmezanuPrzygotowanie:Brukselkę, myjemy i czyścimy, gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 20 minut. W tym czasie

Niezły Młynek
marchewkowo-jabłkowe budyniowe ciasto ze śmietaną z nutą kokosu... 169

resztę jabłek - piec w 200C około 45 minut zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietanfixem i posmarować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi ciasto jesr rewelacyjnie smaczne, łatwe i warte upieczenia..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania