innym np. waniliowym, czy migdałowym.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy
Gospodyni Miejskatalerz zupy).Sposób przygotowania:Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić
Gospodyni Miejskawówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).Rozsmarowując śmietanę na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał
Gospodyni Miejskapodanych składników wychodzi 12 muffinek.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy
Gospodyni Miejskamożna zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Dzięki wypełnianiu poszczególnych otworów foremki na muffiny do pełna, muffiny wyrastają bardzo wysokie.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy
Gospodyni Miejskawówczas miała większą średnicę, ale będzie krótsza) lub dłuższego boku (będzie wówczas dłuższa, ale chudsza).Rozsmarowując krem na cieście należy zostawić na samym końcu 2 centymetrowy margines, aby roladę łatwo było zwinąć i krem nie wypływał
Gospodyni MiejskaStefanka...Intensywnie miodowe ciasto.Krem na bazie kaszy manny.Wierzch oblany gorzką czekoladą.Pyszne ciasto, które elegancko wygląda i łatwo się kroi.Polecam! Składniki:Ciasto:500 g mąki pszennej;3/4 szklanki białego cukru;200 g margaryny;2 łyżki miodu;2 jaja;1 łyżeczka sody.Krem:1 litr mleka (u mnie 0,5%);3/4 szklanki białego cukru;200 g margaryny;1 cukier wanilinowy;9 łyżek
Gospodyni Miejskaodpowiadającej długości dłuższego boku keksówki.Jagody oprószyć mąką.Na rozciągnięte ciasto wyłożyć równomiernie oprószone mąką jagody pozostawiając po bokach około 1 - 2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto można było łatwo skleić. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i obficie posypać kruszonką.Struclę włożyć do zimnego piekarnika i piec
Gospodyni Miejskaposypane cukrem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Knedle należy gotować w dużej ilości osolonej wody.Knedle należy wyjąć z wody zaraz po ugotowaniu, inaczej zbyt mocno nią nasiąkną.Ziemniaki na knedle powinny łatwo się rozgotowywać. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i przecisnąć przez praskę/utłuc. Ciasto na knedle z ciepłych ziemniaków może być rzadkie, trudne do formułowania, a same knedle niesmaczne.Knedle należy
Gospodyni MiejskaLeczo...Rozpływająca się w ustach cukinia.Papryki w trzech kolorach.Mnóstwo pomidorów.I cebula.Proste, smaczne i łatwe danie.Zapraszam! Składniki:4 małe cukienie (o łącznej wadze około 1,25 kg);3 duże papryki (czerwona, zielona i żółta);0,5 kg cebuli;1 kg pomidorów;2 ostre papryczki (zielona i czerwona);250 ml gorącej wody;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Gospodyni Miejskaprzez 35-40 minut.Tartę można spożywać na ciepło lub na zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g).Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada do formy na tartę.Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.Woda do ciasto powinna być bardzo zimna.Ilość koperku
Gospodyni Miejskastopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła (80g) i smalcu (60g).Ciasto łatwo się rozwałkowuje i przekłada do formy na tartę.Ja zamiast wysypywać ciasto grochem/fasolą, na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę.Woda do ciasto powinna być bardzo zimna.Dodatek sera feta można pominąć
Gospodyni Miejskabardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy
Gospodyni Miejskabardzo wysokie. Ja wypełniam je za pomocą łyżki do lodów, dzięki czemu muffinki są w miarę równej wielkości.Dzięki użyciu papierowych papilotek muffiny nie przyklejają się do formy i łatwo je wyjąć. Nie trzeba także natłuszczać formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy
Gospodyni MiejskaOdwrócone ciasto z jagodami...Zbite, lekko wilgotne ciasto.Na wierzchu warstwa soczystych jagód.Łatwe w wykonaniu.Pięknie się prezentujące na stole.Zapraszam!Składniki:6 jaj;190 g margaryny;20 czubatych łyżek mąki pszennej;20 czubatych łyżek białego cukru;3 łyżeczki proszku do pieczenia;2 łyżeczki aromatu waniliowego;Szczypta soli;3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód;Cukier puder
Gospodyni Miejska