Popapraniec to przepyszne ciasto, tylko sama nazwa może nie za piękna, no ale coś w tym jest, bo właśnie jest takie popaprane, przynajmniej samo ciasto biszkoptowe. Ciasto wbrew pozorom bardzo łatwe do wykonania, nie wymagające precyzji, nie ma dokładnych warstw, wszystko się miesza, choć tak nie do końca, to bardziej taki artystyczny nieład. I powiem Wam szczerze, że byłam zaskoczona
Smaczne Zdrowezaległość, bo ciasto pyszne! Ciasto Karmelek jest słodkie, bo to przysmak dla wielkich łasuchów. Dodatek kajmaku do obu kremów i cukier trzcinowy użyty do biszkoptu nadaje całemu ciastu karmelowy smak. Kajmak łatwo zrobić w domu, bo wystarczy puszkę mleka skondensowanego słodzonego gotować w garnku z wodą przez 3 godziny. W sprzedaży są też gotowe kajmaki, ale jakoś nie przypadły
Smaczna Pyzalubimy Placek z budyniem i rabarbarem , ale musiałam wymyślić też coś innego. Upiekłam więc ciasto konsystencją bardzo przypominające biszkopt, jednak o wiele bardziej puszyste i wilgotne. Ciasto jest naprawdę niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale chyba jeszcze szybciej znika ze stołu;)) Ogromnym plusem jest również to, że na drugi dzień nadal zachowuje swoją świeżość. Niestety nie było możliwości
Z miłości do słodkościbabki wielkanocnej to nie święta Ten przepis to mój numer jeden na świątecznym stole! Jeśli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec – polecam Wam właśnie taki klasyk ! Szybko, łatwo i pysznie. Składniki : – 13 dkg masła – 15 dkg cukru pudru – 4 jajka – 30 dkg mąki – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać przesiana mąkę z proszkiem oraz 5 łyżek kwaśnej śmietany cały czas miksując aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 ciasta przełożyć
I LOVE LIFEJabłecznik na biszkopcie z masą śmietanową. "Niebo w gębie". Koniecznie wypróbujcie i upieczcie takie wspaniałe ciacho. Ciasto przygotowuje się szybko i jest łatwe do zrobienia. Polecam Wam również jabłecznik na kruchym cieście, który znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA oraz inne smaczne wypieki. Jeśli przygotowaliście potrawy z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach
O kuchni z uczuciemKlasyczny i łatwy przepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i piękną ozdobą naszego świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 100g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki maki pszennej 1 łyżeczka do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny skórka z połowy cytryny Masa śmietanowa: 200g śmietany 30% 200g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki
Szalona Kuchnia EwelinyRożki z ciasta francuskiego z serem, są bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy, że w lodówce mamy gotowe ciasto francuskie, a niespodziewani goście nie sprawią nam żadnego problemu i w kilka chwil wyczarujemy do kawy pyszne ciastko. U mnie w lodówce na pewno można znaleźć ser i to on tym razem wypełnił wnętrze rożków, co dało bardzo smaczny efekt. Zamiast sera
Kuchcik gotujerozwałkować, żeby wyrównać wszystkie zagniecenia. Do białka dodajemy odrobinę wody i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy połowę płatu ciasta francuskiego Nutellą-brzegi powinny zostać wolne, żeby łatwo dało się je skleić. Składamy ciasto na pół i dociskamy lekko brzegi. Wierzch smarujemy białkiem. Ciasto tniemy na paski o szerokości około 1-1,5 cm, zwijamy kilka razy i kładziemy na blaszce wyłożonej
Ciastkozercyserem - wersja słona. Następnie zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku do połowy z jednej strony i do połowy z drugiej.Odkładamy do zamrażalnika na 10-15 min. Ciasto ma się schłodzić, bo później łatwo je było kroić.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto kroimy w centymetrowej grubości plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Słodkie palmiery dodatkowo posypujemy
W kuchni wieczoremmałym rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem lub margaryną. Mąkę przesiać i wsypać ją na gotującą wodę. Energicznie mieszać do momentu, kiedy ciasto przybierze szklisty wygląd i będzie łatwo odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Worek cukierniczy lub szprycę z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki, napełnić ciastem i wyciskać okrągłe
Świat CiastaZawdzięcza go szpinakowi, który dodajemy do ciasta. Składnik dość nietypowy,ale idealnie pasujący do ciasta. Wszystkim, którzy wahają się nad przygotowaniem leśnego mchu, mówię -pieczcie, bo ciasto jest wspaniałe, lekkie,zdrowe, łatwe w przygotowaniu i piękne :-) NO TO ZACZYNAMY SKŁADNIKI -na dużą blaszkę -450 g mrożonego szpinaku-rozdrobnionego -1,5 szkl mąki krupczatki -1,5 szkl mąki pszennej(...)sitko by odcedzić wodę. WAŻNE: należy jeszcze dać szpinak do pieluchy tetrowej lub jakiejś szmatki i dokładnie odcisnąć wodę, jest to ważne, bo jak nie odciśniemy dokładnie szpinaku ciasto może siąść. Jajka ubijamy z cukrem na białą pianę. Następnie dodajemy olej i ciągle miksujemy Następnie przesiewamy mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy 2 łyżki zimnego mleka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokubabki wielkanocnej to nie święta Ten przepis to mój numer jeden na świątecznym stole! Jeśli jeszcze nie wiecie jaką babkę upiec – polecam Wam właśnie taki klasyk ! Szybko, łatwo i pysznie. Składniki : – 13 dkg masła – 15 dkg cukru pudru – 4 jajka – 30 dkg mąki – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 5 łyżek kwaśnej śmietany(...)białek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć w mikserze z dodatkiem cukru pudru na puszystą, jasna masę. Następnie dodać stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ciasta dodać przesiana mąkę z proszkiem oraz 5 łyżek kwaśnej śmietany cały czas miksując aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. 2/3 ciasta przełożyć
I LOVE LIFEByła malinowa, była jagodowa, teraz pora na ,,gruszkową chmurkę’’. Coś pysznego dla miłośników bez i gruszek! Ciasto wbrew pozorom jest bardzo łatwe w wykonaniu. Gwarantuję Wam, że Wasi goście będą zachwyceni! Składniki na kruche ciasto: 4 żółtek 4 łyżki cukru pudru pół opakowania cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 150 g zimnego masła Składniki szybko
Podróż w kulinariamaszynkę, dodać jajka, przyprawę do ziemniaków, sól, pieprz i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto ( gdy ciasto będzie kleiło się do rąk dodać więcej mąki) ma być ścisłe i łatwo się formować. Z gotowanego ciasta uformować placuszki na każdym położyć porcję kiełbasy, przykryć drugim ciastem, zlepić brzegi i nadać kształt kotleta. Tak przygotowane kotlety układamy na rozgrzanym oleju kokosowym ( ja użyłam oleju
Smaczne Potrawydodajemy szczyptę soli i zagniatamy do środka. I tutaj czeka nas sporo pracy, aby ciasto było idealnie elastyczne proces zagniatania musi potrwać, nawet kwadrans. Nie jest to łatwa praca. Jak zobaczycie, że ciasto jest bardzo podatne i elastyczne zagniatacie w kulę i w foli zostaliście na minimum pół h w lodówce. Farsz. -ser kozi -szpinak baby -cytryna -pieprz i sól
BaRepas