łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:89/593)

Słodkie bułeczki z rodzynkami 222

Ostatnio zabrałam się za drożdżowe bułeczki. Przygotowałam je w dwóch wersjach smakowych. Ciasto drożdżowe zawsze trochę mnie przerażało i chociaż do tej pory nie upiekłam jeszcze tradycyjnej drożdżówki, to drożdżowe wypieki pojawiają się u mnie coraz częściej i wychodzą mi coraz lepiej. Jako pierwsze przedstawiam śniadaniowe bułeczki, lekko słodkie i z rodzynkami. Doskonałe również na przekąskę. Smakują zarówno same(...)soli i stopniowo mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką, a po dodaniu całej mąki, wyjmujemy ciasto na blat/stolnicę i zagniatamy. Po chwili dodajemy rodzynki i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto jest gładkie, jednolite i łatwo odchodzi od rąk Miskę delikatnie natłuszczamy i z powrotem przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 1-1,5 godz

Ratunku obiad
Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką 167

Rozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 175 g zimnego masła 150 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego 1/2 szklanki płatków migdałów cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy mąka do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy przekładamy połowę kruszonki, wygniatamy nią spód oraz boki

My Culinary Art
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 212

świąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję(...)drewnianą pałką. Lukrem polewamy ciasto, szczyt zdobimy kandyzowanymi owocami lub orzechami. Zostawiamy lukier do całkowitego zastygnięcia. Zazwyczaj od razu robię dwie strucle – wagę składników łatwo pomnożyć przez dwa i od razu zrobić ciasto z 0,5kg mąki i całej puszki maku. Nie ma złotej recepty na to co zrobić, by makowiec nie popękał. Warto jednak pamiętać o luźnym zawijaniu ciasta

Karo in the Kitchen
Łatwa szarlotka z malinami / Easy apple cake with raspberries 285

Dziś przedstawiam coś pysznego i bardzo sezonowego. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego przepyszna szarlotka z cynamonowymi jabłkami i świeżymi malinami w cieście maślanym skradnie serca całej rodziny. Doskonała na deser do kawki w te letnie dni! Gwarantuję, że nikt jej się nie oprze. Jest ona dziecinnie prosta w przygotowaniu, a jeżeli dodatkowo jesteście posiadaczami Tefal Cuisine Companion, przygotowanie(...)kilka chwil przygotować ciasto, a starcie 1 kg jabłek zajęło mi dokładnie 59 sekund! Szczegóły w przepisie poniżej. Scroll down for recipe in English Łatwa szarlotka z malinami (10-12 porcji) Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 1 szczypta soli 3 żółtka 1 łyżka ekstraktu waniliowego Składniki

karmelowy
Słoneczne ciasto cytrynowe z kokosem 136

pomocą miksera z widełkami. Ciasto przekładamy do podłużnej, prostokątnej formy (25/12 cm)wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką. Dzięki temu, że użyjemy papieru, łatwo będzie można wyciągnąć ciasto z formy. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C. (do suchego patyczka). Rada: jeśli ciasto za szybko nam się przyrumienia, wystarczy

Moniki Smakołyki
Pierniki 91

margaryny do pieczenia (miękkiej) 2 jajka 1 łyżka sody 1 opakowanie przyprawy korzennej (lub 2 łyżeczki domowej) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (najlepiej ręcznie). Gdy ciasto będzie gładkie i łatwo odchodzące od ręki, zostawiamy je na 30 minut (po takim leżakowaniu łatwiej będzie z nim działać w kolejnych etapach). Następnie rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia i podsypujemy

Wielki apetyt
Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 203

Lekkie ciasto z owocami, mega łatwe , ma jedną wadę.........za szybko znika , jeszcze dobrze nie ostygnie a już nie ma połowy...  Odwrócone ..tak, ponieważ po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem .  Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam

Takie tam pichcenie
Ciasto kokosowe z malinami 76

Ciasto kokosowe z malinami Ciasto kokosowe z malinami to bardzo łatwe w przygotowaniu, a do tego mega smaczne ciasto, które z całą pewnością przypadnie do gustu tym, którzy lubią kokos i maliny. Ciasto jest bardzo delikatne dzięki dodatkowi jogurtu, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a smak bajeczny Gorąco polecam Do popołudniowej kawki lub herbatki będzie idealne   Ciasto kokosowe

WSZYSTKO SMACZNE
Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami 245

opakowaniu na noc do lodówki. Otwarte opakowanie wykorzystujemy w całości. Ciasto filo szybko wysycha, więc surowe „w oczekiwaniu” trzymamy pod wilgotną ściereczką. Z surowym, ciastem należy postępować delikatnie, gdyż bardzo łatwo się rwie. Krem nakładamy przed podaniem, aby ciasto nie zwilgotniało. Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami to propozycja na efektowny, prosty i szybki deser. Można je wypełnić

mojewypiekiinietylko
Czekoladowy pijak z wiśniami 421

Mega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie,  zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki

Wanilia i Kardamon
Łatwe bułki drożdżowe z cynamonem 225

Miałam upiec palmiery , jednak w sklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego.  Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się.  Uformowana bułka

Codziennik Kuchenny
Pomarańczowe pyszne babeczki z motylkami babci Basi 137

babeczki !, które na pewno będą smakowały zarówno wnukom , jak i dorosłym. Polecam ! Przepis ten podpatrzyłam w TV, wypróbowałam i stwierdziłam , że naprawdę są godne polecenia . Przepis jest łatwy w przygotowaniu . Składniki na ciasto ( 12 sztuk) : 100 g margaryny, 100 g cukru, 100 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka starta z dobrze wymytej pomarańczy, 3 jaja, Składniki na krem

Pysznosci Babci Basi
Pszenne podpłomyki z białą fasolą 211

zaczynu dodajemy pozostałą część mąki, sól, pieprz i    fasolę  zmiksowaną blenderem  oraz w kawałkach. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie sprężyste i łatwo będzie odchodzić od dłoni. Z ciasta robimy wałek, dzielimy na ok. 13 części. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. Rada: porcje ciasta można wałkować

Moniki Smakołyki
Cygańskie ścieżki 210

jest tak fantazyjnie kolorowe, jak cygański tabor, a sposób wylania ciast, równie pokręcone jak ich życie :) A tak naprawdę, jest to połączenie dwóch z moich ulubionych ciast, śmietanowca i tulipana. Oba są łatwe w przygotowaniu, więc nie obawiajcie się, wygląd ciasta jest może skomplikowany, ale uwierzcie mi, zrobicie go bardzo szybciutko. Następnym razem pokuszę się jeszcze o polewę czekoladową

na moim stole...
Z brzoskwiniami i galaretką 159

Wczoraj był Dzień Chłopaka i z tej okazji upiekłam coś słodkiego chłopakom z domu (czyt. tacie i bratu). Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu ->  Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła

Motylkowa Kuchnia