Na roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu
Gotowanie jest łatwerównomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem). Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Ciasto dołączam do akcji kulinarnej
Smak mojego domuprzepis klik ) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 jabłka, pokrojone w kostkę Dodatkowo: masło do wysmarowania blachy bułka tarta do posypania blachy cukier puder do posypania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej misce mieszamy bardzo dokładnie puree z dyni, olej i jajka. Obie
My Culinary ArtOstatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad. Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć(...)drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić
Mama GotujePyszny i łatwy do zrobienia sernik gotowany na herbatnikach to kolejne ciasto bez pieczenia, które świetnie sprawdza się latem. Sernik jest niezbyt słodki z delikatną nutą wanilii i przyjemną w smaku polewą czekoladową. Po zastygnięciu świetnie się kroi i wspaniale smakuje. Latem staram się jak najrzadziej korzystać z piekarnika i na deser przygotowuję ciasta bez pieczenia. Dziś zrobiłam sernik gotowany(...)ciasta. Doświadczenie przyszło z czasem i teraz już wiem, jak należy gotować ser, a może raczej, jak nie należy go gotować. Podstawowym błędem jest gotowanie sera na zbyt dużej mocy palnika, co powoduje rozwarstwianie się sera i w efekcie masa nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Ważne jest też to, aby masę z sera ciągle mieszać, gdyż ser może łatwo się
Kuchcik gotujedzielimy ciasto na 6 części z których formujemy krótkie wałeczki. Pozwalamy im odpocząć przez około 20 minut. Następnie wałeczki rolujemy, aż osiągną długość około 60 cm. Jeżeli ciasto nie pozwala się łatwo formować rolujemy wałeczki do długości około 30-40 cm, przykrywamy ściereczką pozwalając im odpocząć przez około kwadrans i ponownie rolujemy do poądanej długości. Następnie wałeczki sklejamy ze sobą(...)chałkę na blachę pokrytą papierem do pieczenia i ponownie pozwalamy jej wyrosnąć przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy białko wymieszane z 2 łyżkami wody do posmarowania naszego ciasta, oraz mak, sezam lubi siemię lniane do posypania chałki. (Jeśli chcecie możecie przygotować kruszonkę, chałka będzie wówczas fenomenalna,. Ja jednak tym razem postawiłam na jej mniej słodką wersję i posypałam
Zapiski Młodej Żonywprost idealne - rozpływają się w ustach, kajmak dodaje słodkości, całość wyszła idealnie. Przepis znalazłam na stronie Chowhound.com , zmodyfikowałam go pod siebie, jak zawsze. Mam tylko jedną uwagę - ciasto jest raczej luźne, niełatwo je wałkować i wycinać, ale kiedy obficie podsypie się mąką - daje radę :) Składniki: 200g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 200g mąki pszennej (+ do podsypywania) 1 jajko 150g miękkiego masła(...)pominąć, ja tak zrobiłam) kajmak do przełożenia Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, nadal ucierać do otrzymania gładkiej masy. Do masy przesiać mąki z proszkiem, dodać ekstrakt. Ciasto jest dość płynne, luźne. Należy przełożyć je do foliowego woreczka, włożyć do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Na stolnicę wysypać garść mąki, ciasto jeszcze raz przerobić
Cakes By KejtJeśli nie potraktujesz ciasta lukrem to jednocześnie jedno z najmniej kalorycznych. Zamiast kalorycznych dodatków lepiej wykorzystać sezonowe owoce. Dzisiejsze z truskawkami i morelami smakuje wyśmienicie. Myślisz, że upieczenie ciasta drożdżowego wymaga jakiś specjalnych umiejętności? Nic bardziej mylnego, to naprawdę bardzo proste. Wymaga jedynie czasu, bo musi odpowiednio wyrosnąć. Nie muszisz robić zaczynu z drożdży i cukru i części mąki, absolutnie(...)postaci wymieszać z pozostałymi składnikami podanymi w przepisie. To wszystko! Możesz to zrobić w misie robota planetarnego, mikserem ręcznym lub jeśli wolisz po prostu ręką. Łatwe? Dużo łatwiejsze niż ciasto ucierane, które może się oważyć, a na koniec okaże się, że zamiast puszystego ciasta upiekłaś zakalca. Dzisiejsze ciasto jest wysokie, puchate, bardzo smaczne i aromatyczne dzięki kokosowej kruszonce! Polecam! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nietolerancję glutenu, a więc coraz częściej poszukiwane są przepisy na bezglutenowe wypieki, tym bardziej w takim okresie, jakim jest Wielkanoc. Piegusek to bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciasto na białkach, z dużą ilością maku. Lekkie, puszyste i naprawdę kuszące. Polecam z całego serca! PIEGUSEK BEZGLUTENOWY /z zeszytu Babci; zmodyfikowany;/ 5 białek sok z 1 pomarańczy 100g
W kuchni Karmel-itkiWspaniałe ciasto, mocno czekoladowe, dla koneserów. Łatwe i wilgotne a to dzięki burakom :) Bardzo nam smakowało, buraki w ogóle nie wyczuwalne w cieście, kolor ma głęboki, czekoladowy ;) Sama radość piec i jeść takie ciasta. Polecam! PS http://www.mettec.com.pl/ - firma zajmująca się produkcją precyzyjnych komponentów z aluminium i części dla przemysłu z wykorzystaniem technologii obróbki CNC . Duże doświadczenie, znana
Domowa cukiernia Ewyolejem kokosowym, jajkiem i solą. Dodać składniki suche i ponownie zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste (co zależy od dyni użytej do przygotowania puree), dodać mleka. Ciasto powinno być gęste, ale łatwo spływać z łyżki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki natłuścić oliwą w sprayu i wypełnić ciastem. Piec około 20-30 minut do zarumienienia. Podawać z pestkami dyni
Poranek na słodkomnie na pierwszym miejscu. Najlepsze połączenie jabłek i ciasta kruchego. Jest tak pyszna, że nie można się od niej oderwać. W poszukiwaniu szybkich i łatwych przepisów na jakieś dobre ciasto z jabłkami, natrafiłam przypadkiem na ten przepis. Zaintrygowało mnie wykonanie tego ciasta. Jeszcze takiego nie piekłam, więc postanowiłam zrobić takie samo. Mąkę razową zastąpiłam zwykłą pszenną
Na słodko lub wytrawniekorzystam z tej opcji. Jest szybsza i mniej pracochłonna. Dobrze wyrobione ciasto jest bardzo elastyczne za sprawą glutenu, który uwalnia się z mąki podczas długiego wyrabiania. W łatwy sposób można sprawdzić czy ciasto jest prawidłowo wyrobione. Wystarczy, że naciśniemy palcem na powierzchnię ciasta. Jeśli odskoczy i się wyrówna ciasto jest gotowe. Jeśli natomiast w cieście pozostanie dołek, musimy dalej wyrabiać
Nastoletnie Wypiekaniedużą blaszkę, każdą część upiec osobno. Tem.180C ok 20-25 minut, ciasta są cienkie wiec trzeba sprawdzać aby nie przypalić. Po upieczeniu delikatnie zsunąć na deseczkę, bo ciasto jest twarde i łatwo je uszkodzić. Ułożyć na twardej deseczce , włożyć do foliowej torby i odstawić na min 3 dni bez przekładania. Składniki na masę: 1/2 litra mleka po łyżce mąki krupczatki(...)ziemniaczanej, odstawić do wystudzenia. Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na pierwszym placku ułożyć masę budyniową, na drugim marmoladę. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem i gotowe przełożone ciasto ponownie odstawić do foliowej torby aby nadzienie wsiąkło i zmiękczyło ciasto
Apetyczna babeczkaLekkie, kremowe i bardzo łatwe do przygotowania, takie jest właśnie ciasto z jogurtu na zimno. W tym cieście jogurtowym smaku warstwom nadała herbata Matcha i kakao oraz oczywiście truskawki. Ciasto to jest idealnym deserem na lato. Moja wersja ciasta bez pieczenia z jogurtów jest o bardzo delikatnej słodyczy i umiarkowanym delikatnie wyczuwalnym smaku herbaty i kakao. Osoby lubiące bardziej wyraziste
Kuchcik gotuje