pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale ten przepis jest najlepszy. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, oprócz miski, łyżki wystarczy jedynie sprawna ręka. Pierniczki wychodzą pyszne, delikatne. Część pierniczków posypałam przed pieczeniem karmelem z wanilią w młynku, pachną po upieczeniu i błyszczą(...)rondelku aż masa stanie się płynna, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę z sodą i solą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy rozpuszczoną margarynę z miodem i przyprawą, dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby się schłodziło.Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo lekkie i łatwe w wykonaniu. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub na poczęstunek dla gości. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 70 dag jabłek ( waga po obraniu ) 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzimy
IzabelawkuchniSzybkie i łatwe w przygotowaniu :) Składniki: 1 szklanka mąki 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: … Czytaj dalej Ciasto śmietankowe
czarrna od kuchniSmaczna i łatwa do przygotowania babka z majonezem, to propozycja na niezbyt słodkie ciasto, które warto zrobić nie tylko od święta. Babka jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu oraz puszysta i delikatnie wilgotna w środku. Ciasto jest o umiarkowanej słodyczy, ma lekką nutę cytrynową zawartą w lukrze, która wspaniale komponuje się ze smakiem samej babki. Uwierzcie mi, dodany do ciasta majonez
Kuchcik gotujeciasto przygotowane w ramach eksperymentu na bazie maślanki nie do końca mnie przekonało. Zachęcona przepisami i zachwytami w necie zrobiłam je na próbę. Co prawda surowe ciasto rzeczywiście było bardzo plastyczne i łatwe do współpracy, natomiest pierogi już nie tak delikatne jak z ciasta przygotowanego na samej wodzie. Być może połączenie mąki orkiszowej z maślanka się nie sprawdziło. Pozostanę przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przedstawiam łatwy przepis na bardzo przyjemny deser. Puszyste i nie za słodkie ciasto drożdżowe ze śliwkami, oprószone tylko cukrem pudrem. Teraz śliwki raczej nie w sezonie, ale można oczywiście wykorzystać te mrożone jak i inne ulubione owoce. Polecam dla wielbicieli mniej słodkich wypieków.Przepis znalazłam na blogu Modern Taste - piękne zdjęcia, polecam!Scroll down for recipe in EnglishCiasto drożdżowe
karmelowyponieważ gałązki nie mają kolców.Normalnie do końca października lądują w kompotach,owsiankach i ciastach owocowych.Tego roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.Drożdżówki sa bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i owoce,bez dodatku serka cyz budyniu. Składniki: 400 g mąki( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej) 190 g mleka 2 zółtka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kakaowe ciasto z brzoskwiniami, bardzo łatwe i szybkie do wykonania, wystarczy zmiksować kilka składników, na wierzchu poukładać plasterki brzoskwiń i siup do piekarnika! No tu już musi ono posiedzieć trochę dłużej niż zajmuje jego wykonanie, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo po upieczeniu można się cieszyć pysznym, wilgotnym, a zarazem puszystym ciachem ze słodkimi owocami, mniam :) Składniki na tortownicę(...)mąkę oraz cukier, dodać mleko, olej, jajko, dżem, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wszystko razem dokładnie zmiksować. Blaszkę natłuścić, obsypać bułką tartą i wlać do niego ciasto. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w średniej grubości plastry i poukładać na cieście. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez
Simply Foodciasta z kremem lubi sobie poleżakować w lodówce. Warto ją zrobić 2 dni wcześniej przed wielkim łasuchowaniem. Dzięki odpoczynkowi w lodówce, herbatniki odpowiednio nasiąkną kremem i ciasto będzie nie tylko łatwo się kroiło, ale również rozpływało w ustach. Stefankowy krem kojarzy mi się z kremem, jakim ciocia ze strony taty przekładała wafle. Nie będę ukrywać, nie jest ani dietetyczny(...)bardziej luźnej fakturze, moczymy dość krótko, żeby nam się nie rozpuścił w mleku. Herbatnik ma być tylko wilgotny. Ja do wykonania polewy używam gorzkiej czekolady 90%, dzięki temu słodycz ciasta jest równoważona lekką goryczką z polewy czekoladowej. Stefankę standardowo wykonujemy z herbatników ułożonych w jednym rzędzie bokiem. Wzorcowa stefanka jest wąska i długa oraz dość wysoka. Możemy wykonywać własne wariacje
Mieszam w GarnkuCiasto na tę pizzę jest rewelacyjne - puszyste, mięciutkie (tłuściutkie niestety) i smakuje IDENTYCZNIE jak to z Pizzy Hut. Przepis znalazłam na stronie CD kitchen . Przygotowałam ją na blaszce o wymiarach 25x45 cm, ale można ją zastąpić tortownicami (3x22cm). Jedną część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód pizzy: 1 1/3 szklanki(...)utarte na tarce o dużych oczkach dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki oleju
My Culinary ArtCiasto bananowe robię zwykle kiedy okazuje się, że zalega mi kilka zbrązowiałych pięknie bananów. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu i na pewno się uda. W mojej wersji jest beglutenowe - może być na mące kukurydzianej, ryżowej lub jaglanej. Można je też zrobić na mące pszennej. Doskonale sprawdza się z jabłkami, borówkami czy z bakaliami. Składniki(...)minutę - powinna powstać puszysta, kremowa piana. Przełożyć masę do miski, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać dokładnie do połączenia składników. Można to zrobić łyżką drewnianą lub łopatką silikonową. Do ciasta dodać borówki i przemieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub zmielonymi płatkami kukurydzianymi. Zagnieść kruszonkę ze wszystkich składników i posypać nią wierzch ciasta. Wstawić
Ze smakiem bez glutenuBabka marchewkowa w bardzo wilgotnym wydaniu z dodatkiem skórki pomarańczowej, to fenomenalne ciasto, które jest bardzo łatwe w wykonaniu a cieszy podniebienie jak najlepszej jakości wypiek z ulubionej cukierni. Dodatek słodkiego lukru jest tutaj niczym wisienka na torcie a całość podana z filiżanką ulubionej kawy jest bardzo smacznym zwieńczeniem ciężkiego tygodnia. Polecam nie tylko do niedzielnej kawy :-) Może na Dzień(...)cynamon, sodkę, proszek, stopniowo olej i olejek. Następnie łyżka po łyżce wkręcić makę, a na samym końcu za pomoca już łyżki a nie miksera, wmieszać marchew oraz skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do natłuszczonej olejem foremki i wstawić na 55 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, a wyjmujemy kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów i ładnie sie zarumieni
Poezja Smaków - blog kulinarnytrudu poradzi. Przepis dedykuję mojej siostrze Natalce :). A jakie powinny być idealne naleśniki? - Cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Bardzo ważna jest konsystencja ciasta. Ciasto powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni. Zanim przystąpimy do smażenia naleśników, pozwólmy ciastu odpocząć nieco w lodówce. A jakie są wasze ulubione naleśniki? Składniki: Naleśniki 10-12 sztuk
Smakowity Blog Kulinarnyzdjęcia. Zawsze piekłam muffiny w specjalnych papilotkach, które można kupić bez problemu praktycznie w każdym sklepie. Kiedyś robiąc bardzo późnym wieczorem zabrakło mi papilotek, a sklepy miałam już pozamykane ciasta zostało mi bardzo dużo, a do tego moje ulubione - czekoladowe. Mam różne formy na babeczki metalowe (te wykorzystuję tylko do słonych) oraz silikonowe. Nie lubię w nich robić, choć(...)zabawy, mama spokój - nie przeszkadzało jej pod czas gotowania. Przyznam się, że przez przypadek odkryłam ten sposób i powiem od tamtej pory robię tylko w takich. Bardzo łatwo odchodzą od upieczonego ciasta, nawet po kilku dniach, a które z Was robią w oryginalnych papilotkach wie o czym mówię, czasami jest problem przy czekoladowych i z owocami. Choć ja mam zwyczaj
Ciastka - domowe słodkościlepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe) szczypta soli 8 łyżek cukru - dla łasuchów sugeruję(...)trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy(najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste). Ciasta jest dość mało, ale bez obaw - urośnie w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć owoce
Grunt to przepis!