Ciasto jest lepkie. Przy formułowaniu bułeczek posypcie ręce i blat mąką. Co się kryje w środku….? Takie perełki! Bułki powstają z dobrze wyrośniętego ciasta drożdżowego. Jagody bardzo łatwo „zamyka” się w środku. A jeszcze łatwiej uwalnia ze środka. BLW dla malucha..to lubię
KrupeczkiPyszne kąski z kurczaka obtoczone w cieście i podane z sosem tzatziki i frytkami to dla mnie obiad idealny. Kurczak w cieście naleśnikowym to danie bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbytniego nakładu pracy. Zrobi furorę również jako przekąska na imprezie. Składniki na kurczaka w cieście naleśnikowym: 2 piersi z kurczaka lub ok 600 g polędwiczek z kurczaka przyprawa
e-PrzepisyKulinarneelastyczne. Gotowe ciasto rozwałkujemy i wykrawamy pierogi. Część ciasta, które aktualnie odpoczywa warto przykryć gorącym talerzem, lub miską. Ja podgrzewam głęboki talerz w mikrofalówce. Dzięki temu ciasto pozostanie elastyczne i łatwe w wałkowaniu. U mnie dziś pierogi z truskawkami. A jaki jest Wasz ulubiony farsz
Pani domowaciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość. Ciasto wyrasta ok. 1-1,5h. Wyrośniete ciasto bardzo delikatnie oprószamy mąką. Krótko wyrabiamy. Powinno być elastyczne i lśniące, łatwo odchodzące od dłoni. Odrywamy kawałki ciasta, turlamy w dłoni w kształcie kulki, a następnie spłaszczamy, tworząc okrągły placuszek. Za pomocą łyżki nadziewamy konfiturą, zlepiamy brzegi, formujemy okrągłą bułeczkę i kładziemy na blachę wyłożoną papierem
Raj dla Podniebieniaschładzamy godzinę w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy dowolne kształty (ciasteczka najlepiej zostawić na papierze, a zebrać tylko resztki ciasta, ciasto jest miękkie i łatwo zdeformować kształty ciastek przy przenoszeniu). Papier z ciasteczkami umieszczamy na dużej blaszce do pieczenia, pieczemy około 10-12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy, najlepiej smakują
Smak mojej kuchniokoło 200 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i zaczynamy powoli wszystko mieszać po trochu wlewając wodę. Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżeczki soli morskiej 10 – 12 listków świeżej bazylii Mąkę razową mieszamy z suchymi drożdżami, solą, ksylitolem i czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii
My Chcemy Jeśćcałości. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki ciasteczek i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Masa będzie gęsta, ale łatwa do formowania. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Ja piekę
Smak mojego domuMam ten przepis od szwagierki, dawno mi go polecała, ale zawsze zrobiłam coś innego. Teraz mogę powiedzieć szkoda. Ponieważ jest idealny, pyszny i szybko się go
Kuchnia Pokoleńbarszczyku z czerwonych buraków. A połączenie to nie jest przypadkowe, ponieważ kokietki znalazłam wśród bożonarodzeniowych przepisów z Ziemi Brzozowskiej, czyli z południa Podkarpacia. Ciastka przygotowuje się bardzo łatwo, jednak ten rodzaj ciasta przy wyrabianiu stawia duży opór, dlatego wymaga sporo siły ;) Składniki na około 50 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki cukru 50 g masła lub margaryny
Trzeci talerzsię do wykonania tego ciasta, może zbyt długo. Ale muszę Wam powiedzieć, że chciałam wymyślić przepis na to ciasto, który będzie spełniał kilka warunków. Po pierwsze ciasta ucierane wcale nie należą do łatwych lubią być zbyt wilgotne, bądź zbyt suche, już kilka razy jadłam ciasto marchewkowe i było jako tako dobre, ale mnie nie zachwycało. Zazwyczaj było co tu dużo
SMYKWKUCHNIurzekł nie tylko zapach, a później smak chlebka, ale także jego niezwykle oryginalny wygląd. Mimo że chlebek wygląda na dość skomplikowany, to naprawdę można go przygotować bardzo łatwo. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: • 300 g ciepłej wody • 600 g maki pszennej • 40 g świeżych drożdży • 1\2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soli • 40 g oleju Masło ziołowe: • 1 gałązka pietruszki
W mojej kuchniskładniki odżywcze i zawiera dużo żelaza. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem a przekonasz się, że jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo i szybko przygotować. Ciasto na naleśniki 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklana wody, najlepiej gazowanej 4 jajka 1 szczypta soli Farsz ze szpinakiem 300g świeżego szpinaku (może być mrożony) 200g
Naleśnikiokoło 500g twarogu wiejskiego 1/4 szklanki śmietany 18% cukier puder Naleśniki z malinami Przygotowanie Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i wyrabiany do uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto powinno dać się łatwo wylewać na patelnie. Najlepiej smażyć na specialnej patelni do naleśników, jeżeli takiej nie mamy może być zwykła teflonowa lub ceramiczna. Pamiętajmy aby dodać odrobinę masła, nasze naleśniki
NaleśnikiOdkąd odkryłam jak łatwo robi się drożdżowe ciasto lubię sobie czasem upiec drożdżówki. Te zakręcone drożdżówki z serem kusiły mnie już od dawna. Nie załapałam się, gdy dziewczyny przygotowywały je w ramach „Wypiekania na śniadanie”, ale postanowiłam nadrobić w ostatni weekend. Są zachwycające, pełne serowego nadzienia i zdecydowanie lepsze niż w cukierni! Składniki /na 12 drożdżówek/: Rozczyn
Pasja Smaku