Kabanosy zapiekane w cieście francuskim to bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Do zrobienia na ostatnią chwilę albo w razie wizyty niespodziewanych gości. Może być częścią menu sylwestrowego albo jakiejś innej domówki. Potrzebne są do niej mało wysuszone, grube kabanosy albo kiełbaski typu frankfurterki czy piwoszki. Ostatecznie mogą być nawet parówki dobrej jakości. Drugim nieodzownym składnikiem jest oczywiście ciasto francuskie
Smaczna Pyzamoja kolejna odsłona ciasta Rafaello, tym razem wersja bez pieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdy bez problemu może je zrobić. Może przygotujecie je na ostatki... SKŁADNIKI: 48 sztuk herbatników, 2 szklanki mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady
Tradycyjna kuchnia Kasidodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się na nie skusicie i przygotujecie je na Sylwestra? Na pewno zrobią też furorę na każdej innej imprezie
Kulinarne Przebojepotrafiącą wytrzymać bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu unika pęknięć i długo utrzymuje ciepło. Plusem wg mnie są jego zaokrąglone boki oraz wypolerowana powierzchnia, która pozwala uniknąć przywierania ciasta. Po upieczeniu zaś łatwo je przesunąć w celu wyjęcia z gorącego piekarnika. Jak używać kamienia – kilka przydatnych rad: 1. Kamień należy włożyć do piekarnika i nagrzewać przez
Fabryka pomysłówcukru 3 żółtka 2 krople aromatu waniliowego 2 krople aromatu rumowego 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. Do garnka wkładamy masło, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy
My Culinary Arttruskawkowy tydzień. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze czuję niedosyt i zamierzam ten tydzień zatruskawkować (wiem, nie ma takiego słowa ;) ) się na maksa. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez to muszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno
Pełny talerzmiękki bardzo soczysty, słodki i smaczny, średnio dobrze odchodzący od pestki. Dojrzewają od połowy sierpnia. Można z nich robić kompoty i dżemy. Niezbyt nadaje się do ciast z uwagi na to, że łatwo się rozpadają. Stanley - owoc średnio dojrzały, jajowaty. Skórka ciemnogranatowa z sinym niebieskofioletowym nalotem. Miąż żółty lub zielonkawożółty, średnio ziarnisty, soczysty niezbyt dobrze odchodzący od pestki(...)pestki. Dojrzewa w sierpniu. Najsmaczniejsze są nieprzetworzone, zawierają sporo cukru, a mało wody nadają się, więc na powidła, kompoty oraz ciast. Węgierka amers - owoc duży, mają owalny lekko wydłużony kształt, czerwoną skórkę którą pokrywa fioletowy nalot. Miąż łatwo odchodzący od pestki jest jasny niemal biały kwaskowo-słodki. Odmiana ta idealnie nadaje się na przetwory zwłaszcza do suszu i powideł
Ciastka - domowe słodkościCiasto Apetyczny Kokosowiec – Zapraszam na pyszne, kruche ciasto z masą kokosową. W przygotowaniu jest łatwe, szybkie i zrobimy je z prostych składników. Ciasto jest bardzo kruche, aromatyczne, masa kokosowa jest delikatnie wilgotna. Takie ciasto idealne do kawy i coś dla osób, które lubią kokosowy smak. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 5/2014). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka
Mała CukierenkaKruche ciasto, które jest idealne na niedzielę. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Zazwyczaj ciasto robię w sobotę wieczorem, wkładam do zamrażalnika aby w niedzielę rano oszczędzić czas. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła z zamrażalnika łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek
Kocham Czekoladęsię w internecie ciasteczka w kształcie głowy misiów, bardzo mi się spodobały. Długo zbierałam się, żeby przygotować taką niespodziankę dla moich szkrabów i w końcu się udało. Ciasto robi się bardzo łatwo (przepis wzięłam od zaprzyjaźnionej blogerki- Anyzkowo , która to przygotowała z niego świetne prezenciki) Zapraszam do wypieku: Składniki: 200g masła (masło musi być miękkie) 2 szklanki mąki pszennej(...)cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Masło ubić z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao do drugiej ekstrakt waniliowy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 60 minut. Rozwałkowujemy
Wielki apetytciasto 400 g mąki 250 g margaryny 100 g cukru szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka do brązowych 2 łyżeczki kakao masa; 1 szkl
Gotowanie jest łatwe3 jajka 200 ml gryczanego piwa 400 g mąki pszennej 15 dag cukru 160 ml miodu 180 ml oleju roślinnego 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki
Gotowanie jest łatweKruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej
Blog z ApetytemWitam serdecznie Sezon na cukinię w pełni, więc podzielę się przepisem na ciasto z cukinią. Ciasto jest bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Więc jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takiego ciasta, to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali: Użyłam foremki o wymiarach 28x10 340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 3 jajka (rozmiar
Uwaga Babcia GotujeCiasto to robiłam jakiś czas temu, ale przeglądając swoje zdjęcia i szukając Wielkanocnych inspiracji na ciasta właśnie, dodałam je do listy" do zrobienia". To bardzo łatwe w wykonaniu i cudownie wilgotne ciasto jest bowiem idealne na każdą okazję. Może więc i Wy zrobicie, bo przepis sprawdzony. Składniki: 200 g masła 1 szklanka cukru 4 duże jajka
Gosia gotujeKruche rogaliki z ciasta serowego! Szybkie, kruche i przepyszne rogaliki. Robi się je łatwo i w zasadzie ekspresowo, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia. Jakby tego było mało to na drugi dzień smakują tak samo dobrze, jak nie jeszcze lepiej, jak w dzień pieczenia. Polecam! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 150g miękkiego masła 100g miękkiej margaryny 200g
Blog z Apetytem500 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 1 szkl mleka 80 ml wody 80 g cukru szczypta soli 30
Gotowanie jest łatweKolejne łatwe i szybkie do przygotowania, a do tego bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Smak ciasta Snikers przypomina smak popularnych batoników, jednak jest o wiele mniej słodkie. Taki prosty deser przypadnie do gustu osobom, które nie lubią piec ciast, a lubią je jeść. Dlaczego warto zrobić ciasto Snikers na deser? Zachętą do przygotowania tego ciasto jest na pewno fakt
Kuchcik gotujeSernik na zimno z truskawkami to bardzo łatwe i szybkie do przygotowania ciasto. Idealny deser na upalne dni w sezonie obfitującym w świeże truskawki. Sernik jest niezbyt słodki, kremowy, delikatny i bardzo smaczny. Takie ciasto bez pieczenia przygotuje nawet osoba bez dużego doświadczenia, jeśli chodzi o wypieki. Minimalna ilość potrzebnych składników i prostota wykonania powinna zachęcić Was do zrobienia tego
Kuchcik gotujemasło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 1,5 cm. Ciasto ma strukturę dość sypką, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. Po wylepieniu boków, spód ciasta dobrze ugniatamy. Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut
Smak mojego domu700 g mąki pszennej 25 gram drożdży 1,5 szklanki wody czyli 300 ml 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju W 1/2 szklance wody o temp
Gotowanie jest łatweciasto 1 szkl mąki tortowej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl cukru 130 g masła 2 żółtka masa makowa z puszki Bakalland (można oczywiście
Gotowanie jest łatweCiasto Napoleon jest pracochłonne, ale przyjemnie się je wykonuje. Polecam wszystkim, którzy lubią wyzwania. Na zachętę dodam, że ciasto jest plastyczne i bardzo łatwo się z nim pracuje, a placki piecze się króciutko. Więc do dzieła :) Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu 2 łyżki kakao
Kulinarna (nie)codziennośćCiasto porzeczkowo-kokosowe Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto porzeczkowo-kokosowe to ostatnio mój hit! Wypatrzyłam je w najnowszym numerze BBC good food (polska edycja
Moje Qulinariapowinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu(...)około 45 - 60 minut). Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne
Moje domowe kucharzenieTrochę leniwie podeszłam do tych ciastek , użyłam gotowego ciasta i gotowego kajmaku.. Ale wyszły szybko i znikły równie szybko jak się pojawiły :) 2 op ciasta
Gotowanie jest łatweciasto 4 szkl mąki 1 kostka masła 200 g 4 żółtka 3 łyżki śmietany pół szkl cukru cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie 1
Gotowanie jest łatweNa roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu
Gotowanie jest łatwerównomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe kawałeczki. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w 175 stopniach (z termoobiegiem). Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Ciasto dołączam do akcji kulinarnej
Smak mojego domu