Ciasto bananowe to szybki i łatwy w przygotowaniu deser, który co chyba najważniejsze, zawsze wychodzi. Przepisów na to popularne ciasto można znaleźć wiele, różnią się zazwyczaj kilkoma składnikami. Łączy je wspólna cecha- są wyśmienite. Pasują zarówno jako wykwinty dodatek do popołudniowej kawy, jak również, z dodatkiem marmolady jako pożywne drugie śniadanie. Ciasto bananowe pyszne, błyskawiczne
Moja Mama GotujeCiasto smakuje rewelacyjnie i łatwo pomylić je z sernikiem. Naprawdę bardzo go przypomina! Dodatkowo jest szybie i proste w przygotowaniu. Do środka możecie dodać dowolne owoce i użyć mąki pszennej oraz zwykłej kaszy manny. Moja wersja jest bardziej zdrowa, więc nawet cukier zamieniłam na ksylitol. Pooolecam! (Forma o średnicy 18 cm) Ciasto: 150 g mąki orkiszowej ( Radix-Bis ) 1 jajko
Di gotujezaparka Mąki wsypać do miski, zalać wodą i wymieszać. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól, zaczyn i zaparkę. Całość wyrobić do połączenia składników – łatwo nie jest, bo ciasta jest sporo. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie ciasto trzykrotnie wyjmujemy z miski i rozciągamy na kształt prostokąta, składamy
Niebieski kubek z kawaKabanosy zapiekane w cieście francuskim to bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Do zrobienia na ostatnią chwilę albo w razie wizyty niespodziewanych gości. Może być częścią menu sylwestrowego albo jakiejś innej domówki. Potrzebne są do niej mało wysuszone, grube kabanosy albo kiełbaski typu frankfurterki czy piwoszki. Ostatecznie mogą być nawet parówki dobrej jakości. Drugim nieodzownym składnikiem jest oczywiście ciasto francuskie
Smaczna Pyzamoja kolejna odsłona ciasta Rafaello, tym razem wersja bez pieczenia. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Każdy bez problemu może je zrobić. Może przygotujecie je na ostatki... SKŁADNIKI: 48 sztuk herbatników, 2 szklanki mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200g masła, 80g wiórków kokosowych, 1 tabliczka białej czekolady
Tradycyjna kuchnia Kasidodatkiem świeżej natki pietruszki. Do tego nasze 4 ulubione sosy: czosnkowy, słodko-kwaśny, słodko-pikantny oraz barbecue – mówię Wam: niebo w gębie! :) Soczyste kąski kurczaka w cieście naleśnikowym są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie wymagają zbytniego nakładu pracy. Może się na nie skusicie i przygotujecie je na Sylwestra? Na pewno zrobią też furorę na każdej innej imprezie
Kulinarne Przebojepotrafiącą wytrzymać bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu unika pęknięć i długo utrzymuje ciepło. Plusem wg mnie są jego zaokrąglone boki oraz wypolerowana powierzchnia, która pozwala uniknąć przywierania ciasta. Po upieczeniu zaś łatwo je przesunąć w celu wyjęcia z gorącego piekarnika. Jak używać kamienia – kilka przydatnych rad: 1. Kamień należy włożyć do piekarnika i nagrzewać przez
Fabryka pomysłówcukru 3 żółtka 2 krople aromatu waniliowego 2 krople aromatu rumowego 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. Do garnka wkładamy masło, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy
My Culinary Arttruskawkowy tydzień. Nie wiem jak Wy, ale ja jeszcze czuję niedosyt i zamierzam ten tydzień zatruskawkować (wiem, nie ma takiego słowa ;) ) się na maksa. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez to muszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno
Pełny talerzmiękki bardzo soczysty, słodki i smaczny, średnio dobrze odchodzący od pestki. Dojrzewają od połowy sierpnia. Można z nich robić kompoty i dżemy. Niezbyt nadaje się do ciast z uwagi na to, że łatwo się rozpadają. Stanley - owoc średnio dojrzały, jajowaty. Skórka ciemnogranatowa z sinym niebieskofioletowym nalotem. Miąż żółty lub zielonkawożółty, średnio ziarnisty, soczysty niezbyt dobrze odchodzący od pestki(...)pestki. Dojrzewa w sierpniu. Najsmaczniejsze są nieprzetworzone, zawierają sporo cukru, a mało wody nadają się, więc na powidła, kompoty oraz ciast. Węgierka amers - owoc duży, mają owalny lekko wydłużony kształt, czerwoną skórkę którą pokrywa fioletowy nalot. Miąż łatwo odchodzący od pestki jest jasny niemal biały kwaskowo-słodki. Odmiana ta idealnie nadaje się na przetwory zwłaszcza do suszu i powideł
Ciastka - domowe słodkościCiasto Apetyczny Kokosowiec – Zapraszam na pyszne, kruche ciasto z masą kokosową. W przygotowaniu jest łatwe, szybkie i zrobimy je z prostych składników. Ciasto jest bardzo kruche, aromatyczne, masa kokosowa jest delikatnie wilgotna. Takie ciasto idealne do kawy i coś dla osób, które lubią kokosowy smak. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta czytelników” 5/2014). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka
Mała CukierenkaKruche ciasto, które jest idealne na niedzielę. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ale dość czasochłonne. Zazwyczaj ciasto robię w sobotę wieczorem, wkładam do zamrażalnika aby w niedzielę rano oszczędzić czas. Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła z zamrażalnika łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy 5 żółtek
Kocham Czekoladęsię w internecie ciasteczka w kształcie głowy misiów, bardzo mi się spodobały. Długo zbierałam się, żeby przygotować taką niespodziankę dla moich szkrabów i w końcu się udało. Ciasto robi się bardzo łatwo (przepis wzięłam od zaprzyjaźnionej blogerki- Anyzkowo , która to przygotowała z niego świetne prezenciki) Zapraszam do wypieku: Składniki: 200g masła (masło musi być miękkie) 2 szklanki mąki pszennej(...)cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Masło ubić z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao do drugiej ekstrakt waniliowy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 60 minut. Rozwałkowujemy
Wielki apetytciasto 400 g mąki 250 g margaryny 100 g cukru szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka do brązowych 2 łyżeczki kakao masa; 1 szkl
Gotowanie jest łatwe3 jajka 200 ml gryczanego piwa 400 g mąki pszennej 15 dag cukru 160 ml miodu 180 ml oleju roślinnego 1 łyżka ciemnego kakao 3 łyżki
Gotowanie jest łatwe