suchymi drożdżami, cukrem, solą i oliwą. Stopniowo dolewać letnią (!) wodę i mieszać. Po dolaniu całej wody, wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne i zacznie łatwo odchodziło od stolnicy ( jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać je dodatkowo niedużą ilością mąki). Wyrobione ciasto przełożyć do dużego naczynia, przykryć jasną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej
DefinicjaSmakuBlueberry Corner by "jagodzianka" Zebra to rodzaj piaskowej babki. Była jednym z moich pierwszych ciast, które zrobiłam – jest wyjątkowo łatwa do przygotowania. Porcja … Przeczytaj cały artykuł Post Zebra – ciasto z dzieciństwa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerjednym garnku zarobić ciasto z mąki żołędziowej i mąki razowej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać żurawiny i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję, którą łatwo wyrabia się drewnianą łyżką. W drugim garnku zarobić ciasto z mąki żytniej i pszennej z solą, cukrem, połową ciasta sprzed tygodnia i wodą. Pod koniec wyrabiania dodać płatki
Weekendy w domu i ogrodziePlacek z borówkami amerykańskimi to ciasto przygotowane z kruszonki . Jest łatwe i proste w wykonaniu co szczególnie lubię w ciastach . Najlepiej smakuje na ciepło podane z lodami lub bitą śmietaną. składniki na tortownicę 19 cm 30 - 40 dag borówek amerykańskich 200 g cukru 150 g margaryny 350 g mąki pszennej łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania przepis Margarynę
Smakowite Daniacukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. 2. W misie umieszczamy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i gęste, ale łatwo odklejające się od dłoni. 3. Ciasto przekładamy mokrą łyżką do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy otrębami. 5. Pieczemy w temp. 180C przez
Raj dla Podniebieniajest na małą tartę. W zupełności wystarczy dla dwóch osób :-) Piekłam ją w naczyniu żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się do naczynia i łatwo odchodziło od ścianki. Składniki na ciasto: 100g masła szklanka mąki jajko łyżka śmietany sól Składniki na farsz: 1 duży brokuł 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pierś z kurczaka (około 250g) 100ml śmietany
wysmienityciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub kremem z mascarpone. Co kto lubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser.Składniki:ciasto1 szklanka mąki krupczatki1 łyżka cukruszypta soli 80g masła1/4 szklanki lodowatej wody nadzienie4 jabłkaszklanka malin3 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka(...)piekarnik do temeperatury 200 stopni.Ciasto rozwałkowujemy na blasze pokrytej papierem do pieczenia na okrąg grubości 2mm. Wykładamy na środek owoce, zostawiamy z boku ok. 5cm. Boki zawijamy na górę ciasta, tak jak na zdjęciach.Pieczemy 25 min. na dolenej półce i 15 min. na górnej
W kuchni wieczoremobawiałam się czy rzeczywiście „mi się upiecze” :), ponieważ przygotowane ciasto było dość lejące. Po wyjęciu ciasta z piekarnika przekonałam się, że moje obawy były zbędne. Ciasto jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Zapewniam, że posmakuje każdemu. Na pewno przygotuję inne wersje tego wypieku Zobacz też: Jogurtowe ciasto z owocami Przepis na clafoutis - szybkie ciasto z czereśniami Drukuj przepis
Kuchnia Bazyliiwięc postanowiłam zrobić szybkie ciasto ucierane z jeżynami i czekoladą. Ciasto w smaku przypomina muffinki, jest dość wilgotne i lekko tłuste. Nie jest zbyt słodkie. Prosta i łatwa propozycja na szybkie ciasto, wtedy kiedy nie masz zbyt dużo czasu na pieczenie. Ciasto jest bardzo smaczne i nie zsycha się szybko. Można dodatkowo polać je roztopioną czekoladą bądź posypać cukrem
SMYKWKUCHNIPrzed świętami miałam przygotować ciasto na jarmark świąteczny w szkole córki. Szukałam pomysłu na ciasto proste, tanie i łatwe do podzielenia a jednocześnie kolorowe, by zachęciło osoby do jego zakupu. I tak tutaj trafiłam na ciasto z kolorowymi galaretkami na biszkopcie. Okazało się strzałem w dziesiątkę, proste, smaczne i cieszące oko. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikzakwas, cydr i wodę, dodaj pokruszone drożdże, a następnie obie mąki. Włącz robot i zagniataj ciasto na małych obrotach. Kiedy składniki się połączą dodaj sól. Zarabiaj aż ciasto będzie elastyczne i łatwo odchodzić od brzegów. Pod koniec dodaj pokrojone jabłka ze skórką i zarabiaj aż owoce połączą się z ciastem. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę
codojedzeniawykombinowała czegoś nowego ;) Dlatego mam dla Was super przepis na cytrynową babkę ze szpinakiem i obłędnie pysznym kremem cytrynowym. Chociaż musimy poświęcić chwilę na przygotowanie tego ciasta, to jest bardzo łatwe do zrobienia. Pyszne i dodatkowo cieszy oko. Z pewnością będzie wyróżniać się między innymi wielkanocnymi wypiekami :) Szpinakowe ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 150 g masła 110 g cukru
Mienta blogporządny, pyszny obiad i upiekłam ciasto. O tej porze roku w mojej kuchni królują śliwki, więc i tym razem to te owoce pojawiły się w moim wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo, podobnie jak muffinki. Osobno miesza się składniki suche, dodaje się mokre i gotowe. Dodatek śliwek sprawia, że ciasto jest naprawdę znakomite – mięciutkie, puszyste i wilgotne. Jeszcze obłoczek cukru
W mojej kuchniBardzo łatwe, bardzo szybkie, bardzo smaczne! ;) Jak w tytule : "korzystajmy, póki jest sezon!". CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM źródło przepisu: najsmaczniejsze.pl ; podaję z moimi zmianami // keksówka o dł. 26cm ~160g mąki pszennej ~40g (opakowanie) waniliowego proszku budyniowego ~1/2 szklanki fruktozy / szklanka cukru ~150g jogurtu naturalnego ~80g masła, roztopionego i przestudzonego ~3 jajka ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~200g rabarbaru, umytego
chili & sugarPszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej czasu trzeba zarezerwować na wykonanie pszczółek, które sprawiają, że całość wygląda bardzo efektownie. Ciasto wykonałam w foremce o wymiarach 26x26cm – wyszło dość wysokie, więc można użyć także większej blaszki. Składniki
Blog z Apetytem