łatwe ciasto - 8882 przepisów (strona:84/593)

Kiedy zioła mogą być niebezpieczne 88

Kiedy zioła mogą być niebezpieczne?  Niemal zawsze, jeśli stosujemy je nieświadomie. Autorką poniższego artykułu jest Agata, autorka bloga Wegedroga absolwentka studiów podyplomowych na Uniwersytecie Rolniczym

Cztery Fajery
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru 103

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego

Cztery Fajery
Zupa bieda 105

Zupa bieda czy jak ją nazywa Paweł, zupa przegląd lodówki , to chyba najsmaczniejszy sposób na wykorzystanie resztek warzyw. Pewnie każdemu z Was zdarzyło się, znaleźć w

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 120

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale

Cztery Fajery
Camembert - najsłynniejszy francuski ser 93

Camembert - najsłynniejszy francuski ser, obok którego trudno przejść obojętnie, znany jest niemal na całym świecie. Recepturę tego produkowanego z surowego mleka krowiego, miękkiego sera podpuszczkowego, pokrywającego

Cztery Fajery
Ribollita - toskańska zupa z fasoli 125

Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza,  z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo

Cztery Fajery
Tarta normandzka z jabłkami 121

Tarta normandzka z jabłkami zawsze kojarzy mi się z..... Wielkanocą.  Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale

Cztery Fajery
Muffinki z czekoladą 107

Muffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet.  Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania

Cztery Fajery
Kotlety mielone z mięsa mieszanego 104

Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera

Cztery Fajery
Grillowane gruszki z orzechami i migdałami 121

Grillowane gruszki z orzechami i migdałami to świetny pomysł na deser lub drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych.  Możemy je upiec na ruszcie podczas 

Cztery Fajery
Wołowina z grilla 135

Dla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi

Cztery Fajery
Krokiety serowo szparagowe 117

Krokiety serowo szparagowe to nowość w naszej kuchni. Zaczęło się od kilku kilogramów szparagów, które dostałam od znajomych. Szparagi mają wg mnie jedną zasadniczą wadę - trzeba

Cztery Fajery
Z pamiętnika kawowego barbarzyńcy 124

Lubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie

Cztery Fajery
Drożdżówki z konfiturą z czarnego bzu i wiosna w obiektywie 97

minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę konfitury. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką

Raj dla Podniebienia
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 124

stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej, lekko mieszamy, następnie stopniowo wlewamy połączone z sobą obie wody i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ono elastyczne i łatwo będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek (oczywiście grubość ciasta zależy od indywidualnych preferencji). Wykrawamy

KulinarneImpresje.pl