kurki - 2748 przepisów (strona:14/184)

Czy grzyby są zdrowe?/Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną 99

lesie prawdziwy wysyp kurek, co bardzo mnie cieszy. Zdążyłam już przyrządzić klasyka, czyli jajecznicę z kurkami, więc przyszedł czas na kurki w innej wersji – z cukinią i kaszą jaglaną. Zanim przejdę do przepisu, mała ciekawostka. Spore grono osób uważa, że w grzybach nie ma wartości odżywczych. A tymczasem 100 g kurek to mnóstwo: witaminy(...)żelaza, wapnia fosforu. Do tego są niskokaloryczne (100 g kurek to 32 kcal) i bogate w błonnik. Jedzmy więc grzyby na zdrowie! Cukinia faszerowana kurkami i kaszą jaglaną 2017-07-13 16:22:18 Porcje 2 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 cukinie 100 g kurek 70 g kaszy jaglanej surowej 2 garści szpinaku 1 łyżka masła

Powiedz dietom nie
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI 91

smaku (ewentualnie) dodatkowo: posiekany szczypiorek posiekany koperek białe, wytrawne wino do podania listki melisy cytrynowej do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kurki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, połowę (najmniejsze kurki) odkładamy - możemy je wrzucić do naczynia z zimną wodą, łatwiej będzie je oczyścić. Większe kurki siekamy na około półcentymetrowe kawałeczki. Krok 2. W rondelku zagotowujemy bulion ( zostawiamy(...)ogniu, aby był gorący ). Krok 3. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, gdy cebula zeszkli się, wrzucamy drobno pokrojone kurki, smażymy około 1 minutę, dodajemy ryż, wszystko razem zasmażamy, cały czas mieszając, aby ryż dokładnie pokrył się masłem (ok. 2 minuty). Dolewamy białe wino, dalej mieszając, odparowujemy. Krok 4. Gdy wino odparuje

Moja Książka Kucharska
ziemniaki z kurkami z piekarnika na syty obiad... 169

ząbki czosnku 8 sztuk, kurki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony pokrojony w kostkę zrumienić na patelni, dolać olej, wsypać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek wyciśnięty w prasce, podsmażać na jasny(...)złoty kolor cebuli kurki oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą i na durszlak aby odciekła woda, wsypać kurki na patelnię, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać z 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby nadmiar wody z kurek odparował, na koniec dodać pieprz mielony, wymieszać ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić w talarki

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowany schab z kurkami w sosie śmietanowym 164

wszystkie grzyby nie są jedzone ze względu za swoje walory odżywcze, bo zawierają niewielkie ilości wartościowych składników. Dlaczego więc je lubimy? Zachwycamy wyjątkowym smakiem i strukturą.  W kurkach znajdują się tylko śladowe ilości witamin  oraz składników odżywczych.  Kurki świetnie nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować(...)lepszej metody na czyszczenie kurek niż przy użyciu szczotki do paznokci :) Czy można je polecić osobom odchudzającym się? Tak! Bo te grzyby są niskokaloryczne, a 100 g surowych kurek zawiera tylko 32 kcal. Nawet w towarzystwie sztuki mięsa, ale tylko grillowanego. składniki: 2 porcje schaba wieprzowego 1 koszyczek kurek 250 ml śmietanki 1/2 cebuli 2 łyżki tartego

Bon Appetit Małgorzaty
Kromka warta obiadu 192

biała bułka) 1-2 ząbki czosnku Kurki oczyszczamy, dokładnie i szybko płuczemy na sitku, żeby nie nasiąknęły za mocno wodą. Rozgrzewamy masło w rondelku i podsmażamy lekko posolone kurki, aż nieco zmiękną. W międzyczasie płuczemy rukolę i siekamy na dość duże kawałki. Dodajemy do podsmażonych kurek i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu- jednak nie za długo, żeby(...)Podajemy na ciepło układając kromkę chleba, na niej kurki i kawałki łososia. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu- wiele rzeczy można robić jednocześnie, na przykład kiedy kurki dochodzą my zajmujemy się łososiem i kromeczkami. A potem pałaszujemy na ciepło, choć konQbek jadł na zimno i też pofukiwał z zadowolenia. Cóż, może nie ischijska "Fisch mit Tomaten

les mirabelles
Grzyby 167

Bigos Gołąbki w liściach winogron z kurkami Kapusta z grzybami Krem z kurek   Krokiety Kurki w cieście naleśnikowym Kurki w sosie śmietanowym Makaron z borowikami Makaron z kurkami Marynowane kurki Marynowane opieńki Pierogi z kapustą i grzybami Placki z kurkami ze śmietaną Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Pyzy z kurkami Rolada(...)grzybami i kurczakiem Sakiewki z kurkami Tagliatelle z pieczarkami

Aga w kuchni
Dorsz w cukinii z sosem porzeczkowym i kurki 52

Dorsz w cukinii w sosie porzeczkowym i kurki. No cóż, mogę napisać, danie, które dziś widzisz mój drogi czytelniku, było zainspirowane daniami szefów kuchni, takich prawdziwych, nie to, co ja. Panów Michała Soliwody i Dariusza Barygi. Nic więcej mi nie pozostaje, jak tylko napisać, że dziękuję za inspirację i pyszny obiad. Na zakończenie, zapraszam na dorsza w cukinii. Składniki(...)Dorsz filety 3-5 sztuk Cukinia 2-3 sztuki Oliwa z oliwek kilka łyżek Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Kurki 100 gram Miód 2 łyżki Czosnek 1-2 ząbki Olej rośliny 2-3 łyżki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Porzeczki 300 gram Chili odrobina Ocet winny czerwony 50 ml Cukier brązowy 100 gram

RafalCook
Makaron z polędwiczką i kurkami 107

Makaron z kurkami to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Cebula, kurki, chlust wina, śmietana i natka pietruszki – nic więcej do makaronu nie potrzeba. A może jednak? Tym razem zrobiłam makaron “na bogato”. Z polędwiczką, cukinią oraz pomidorkami danie zupełnie się zmieniło i jest to połączenie do którego będę wracać. Delikatna polędwiczka świetnie pasuje(...)makaronu, a bardzo rzadko wykorzystuje się ją w ten sposób. Trochę prosto, trochę wykwintnie, trochę szybko. Jak dla mnie idealnie na ten jesienny czas. Makaron z polędwiczką i kurkami: 350 g makaronu typu tagliatelle lub pappardelle (ja użyłam świeżego) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 400 g) ok. 300 g kurek (ewentualnie pieczarek poza sezonem) 1 cebula 1 ząbek czosnku

Poezja smaku
Wytrawna tarta z kurkami 126

Wytrawna tarta z kurkami to smak z pogranicza końca lata i początku jesieni. Świetnie sprawdza się jako przystawka na zimno lub obiad, po wyjęciu prosto z piekarnika. Przepisy z kurkami znajdziecie TUTAJ . Wytrawna tarta z kurkami – Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 200 g kurek(...)ryżem. Piec w piekarniku przez 15 minut, następnie usunąć folię i ewentualne obciążenie i dopiekać jeszcze przez ok. 12 minut na złoty kolor. Nadzienie: Cebulę pokroić w piórka, kurki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, jeśli są za duże. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć kurki, poczekać aż woda, którą puściły odparuje, a następnie dodać cebulę i smażyć

Pasja Smaku
Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym – przepis na podudzia z kurczaka 83

Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym to wyborne danie z jednej patelni, które można przygotować na pyszny obiad. Potrawa jest niezwykle aromatyczna, delikatna i stanowi prawdziwą eksplozję smaku. W sezonie na kurki nie może jej zabraknąć na stole! Podudzia z kurczaka podałam z brązowym ryżem i surówką z cukinii. Danie można przygotować również z piersią z kurczaka, wtedy(...)też będzie nieco inne w smaku, gdyż pierś jest chudym mięsem. Tłuszcz, który wytapia się podczas smażenia z udek znacząco podbija smak. https://youtu.be/yaVj9ZyBDaI Składniki na kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym: 0,5 kg podudzi z kurczaka (mogą też być udka lub ćwiartki) 200 g kurek 200 ml śmietany 30% 200 ml bulionu (dałam z kurczaka

e-PrzepisyKulinarne
Jajecznica z kurkami. Rzecz prosta i niezwykle pyszna. PRZEPIS 208

Kurki po prostu są stworzone do tego, żeby robić z nimi jajecznicę. Te małe grzybki wprost idealnie komponują się z jajkami. Powstaje rzecz prosta, ale niezwykle pyszna. W sezonie uwielbiamy zaczynać z nią dzień. Przepis na jajecznicę z kurkami Składniki: duża garść świeżych kurek, mała cebula, łyżka masła, 4 jajka, 2 łyżki mleka, odrobina koperku do przybrania(...)zrobić jajecznicę z kurkami? Kurki opłucz pod bieżącą wodą, przełóż na ręcznik papierowy i osusz. Cebulę drobno posiekaj. Jajka roztrzep z mlekiem, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i kurki, smaż kilka minut często mieszając. Wlej jajka i trzymaj na ogniu cały czas mieszając aż jajecznica się zetnie – nie powinna być bardzo

Kulinarna Polska
Kaszotto smażone z kurczakiem i kurkami. PRZEPIS 81

Zaczął się sezon na kurki, więc od razu zrobiliśmy nasze ulubione smażone kaszotto. Super na szybki obiad. Przepis na kaszotto smażone z kurczakiem i kurkami Składniki: szklanka kaszy pęczak, 200 gramów mięsa z kurczaka (pierś lub filet z udek), 200 gramów świeżych kurek, 1 cebula, 1 marchewka, ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz. Jak zrobić kaszotto(...)smażone z kurczakiem i kurkami? Kaszę ugotuj pod przykryciem w dwóch filiżankach lekko osolonej wody. Kurki krótko przepłucz pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zabrudzeń, zostaw na sitku, aby całkowicie odciekły. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, kurczaka pokrój w paski, marchewkę w drobną kostkę, wszystko razem z kurkami wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Lekko zrumień

Kulinarna Polska
Krem z kurek 73

Czas czytania: 2 min Krem z kurek jest bardzo oryginalną zupą, choć raczej mało znaną. Kurki zazwyczaj wykorzystujemy do przygotowania sosu kurkowego albo zamykamy je w słoikach w zalewie octowej. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kremu z kurek, to koniecznie musicie to nadrobić. Krem jest bardzo prosty do przygotowania i szybki, zachęcam was do spróbowania, jest(...)naprawdę wyjątkowy. Print Krem z kurek .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Krem z kurek to wyjątkowa zupa aromatyczna i bardzo smaczna. Course Zupy Cuisine Polska Keyword grzyby Prep Time 15 minutes Cook Time 40 minutes Total Time 55 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 2 litry wywaru warzywnego 350 g obranych kurek

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z kurkami 83

Czas czytania: 3 min Pierogi można przygotować chyba ze wszystkim, bo na słodko i na słono. Dziś spróbowałam zrobić pierogi z kurkami, szpinakiem i orzechami nerkowca, które można zastąpić kaszą gryczaną. Ser ricotta sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie są na diecie wegańskiej. Jakie wyszyły, powiem szczerze, że pierogi wyszły wspaniałe! Wszyscy, którzy lubią kurki, będą nimi zachwyceni(...)Połączenie kurek ze świeżym szpinakiem jest bardzo smaczne a zioła, które zaproponowałam do przyprawienia farszu, wspaniale podkreślają smak grzybów. Oczywiście do przyprawienia pierogów można użyć innego zestawu ziół może to być rozmaryn, który również świetnie pasuje do grzybów. Pierogi z kurkami chyba najlepiej smakują odgrzewane na patelni. Dzięki lekko przypieczonej skórce ciasta są delikatnie chrupiące i do tego

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania