proponuję Wam proste i smaczne danie z udziałem łososia pieczonego w piekarniku pod kruszonką z kurek, stostowanego chleba i ziół , smakuje rewelacyjnie, gorąco polecam! Możecie zastąpić część kurek innymi grzybami np. pieczarkami, ale odradzam raczej grzyby typu maślaki czy prawdziwki. Przygotowanie : 25 min. Pieczenie : 35 min Porcja dla 4 osób: ● 4 filety z łososia bez skórki(...)każdy) ● 400 g kurek ● 1 cebula ● 1 ząbek czosnku ● 3 łyżki posiekanego szczypiorku ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ● 4 plasterki cytryny (opcjonalnie) ● 1 kromka stostowanego chleba pszennego lub bagietki ● ok. 4 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Chleb lub bagietkę stostuj za pomocą tostera lub piekarnika, odstaw na bok. Kurki umyj i osusz, odłóż
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaptaków. Chciałoby się te chwile zatrzymać na dłużej ale to nie możliwe. Od poniedziałku nowe zlecenie i znów intensywna twórcza praca. I tylko stojące w korytarzu kosze cukinii i kurek przypominają te błogie chwile. Ale jeszcze nie chcę zaprzątać sobie głowy pracą i codziennymi sprawami. Chcę nadal czuć te wszystkie pozytywne emocje i chcę się nimi(...)Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i zeszklić na niej cebulę. Przestudzić. Kurki oczyścić, opłukać i osaczyć na sicie. Ponownie rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzucić osączone kurki i usmażyć na złoto dodając pod koniec smażenia pokrojony w plasterki czosnek. Połowę kurek przełożyć na deskę i delikatnie posiekać nożem. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać usmażoną cebulę
Wiem co jemKurki- kiedyś nieznane mi grzyby, a dzisiaj jedne z ulubionych. Z jajecznicą na śniadanie, czy z sosem na obiad, a Wy jakie wolicie? Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na naleśniki ze szpinakiem w sosie kurkowym! Przepis na 4 porcje: Naleśniki: 2,5 szklanki mąki 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka 1 łyżka(...)Następnie dodajemy pokruszoną fetę oraz śmietanę. Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy. Sos kurkowy: 200g kurek 2 łyżki masła kubek dużej śmietany sól, pieprz Sos kurkowy zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurek. Należy je namoczyć na 5 minut w wodzie, a następnie dokładnie umyć. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe zostawiamy w całości. Kurki smażymy
Receptura smakukończą się kurki. Nie lubią chłodnych poranków i wieczorów późnego wrześniowego lata. Jeszcze tydzień lub dwa i będziemy musieli poczekać do następnego roku, aby przygotować makaron z kurkami . Dzisiaj proponuję Wam grzybowe placuszki z kurkami. Nie jest tu dużo grzybów - tylko 75 g , lecz placuszki wychodzą naprawdę dobre. Kurki są tutaj składnikiem ciasta(...)talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami i zdjęciami dwóch grzybów, których my nie jadamy :) Grzybowe placuszki z kurkami mi wyszło 16 placuszków wielkości około 10 cm 75 g drobno posiekanych kurek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki
Posadzone i zjedzoneużyć więcej kurek. ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, farsz: 300 g kurek, 150 g bobu, 3 – 4 cebulki dymki*, 200 ml wina białego wytrawnego, szczypta cukru, sól, pieprz, 2 łyżki masła, 60 g świeżo startego parmezanu, 2 jajka, 200 ml śmietany(...)Przelać zimną wodą. Obrać ze skórki. Gotować do wymaganej miękkości. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodę, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Większe kurki pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Cebulki pokroić w plasterki. Na patelnię włożyć masło, dodać cebulki, szczyptę
królestwo garówróżnymi sosami czy w śniadaniowej jajecznicy. Ze świeżych, w sezonie korzystam, aż do przejedzenia, ale kilka porcji po przesmażeniu zamrażam na zimę (surowe będą po rozmrożeniu gorzkie). POLĘDWICZKI Z KURKAMI Składniki: 1,2 szt polędwicy wieprzowej 250 g świeżych kurek 1 cebula 1 szklanka wody 2,3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu(...)smalec do smażenia polędwicy masło do smażenia kurek Przygotowanie: Polędwicę myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i obtaczamy w majeranku. Odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowaną polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie pięścią (nie używam tłuczka, bo polędwica jest za delikatna). Plastry polędwicy obsmażamy na patelni, a następnie podlewamy
Bon appetit mon amieczęści, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 10 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Kurki : Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda (kilka min.). Dolewamy sos sojowy(...)cytryny, dodajemy lubczyk i podsmażam do momentu aż sos zostanie wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia. Masa: Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę
Moniki Smakołykiracja to racja. Jak mówi przysłowie: wszędzie dobrze, ale w łóżku najlepiej. Czy jakoś takoś... Dzisiaj na obiad ogarnęliśmy fantastyczną tartę z kurkami. Zapytacie pewnie skąd w styczniu kurki? No jak to skąd? No przecież z zamrażalnika, to oczywiste. Kto późnym latem planuje, ten w zimę objada się kurkami :) Nazbieraliśmy, Madzia wpadła na pomysł żeby zamrozić(...)znaleźliśmy to zjeść musieliśmy. Bo nie wyrzucimy przecież. I finał tego był taki, że Madzia zrobiła tę tartę, a ja w tym samym czasie zrobiłem garnek pysznej zupy z kurkami. Obiad mieliśmy doskonały. Teraz więc przepis na tartę, a za parę dni na zupę. Tak żeby wam smaku tymi kurkami narobić :) opakowanie ciasta francuskiego 200 g kurek
Marder&Marder ManufactureParę dni temu był przepis na tartę z kurkami i serkiem ricotta ( KLIK ). Pisałem tam, że Madzia rozmroziła kurki, które przezornie zamroziliśmy u schyłku lata, tak żeby mieć na zimę. I właśnie kilka dni temu Madzia zrobiła wspomniana tartę, a ja w tym samym czasie ogarnąłem zupę z kurkami. Możecie mi wierzyć, że była pyszna. Zresztą(...)uwielbiam, mógłbym tylko zupy jeść. Madzia za to nie jest jakąś wielką smakoszką zup. A tę właśnie bardzo pochwaliła. Więc musiała być dobra. Zresztą to sama rozkosz delektować się kurkami w środku zimy.Jak tylko wejdziecie w posiadanie kurek to polecam wam zrobić tę zupę, nie będziecie żałować. 200 g kurek 1 duża cebula 2 łyżki masła
Marder&Marder Manufacturemakaron z borowikami. Znane danie z kuchni włoskiej, ale co tam. My swoje pomysły mamy również. Domyślamy się, że Ameryki nie odkrywamy naszą propozycją, jednak u nas popularniejsze są kurki w śmietanie podawane z chlebem, podobnie jak inne grzyby leśne. My proponujemy kurki w nieco bardziej wykwintny sposób. Zobaczcie :) Tagliatelle z kurkami (4 osoby) Składniki(...)oczyszczamy kurki, kroimy cebulę w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę, aby się zeszkliła. Po 2-3 min. dodajemy oczyszczone kurki i również dusimy ok. 2 min. Teraz wlewamy całą słodką śmietanę i dusimy, aż śmietana zgęstnieje. Dodajemy sól do smaku i świeżo mielony pieprz. Mieszamy i zmniejszamy ogień
vegetanieKurki są jak owoce sezonowe:) Pierwsza odsłona już była. Teraz pora na drugą: makaron z kurkami. Nie potrafię kupować kurek na wagę, więc kupuję na garści:) Składniki: 2 garści małych kurek (porcja kurek na jedną osobę) 1 mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia(...)małe to nie kroimy już na mniejsze kawałki jeśli zaś są większe to można przekroić na pół. Szkoda pozbawiać ich kształtu... Rozgrzewamy masło na patelni i wrzucamy cebulę z kurkami i dorawiamy solą oraz pieprzem - dusimy... ... i gdy już są miękkie podlewamy trochę gorącą zagotowaną wodą (ok. 1/3 szklanki) Następnie w kubeczku roztrzepujemy mąkę ze śmietaną, dolewamy trochę sosu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWątróbka w towarzystwie kurek staje się prawdziwie wybornym daniem. Sezon na te szlachetne grzyby właśnie się zaczyna, to więc najlepszy czas, aby wypróbować nasz przepis. Przepis na wątróbkę smażoną z kurkami i cebulką Składniki: 500 gramów wątróbki – tym razem wykorzystaliśmy z gęsi, ale może być też z kurczaka czy wieprzowa, 2 większe cebule, 200 gramów świeżych kurek, mąka pszenna do obtoczenia, olej, sól, pieprz. Jak zrobić wątróbkę smażoną z kurkami i cebulką? Oczyszczoną z błon wątróbkę oprósz solą i pieprzem, następnie obtocz w mące pszennej. Przesmaż na oleju do lekkiego zrumienienia, raz obracając, zdejmij. Kurki przepłucz krótko w wodzie, aby pozbyć się zabrudzeń, odcedź na sitku, wrzuć na patelnię po wątróbce razem z cebulą
Kulinarna Polskaserku śmietankowym smakuje rewelacyjnie z makaronem typu tagiatelle, jak również z pyzami (kluskami na parze, parowcami, czy też pampuchami), kopytkami lub kluskami śląskimi. Oczywiście najsmaczniejszy jest z własnoręcznie zebranymi kurkami, chociaż kto chodzi na grzyby ten wie jak ciężko na nie trafić Przepis na sos kurkowy na serku śmietankowym Składniki opakowanie kurek (200 g) średnia(...)koperku (6 g) *możecie również użyć innego sera o wysokiej zawartości tłuszczu (powyżej 17 g na 100 g produktu) Czas przygotowania: 30 minut Ilość : 4 porcje Przygotowanie Kurki dokładnie myjemy ze wszelkich zabrudzeń. Polecam umieścić je w dużej misce wypełnionej zimną wodą, a następnie delikatnie pomieszać. Kawałki brudu opadną na dno, a kurki pływające na powierzchni
WegePrzepisdzisiaj pyszny pomysł na obiad, ryż z owsa z kurkami i schabowy . Co to jest ryż z owsa? Ano całe nasiona owsa ugotowane na sypko jak ryż. Jest pyszny, delikatny w smaku, a smak owsa jest lekko wyczuwalny. Przyrządziłam go z dodatkiem kurek i cebuli. Bardzo lubię połączenie kasz z grzybami. Okazuje się, że gotowany owies smakuje(...)nimi wcale nie gorzej. Bardzo lubię kasze. Gotowany owies przypomina w smaku bulgur . Charakterystyczny smak owsa jest lekko wyczuwalny. Pikantne kurki świetnie z nim się kombinują. Coś czuję, że ryż z owsa szybko stanie się naszym nowym faworytem. Ten obiad jest bardzo prosty, a smakuje jak luksusowe danie. Uwielbiam takie jedzenie! Niby coś nowego, a w sumie znajome smaki
codojedzeniasezonu grzybowego. Najlepiej smakuje podane z ugotowanym makaronem, kaszą lub ziemniakami i domową surówką. Palce lizać!. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 600 gram mięsa mielonego wieprzowego ok 250 gram kurek 2 marchewki 2 średnie cebule pół małego selera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki plus mąka(...)wody, 1 kostka rosołowa grzybowa. Możemy zamienić na domowy rosól/bulion przyprawy: 2 liście laurowe. 4 ziela angielskie, sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: kurki myjemy w osolonej wodzie, następnie je odcedzamy i osuszamy, do garnka wlewamy olej i podsmażamy jedną pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebulka się zeszkli dorzucamy kurki. Grzyby dusimy do miękkości
Blog kulinarny S9.PL