kurki - 2748 przepisów (strona:15/184)

Makaron z kurkami 78

zakończenie sezonu grzybowego postanowiłam przygotować pyszny makaron z kurkami, wykorzystując ostatnie kurki. Nie da się ukryć, że w tym roku to było szaleństwo grzybowe. Każdy chwalił się swoimi zbiorami. Mój brat przynosił codziennie po kilka koszy borowików. Bardzo żałuję, że tylko raz udało mi się wybrać do lasu, ale i tak w ostatecznym rozrachunku mam słój suszonych podgrzybków(...)Dzięki grzybowej pasji mojego teścia, na niejedno sierpniowe i wrześniowe śniadanie przygotowywałam jajecznice z kurkami. Sama nie zbierałam, ale najadłam się i tak Czy Wy ulegliście grzybowemu szaleństwu? Makaron z kurkami Nie raz wspominałam, że lubię makarony za prostotę i szybkość wykonania. Nie inaczej było tym razem. Składniki: (dwie porcje) makaron ryżowy dwie garście świeżych kurek mała

Figa S-makiem
Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles 127

Znalazłam przepis na kapustę z kurkami na blogu straga.pl i stwierdziłam, że muszę go wypróbować bo młodą kapustę darzę uczuciem szczególnym. A że w lodówce akurat miałam też kurki przystąpiłam do dzieła. Nie byłabym sobą, gdybym troszkę przepisu nie zmodyfikowała i w efekcie wyszedł taki jakby bigos z młodej kapusty z kurkami. Pyszności! Jak dla mnie najlepszy(...)pajdą chleba. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z kurkami (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, posiekana 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę sól, pieprz i cukier do smaku 250 g kurek, oczyszczonych (mogą być mrożone) 2 łyżki

karmelowy
Kaszotto z kurkami i fasolką szparagową 120

także cierpliwie gotować na wolnym ogniu. Dziś jednak nie miałam na to czasu, więc jeśli Wy takżcie walczycie z wiecznym niedoczasem to koniecznie wypróbujcie ten przepis Kaszotto z kurkami i fasolką szparagową przepis na 1 porcję | czas przygotowania: 30 minut Składniki: 65 g kaszy gryczanej niepalonej 70 g szpinaku 30 g suszonych pomidorów w zalewie 100 g kurek(...)przygotowania: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki bardzo dokładnie umyj i pokrój, jeśli są duże. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, następnie podsmażaj na nim kurki aż staną się miękkie. Pod koniec podsmażania dodaj do nich ugotowaną i pokrojoną na małe kawałki fasolkę szparagową oraz suszone pomidory. Całość smaż razem jeszcze ok. 3 minut

365 dni dookoła kuchni
Pizza bianca z kurkami 262

sosie (bianca) to typowo jesienna odmiana pizzy. Choć uwielbiam tradycyjną pizzę, to przyznam, że czasami mnie po prostu nudzi – za to ta smakuje zupełnie inaczej. Warto wykorzystać ostatnie kurki i skusić się na kawałek jesiennej kurkowej pizzy z kieliszkiem białego, wytrawnego wina – pasuje do niej doskonale! Pizza bianca z kurkami – ciasto: 1,5 szklanki mąki(...)najlepiej włoskiej 00, ale może być zwykła pszenna) ½ szklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Pizza bianca z kurkami – dodatki: 1 szklanka kurek 2 cebule szalotki 1 kulka mozzarelli 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18% 1 ząbek czosnku kilka plasterków sera koziego lub camemberta (opcjonalnie) świeże

Poezja smaku
Schabowe roladki w sosie kurkowo kremowym z kaszą gryczaną 150

czosnek, dodajemy część kurek i całość smażymy do odparowania wody. Przekładamy do garnka o szerokim dnie,(lub do dużej patelni) i podsmażamy kolejną partię grzybów. Do kurek dodajemy startej skórki z połowy cytryny, ok. 1-2 łyżki skoku, oraz sól i pieprz do smaku. (Kilka ładnych grzybów zostawiamy, dodane zostaną na końcu) Śmietankę mieszamy z woda, wlewamy(...)kurek i zagotowujemy, często mieszamy. Dodajemy roladki i całość powoli gotujemy do momentu, aż śmietanka częściowo się zredukuje, będzie gęsta w formie sosu. Nie zapominamy o mieszaniu. Całość doprawiamy grama masala, a na końcu solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. W tym czasie, w lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę. Ma być ugotowana na sypko, na al dente. Kaszę podajemy

Moniki Smakołyki
Makaron z kurkami i szpinakiem 139

Makaron z kurkami i szpinakiem nie dość, że nie wymaga długich przygotowań, to w dodatku jest absolutnie przepyszny i zawsze wychodzi. Sezon na kurki w pełni dlatego warto to wykorzystać, ponieważ to bardzo smaczne grzyby. Możecie być pewni, że z tym przepisem obiad będzie należał do udanych! Makaron z kurkami i szpinakiem: Składniki Ilość porcji: 2 Twój(...)ulubiony makaron – 150 g Kurki – 300 g Szpinak – 200 g Śmietanka kremówka – 200 ml 1 niewielka cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka orzeszków pini 1 łyżka parmezanu Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy, zostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania. Kurki

ale Pysznie
Pizza z kurkami i marynowaną cukinią 129

zleciało nam na grillowaniu. Moje dzieci zapomniały o pizzy. Po powrocie z wakacji wracamy do starych rutyn. Pierwszy powakacyjny weekend rozpoczynam kolejnym przepisem na pizzę. Przepis w całości jarski, kurki nazbierane przeze mnie i męża, cukinia marynowana, mozzarella…Niby nic nowego, a pizza z kurkami jest po prostu przepyszna! Lubicie piec pizzę? Ja bardzo! Oczywiście nie kończy(...)wielu wypadkach i śniadanie. Rodzinka po prostu przepada za pizzą! Wypiekam więc kilka pizzy na raz i potem mam wszystkich z głowy! To się nazywa serwis! Pizza z kurkami to pizza sezonowa . Można ją oczywiście zrobić z innymi leśnymi grzybami, ale ja jeszcze oprócz surojadek i jednego podgrzybka nic innego nie nazbierałam. Może będę miała więcej szczęścia w Szwecji

codojedzenia
KREM KURKOWY 87

się z niewielu składników i szybką się ją przygotowuje. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzybów 🍄 Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 200 g kurek 1-1,5 l bulionu 100 ml śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz natka pietruszki grzanki Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę(...)kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kurki oczyszczamy najlepiej za pomocą szczoteczki, myjemy i osuszamy. Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, a małe pozostawiamy bez zmian. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz ziemniaki. Podsmażamy około 5-7 min., a następnie dodajemy kurki. Smażymy

Kuchnia MagdaLeny
Tosty z batata guacamole i kurkami 111

macie za dużo kurek (jak my) to sprawdźcie jeszcze TEN przepis na nadziewane pomidory z kurkami. Świetne danie na weekendowy obiad. Ten przepis ma wszystko co dobre: kurki są! boczek jest! awkodao check! kolejny boczek, (boczku nigdy nie za dużo!) papryczka chilli jest! grillowany batat check! I jak zwykle przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Koniecznie musicie(...)spróbować! A jak smakuje? Słodki batat, do tego awokado z chilli, smażone kurki, które nadają fajnego charakteru i do tego są obłędnie dobre i oczywiście – chrupiący boczek. Poezja Składniki: 1 duży batat garść kurek 2 ząbki czosnku awokado papryczka chilli sól i pieprz łyżka soku z cytryny płatki chilli pietruszka boczek Przygotowanie: Batata dokładnie myjemy następnie kroimy

PaleoLife
Jajecznica na kurkach 147

sosu do mięsa, a to jako dodatek do sałatki z kozim serem i orzechami, ale nigdy sama ich nie przyrządzałam. Aż wreszcie przyjechali teściowie i zażyczyli sobie jajecznicy na kurkach. Udałam się więc na rynek, kupiłam co trzeba i zgodnie z instrukcją goszczącej u mnie gospodyni przygotowałam. Pyyyycha! Próbujcie! Składniki: szklanka kurek 4 jajka 3 łyżki masła jedna(...)sztuki pokroić. 2. Na patelni rozpuścić masło i wsypać kurki. Dusić na małym ogniu 10-15 minut. Po tym czasie posolić 3. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem pokroić. Kiedy kurki zmiękną dodać cebulę na patelnię i podsmażyć. 4. Do gotowych kurek wbić jajka i smażyć do ulubionej konsystencji. Smacznego! Jeśli kupicie więcej kurek

Mama z miasta
Pierogi z kurkami i bryndzą 245

grzybach i niestety własnoręcznie nie zerwałam żadnego :( Za to znajomi mają farta i przywożą z lasu kosze pełne podgrzybków, prawdziwków, maślaków, rydzów i kurek. Do dzisiejszego przepisu użyłam kurek zakupionych na Starym Kleparzu. Cel ich zakupu był zupełnie inny, ale kobieta handlująca nabiałem namówiła mnie na bryndzę. I tak sobie wymyśliłam pierogi z kurkami i bryndzą. Sami(...)rąk. Farsz: Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do miski, dosypujemy soli i zalewamy wodą. Czekamy, aż pozostałości piasku i innych zanieczyszczeń opadną na dno. Wyławiamy kurki i delikatnie osuszamy na papierowym ręczniku. 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym szklimy na maśle. 2. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekane kurki. Chwilę smażymy. Odstawiamy

W kuchni Katie
Czarny ryż z kurkami, boczniakami i przegrzebkami z pora 102

mamy ochotę zawinąć się z nim pod kocyk w chłodny wieczór i zwyczajnie się delektować, zapominając o bożym świecie. Mnie urzekła w nim również gra barw — porów i kurek kontrastujących z czarnym ryżem. Odtwarzając ten przepis, postanowiłem posunąć się o krok dalej i maksymalnie wydobyć z grzybów smak umami, podkręcając je sosem sojowym i zestawiając go ze słodyczą syropu(...)naprawdę niesamowitego, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis, bo to prawdziwe niebo w gębie! * SKŁADNIKI na 2 porcje 1 szklanka czarnego ryżu (można również użyć ryżu dzikiego) 200 g kurek 200 g boczniaków 1 por (z dużą białą częścią) 3 łyżeczki masła klarowanego (lub oleju kokosowego) 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki syropu klonowego 4 ząbki czosnku

Food Square
Sos kurkowy - idealny do pieczonego mięsa, makaronu lub pieczywa 306

garnku rozpuścić łyżkę masła. Dodać cebulę, lekko posolić i zeszklić ją. W międzyczasie kurki umyć. Najlepiej włożyć je do ciepłej wody wraz z dodatkiem soli i odsączyć. Większe kurki przekroić na dwie części. Gdy cebula się zeszkli to dodać kurki i łyżkę masła. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie do kurek wlać szklankę wody. Całość(...)posolić i popieprzyć. Jeszcze chwilę dusić pod przykryciem. Do śmietany dodać mąkę i trochę gorącego wywaru z kurek. Dokładnie wymieszać, ponieważ nie może być żadnych grudek. Na sam koniec do kurek wlać śmietanę i dodać posiekany koperek oraz pietruszkę. Całość jeszcze chwilę gotować. Posmakować i ewentualnie doprawić.  Przygotowywanie sosu: podsmażanie cebulki, kurek i gotowy sos kurkowy

Ugotować
Zupa kurkowa z ziemniakami 135

Zupa kurkowa z ziemniakami to letnia sezonowa zupa. Po kurki jeździmy do lasu każdego roku, mamy swoje grzybowe miejsca w lesie gdzie zbieramy grzyby. Gdy w sezonie grzybowym pojawiają się grzyby to klasyczną zupę kurkową z ziemniakami, zupę z kurek z sokiem marchwiowym lub kurki w śmietanie jemy regularnie . Lubimy jeść grzyby, jemy je w każdej postaci(...)ładnego koloru dodaję niewielką ilość soku marchwiowego, oraz domowe grzanki . Pyszna Zupa kurkowa z ziemniakami i grzankami . Składniki: 1 łyżka masła 1/2 łyżki oliwy 1 cebula 250 g kurek 1 łyżka mąki kukurydzianej 4 ziemniaki 1 marchewka 1 litr rosołu lub bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki soku marchwiowego 1/4 szklanki słodkiej śmietanki natka pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA – KREM Z KUREK Z KOPERKOWYMI PTYSIAMI 143

Uwielbiam kurki i z utęsknienie wypatruję sezonu, kiedy tylko pojawią się w lasach, na targach i straganach. Jajecznica z kurkami, makaron z kurkami czy też pyszna, aromatyczna tarta z kurkami to dania, które obowiązkowo goszczą na moim stole w sezonie kurkowym. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę / krem z kurek z dodatkiem kremowego(...)mąkę – dokładnie mieszamy i wkładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy ozdobne ptysie na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 10 minut. ZUPA / KREM: Kurki płuczemy, oczyszczamy z piasku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz kurki – przesmażamy kilka minut, a następnie zalewamy bulionem ( kilka możemy odłożyć do dekoracji ). Dusimy

Ostra na Słodko