kurki - 2748 przepisów (strona:16/184)

Naleśniki szpinakowe z sosem kurkowym. Sprytny sposób czyszczenia kurek 175

najwykwintniejsze w smaku, dla mnie to arystokracja grzybowa. Mają również delikatny zapach, przypominajacy zapach moreli. Czy wiesz, że grzyby zawierają witaminy B1 nie mniej niż ziarna zbóż, zaś kurki są rekordzistą w tym zakresie i mogą się równać z drożdżami piekarskimi. Oprócz wielu cennych mikroelementów, zawierają sporo jodu. Dzisiejsze naleśniki szpinakowe nie tylko cieszą oko i pięknie wyglądają(...)wody. Następnie upiec naleśniki kurki wypłukać w wodzie z solą. Instruktaż znajdziesz tutaj . Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle ghee, następnie dodać kurki i poddusić razem przez kilka minut do odparowania wody. Wlać śmietanę kremówkę na patelnię, przykryć pokrywką i dusić kurki przez następne kilka minut. Na końcu posolić i dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab w sosie kurkowym 196

oczyszczenie kurek podalam juz tutaj.Wieksze kurki pokroic na mniejsze kawalki,male pozostawic w calosci,ewentualnie obciac koncowki nozekobrana,pokrojana w kostke cebulke zeszklic na masle.dodac oczyszczone,pokrojone kurki i dusic ,az woda wyparuje z patelnizalac podduszone kurki smietana kremowka.Dolozyc posmazone plastry schabu.Patelnie przykryc pokrywka i dusic calosc okolo 15- 20 minut az smietana zgestnije i utworzy(...)apetyczny sosikna koniec kurki posolic,oproszyc pieprzem i suto posypac posiekanym koperkiem.Podawac u ulubionymi dodatkami                                         ZYCZE SMACZNEGO !UWAGI:Jesli pominiesz cebule,potrawa bedzie rownie smaczna.Jesli lubisz mozesz do cebulki dodac zabek czosnku.Nie dodawalam,by nie zdominowal bardzo delikatnego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z kurkami i cukinią 70

zaczyna się sezon na kurki, zaczyna się też mój ulubiony czas w roku. Kocham końcówkę lata i początek jesieni również za to, co ląduje na moim talerzu. Tarta z kurkami i cukinią jest prosta w przygotowaniu, ale za to pełna sierpniowego smaku. ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego kremowego twarogu(...)cukinii szczypta soli 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki mielonego kminu 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła łyżka soli (do oczyszczenia kurek) 200 g kurek 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminu 1/4 łyżeczki mielonych ziaren kolendry Mąkę przesiewamy z masłem

Mienta blog
Przepis na grzyby marynowane 84

miejscu różne przepisy na grzyby marynowane w zalewie octowej. Mam nadzieję, że Ci się przydadzą, bo zapowiada się w tym roku wyjątkowo obfity sezon grzybowy. Pamiętaj, że kurki i maślaki marynujemy bez dodatku innych gatunków grzybów. Jeśli lubisz grzyby to z pewnością zasmakuje Ci także nasza najlepsza zupa grzybowa Poniżej znajdziesz: Przepis najlepsze grzyby marynowane w occie - borowiki, podgrzybki(...)kozaki, maślaki i gąski Przepis na grzyby leśne marynowane z dodatkiem warzyw Przepis na maślaki marynowane Przepis na kurki marynowane z dodatkiem miodu Najlepszy przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej   około 1,5 - 2 kg młodych, zdrowych grzybów - borowiki, podgrzybki, kozaki, rydze, gąski lub maślaki, Marynata do grzybów 3 i pół szklanki wody, 1 szklanka octu

Cztery Fajery
Domowe pierogi z kurkami 83

Domowe pierogi z kurkami to bardzo dobre sezonowe jedzenie. Zazwyczaj jest przygotowane jesienią, kiedy w lasach pojawią się grzyby. Możecie również kupić kurki w sklepie, ale oczywiście największa przyjemność jest zebrać je samemu. Trzeba jednak uważać i zbierać tylko te grzyby, których jesteśmy pewni, że będą dobre i nie będą trujące. Zanim zaczniemy przygotowywać pierogi, kilka cennych(...)Zaklejając pierogi warto sobie pomagać widelcem, tak aby brzegi były jeszcze lepiej i dokładniej sklejone. Składniki na ciasto 300g mąki 200ml gorącej wody szczypta soli Składniki na farsz 500g kurek 1 łyżka masła 1 cebula szczypta soli szczypta pieprzu ewentualnie: natka pietruszki Domowe pierogi z kurkami – przepis Z mąki, szczypty soli oraz gorącej wody zagniatamy ciasto. Ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka 100

Pierogi z kurkami i białym serem – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Nowa Wieś, Gmina Trzebownisko, powiat rzeszowski Sezon na kurki wciąż trwa, więc jeśli macie ochotę wykorzystać je inaczej niż do sosu kurkowego zachęcam do ugotowania pierogów. Farsz z kurek i białego sera jest smaczny i łatwy w przygotowaniu, a pierogi w takim wydaniu są rzadkością, więc na pewno(...)zaskoczą Waszych domowych smakoszy :) Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nr 1 w Nowej Wsi (gmina Trzebownisko) proponują, żeby pierogi z kurkami i serem podać ze skwarkami z boczku, albo ze śmietaną. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania Eurogalicja”. Znajdziecie ją na stronie LGD Eurogalicja. Pierogi z kurkami

Trzeci talerz
Zupa kurkowa 110

jestem w stanie jeden do jednego przywrócić tamtej receptury przepisu na zupę, jednak śmiem twierdzić, że było to coś podobnego 🙂 Zupa wyszła aromatyczna, lekko kwaskowata z wyczuwalnym aromatem kurek, idealnie! Przepis jest na tyle łatwy, że każdy z Was na pewno go odtworzy 🙂 Smacznego! Zobacz też przepisy na inne zupy: Zupa krem ze świeżych pomidorów i papryki Zupa buraczkowa(...)czerwonej soczewicy Kapuśniak ze słodkiej kapusty Kartoflanka – zupa ziemniaczana Przepis na zupę kurkową Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 1,5 l bulionu 250 g kurek cebula ząbek czosnku łyżka masła 2-3 ziemniaki 2 łyżki śmietany garść koperku szczypta gałki muszkatołowej szczypta słodkiej papryki sól i pieprz do smaku sól do oczyszczenia kurek Przepis

Kuchnia Bazylii
Tarta z kurkami i jarmużem / Chanterelle & kale tart 79

dyskutować. Z tartą, tak naprawdę, jest jak z pizzą – praktycznie wszystko może się na niej znaleźć. Ja postanowiłam się, po raz chyba ostatni w tym roku, rzucić na kurki. Podany poniżej przepis jest prosty, a ciasta spokojnie wystarczyło na wyłożenie formy o średnicy 28 cm. A good tart is a good thing. There’s no argue with(...)SKŁADNIKI (6 kawałków): Ciasto: 75 g masła 60 g mąki pszennej 60 g mąki żytniej razowej 1 jajko 1 żółtko szczypta soli i proszku do pieczenia Farsz: 300 g kurek 200 g jarmużu 1 średnia czerwona cebula 200 g sera typu bałkańskiego 200 g jogurtu greckiego 1 jajko sól, pieprz, estragon INGREDIENTS (6 pieces): Pastry: 75 g butter

Martyna Cooks
Sos kurkowy 89

dziwo, do tej pory mieliśmy tylko jeden przepis z wykorzystaniem kurek, czas więc wzbogacić naszą kucharską blogosferę. Zaczynamy od bardzo prostego, ale jakże smacznego sosu kurkowego , który zrobiliśmy jak tylko natrafiliśmy w sklepie na ładne kurki. Można powiedzieć, że od razu po przyjściu do domu i starannym oczyszczeniu grzybów, zabraliśmy się za gotowanie. Aż szkoda, że był(...)zwykły dzień tygodnia, a nie weekend, bo wtedy przygotowalibyśmy do nich drożdżowe pampuchy, a tak sosem kurkowym został polany makaron. Składniki na sos kurkowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml wywaru wołowego 150 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

niecodziennikpary
Przepisy na jesień 130

małym ogniu. Przed podaniem przecedzić bulion. Bulion podawać z ugotowanymi według przepisu na opakowaniu uszkami i grzybami shitake z bulionu.Pozostałe warzywa można przerobić na pasztet warzywny. Makaron z kurkami Bez kurek nie ma jesieni. Klasyczny przepis na makaron z kurkami można podrasować dodając boczek i makaron gryczany soba. Składniki: makaron gryczany soba – 2 porcje(...)żółtka z 2 jajek 2 łyżki startego sera pecorino duża szczypta pieprzu Przepis na makaron z kurkami Boczek podsmażyć na patelni, kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy cebulę i kurki. Podsmażamy. W miseczce mieszamy jajka, ser i pieprz. Gotujemy makaron al dente. Odsączamy go i dodajemy na patelnię do usmażonych kurek wraz z kilkoma łyżkami wody. Zalewamy masą

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami 123

się skleja i nie jest zbyt wilgotne, bo smakuje dobrze, bo jest zdrowa no i sycąca na dużo dłużej niż mąki jasne. Do przygotowania pierogów z kaszą gryczaną i kurkami można użyć białej kaszy gryczanej lub ciemnej palonej – to w zależności od naszych upodobań smakowych – ta ciemna bo wyraźniejszy smak, biała jest delikatniejsza. Pierogi świetnie się mrożą(...)mrozić pierogi ), dlatego warto za jednym posiedzeniem przygotować ich więcej, tak na dwa – trzy obiady i mieć w zapasie pyszny, sycący obiad. PRZEPIS NA PIEROGI Z KASZĄ I KURKAMI Składniki na pierogi z kaszą i kurkami: ciasto: 2 szkl mąki pszennej graham typ 1850 łyżka masła szczypta soli ok 300-320 ml ciepłej wody farsz: 1/2 szkl

Dorota Smakuje
Kaszotto z kurkami i krewetkami 167

sól i pieprz) Kurki i krewetki dokładnie oczyścić, kaszę dokładnie wypłukać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, dodać pokrojone kurki i smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie dodać kaszę i smażyć przez kolejne 3 minuty i wlać wino. Gdy wino odparuje, wlać 2 kubki gorącej(...)polecam wmieszać trochę parmezanu startego na tarce na drobnych oczkach. Ja niestety nie miałam, dlatego dziś kaszotto było bez sera, ale nawet bez sera smakowało wyśmienicie. Polecam Kaszotto z kurkami i krewetkami Kaszotto z kurkami i krewetkami Kaszotto z kurkami i krewetkami Artykuł Kaszotto z kurkami i krewetkami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Makaron z kurkami i cukinią 115

Dzisiaj proponuję Wam pyszny obiad na wrzesień, jest to makaron z kurkami i cukinią . W stylu włoskim, z dużą ilością sera grana padano, tak jak lubię! Makaron z kurkami i cukinią / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu spaghetti lub bavette kilka większych kurek 1/4 średniej żółtej cukinii 1 ząbek czosnku 1 garść rukoli 3 łyżki oliwy(...)oczyszczamy dokładnie, najlepiej w misce z zimną wodą, kilkukrotnie zmieniając wodę. Osuszamy grzyby, kroimy na większe kawałki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cukinię, czosnek oraz kurki. Podsmażamy na małym ogniu, aż cukinia i kurki będą miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurki lubią świeżo mielony pieprz. Ugotowany makaron z odrobiną wody

Moja smaczna kuchnia