krem - 19817 przepisów (strona:65/1322)

Crema catalana (Krem kataloński) 197

Crema catalana to nic innego, jak katalońska wersja Creme Caramel, czy jak kto woli francuskiego Crème brûlée, czyli dosłownie "przypalonego" kremu. A krem ten to nic innego jak szlachetniejsza odmiana budyniu na mleku lub śmietance, żółtkach, z pyszną karmelową skorupką na wierzchu. I to właśnie cukrowa, pękająca pod łyżeczką skorupka jest chyba tajemnicą sukcesu i popularności tego deseru. Krem kataloński(...)akcentem i aksamitną konsystencją, moim zdaniem delikatniejszą niż we francuskiej wersji.               Do wykonania tego niezwykle prostego kremu potrzebny jest specjalny palnik, nie jest on jednak całkiem niezbędny - ja swój krem zrobiłam w piekarniku i choć nie wygląda oszałamiająco, zapewniam, że nic nie stracił ani na smaku

Kuchnia Prezydentowej
rainbow cake. urodziny w kolorach tęczy 198

mojej wersji zostały tylko kolory blatów... ;) Po pierwsze - nie zrobiłam blatów z ciasta ucieranego, lecz z biszkoptowego. Torty jakoś zawsze kojarzą mi się z ciastem biszkoptowym ;) Po drugie - krem wykonałam z tłustego serka zamiast z mascarpone i kremówki. Żeby szukać mascarpone nie miałam czasu, a śmietany nie lubię...Ogólnie nie przepadam za nabiałem, co jest skutkiem moich alergii. To jest(...)też jeden z powodów, dla których nigdy nie lubiłam tortów ;) Do twarożku niedawno się przekonałam i dlatego krem z jest z niego ;) Jeśli jednak wolicie inny, odsyłam do oryginalnego przepisu ;) Aczkolwiek ten, który ja przedstawiam jest pyszny! I w sumie też lżejszy... ;) Ale kto by się przejmował kaloriami, zwłaszcza w urodziny? ;) A ja swój pierwszy tort mam za sobą! Wykonanie

chili & sugar
Ptysie z kremem z białek 427

Składniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów) Ciasto parzone: 125 g masła  200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem z białek: 6 białek 400 g cukru 180-200 ml wody opcjonalnie: odrobina syropu malinowego ze świeżych malin- by krem był różowy. albo opcjonalnie: odrobina kwasku cytrynowego albo opcjonalnie odrobina soku z cytryny(...)łyżeczki Ja wybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga:  Kremu starczy na około 10-15-20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie

KreatywnePiny
Pastelowy Torcik Urodzinowy 167

przekroju, ale postaram się zrobić nowy, specjalnie dla Was. Tymczasem, niech ten tort bedzie dla Was wizualną inspiracją. Jest przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy(...)piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, uchylamy i zostawiamy biszkopt do całkowitego ostygniecia. Następnie wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż, uzyskując 3 blaty. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek ucieramy z cukrem. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i delikatnie

Made By Mom And Son
Tort straciatella z truskawkami 231

prawie spadł, poderwałam rękę do góry... i tort wbił się (dosłownie) w lodówkę :/ Cóż plus taki, że nie spadł. Minusów też kilka... Po pierwsze dekorację szlag trafił, a więcej kremu nie miałam. Po drugie tort był krzywy, bo go delikatnie mówiąc zmiażdżyłam z jednej strony. Ale z dwojga złego lepiej taki, niż gdyby miał spaść. Udekorowałam go galaretkami, które przygotowałam(...)foremkach. Szału nie było, ale był tort ;-) SKŁADNIKI NA BISZKOPT   6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREMY I GALARETKĘ 1 kg truskawek mrożonych 2 galaretki truskawkowe 500 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 1 mały

Passions hobbies life
Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej 191

domu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny. Po przełożeniu, udekorowaniu uzyskałam piękny, pokaźny torcik(...)później drugi. Jednakże polecam zakup dwóch takich samych form 20 cm, gdyż zapewniam, że są przydatne a ciasta z nich wychodzą obwodem mniejsze, ale wyższe i się pięknie prezentują. Krem kawowy: 2 x 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 80 g cukru pudru 4-5 łyżek mocnej przestudzonej kawy (4 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone

Made By Mom And Son
Ciasto puszysta krówka 221

opakowanie cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki tortowej 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 3 łyżki oleju 3 łyżki wody Na krem kajmakowy: 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej (510 g) 1 kieliszek wódki 2 opakowania śmietan-fix Na krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła(...)olej, wodę i przesiane przez sitko mąki, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka).   Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino. Krem budyniowy: Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem

Passions hobbies life
Markizy z kremem ajerkoniakowym 182

Wczoraj były pudrowane poduszeczki, a dzisiaj - jak obiecałam -  kolejna,  czyli trzecia, propozycja z ciasta na cannoli. Markizy z kremem ajerkoniakowym.        Składniki na ciasto:  - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia        Dodatkowo:  - 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)kremu)- cukier puder do oprószenia ciastek        Ciasto przygotowujemy, jak na cannoli i poduszeczki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto

mojewypiekiinietylko
Włoskie bezy z kremem kiwi 191

wypróbowała przepisu jeszcze w inny sposób.  Moja kuchnia zawsze jest pełna eksperymentów i ciekawych pomysłów. Część bezy, z której zrobiłam ciepłe lody… upiekłam i zrobiam włoskie bezy z kremem kiwi. Pomysł na sam krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika.    Składniki: - bezy (upieczone z przepisu), kupne też mogą byćKrem(...)wspaniale się przechowują i stanowią bazę deserów, np. dla niespodziewanych gości. Ale oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam śmietanę, dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam bezy, udekorowałam listkami mięty i suszoną

mojewypiekiinietylko
BÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANO 438

domach przygotować takie "bożonarodzeniowe polano" w formie wyjątkowego ciasta. Rolada wygląda na czasochłonną, ale uwierzcie mi, to jedno z najprostszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam:) Świetnie się pracuje z ciastem, krem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie jej wierzchu kremem, by imitował wzór kory drzewa to już sama zabawa!:) Jestem przekonana, ze ten delikatny, puszysty biszkopt oraz aksamitny(...)krem czekoladowy z nutą brandy baaardzo przypadną Wam do gustu:) Muszę tu dodać, że w oryginalnym przepisie podane jest aż 200 ml rumu! Ale ja ze względu na Dzieci i to, że nie przepadam za mocno alkoholowymi ciastami dodałam tylko 4 łyżki brandy. Krem wyszedł cudowny i musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść go całego z miski:) Na początku też

Słodko-Słony Świat Ilony
Mandarynkowy tort na Walentynki 209

stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy, pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony mandarynkowym sercem idealnie nada się na świętego Walentego. Jest lekki, wilgotny, poza kremem maślanym (z którego śmiało można zrezygnować na rzecz ubitej kremówki), bardzo delikatny i nieprzesłodzony. Biszkopt jest porządnie nasączony, łapie też wilgoć z kremu i owoców. Krem jest leciutki, pyszny(...)niesłodki, a kawałki mandarynek i galaretki urozmaicają całość. Do tego kwaskowy, budyniowy curd, który jest pyszny zaskoczeniem między warstwami bitej śmietany.Na wierzchu krem maślany, który ładnie trzyma całość, ale jak napisałam wyżej, nie jest on koniecznością. Całość nie jest trudna, ale dość czasochłonna - biszkopt musi mieć czas na ostygnięcie, galaretka - żeby się ściąć. Warto przygotować go dzień przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik Schoko Bons 4201

cukruszklanka mąki pszennejpół szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy (16g)1,5 łyżeczki octu winnegoszczypta soliKrem biały:250g serka mascarpone125ml śmietany 30%2 łyżki cukru pudru  Krem karmelowy:250g serka mascarpone125g masy krówkowejłyżka soku z cytrynyDodatkowo:ananasy w puszcze- pół puszkigalaretka wiśniowaopakowanie cukierków Schoko Bons100g dżemu z czarnej porzeczki150g posiekanych orzechów włoskichstarta czekolada Galaretkę przygotowujemy zgodnie(...)wierzchem do dołu. Dzięki temu będziemy mieli równy wierzch tortu.Krem biały:Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Na koniec dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia składników.Wstawiamy do lodówki.Krem karmelowy:Mascarpone miksujemy z masą krówkową i sokiem z cytryny.Również wstawiamy do lodówki.Przełożenie ciasta:Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Dolny blat nasączamy sokiem z ananasów i smarujemy dżemem

Czerwona Porzeczka
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 264

masę i przełożyć do miseczki. Przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy), pozostawiamy do momentu, aż żelatyna będzie letnia (nie może być zimna).Do miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru, zmiksowane maliny i połowę żelatyny. Do drugiej miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru i resztę żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki(...)sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm), później przekładamy na ciasto 1/4 kremu czekoladowego. Następnie układamy kolejną część ciasta i również ja nasączamy ponczem i przekładamy cały krem borówkowy na ciasto. Dajemy kolejne ciasto, które nasączamy ponczem i nakładamy cały krem malinowy. Na krem malinowy

Serce zamknięte w formie pyszności
Torcik jogurtowo- czekoladowy 223

Torcik jogurtowo - czekoladowyDzisiaj postanowiłam upiec  torcik , dzieci zażyczyły sobie że ma być koniecznie z jakimś kremem :) Zrobiłam więc kremy jogurtowy i czekoladowo - toffi , jeśli was zaciekawił mój torcik to zapraszam :) Składniki Składniki na biszkopt;1 szkl mąki tortowej1 szkl cukru1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 krem jogurtowy Dr Oetkera 1 krem waniliowy(...)jogurtu naturalnego 400 ml mleka1 krem toffi Dr . Oetkera1 krem czekoladowy Dr. Oetkera500 ml mleka6 wafelków PryncyPałków Podłużne biszkopty z cukrem około 25 sztuk Sposób przygotowania 1. Białka ubić . 2.Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym . 3. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać , na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką . 4.Tortownice o śred. 26 wyłożyć papierem

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Kokosowa Krówka 431

Ciasto Kokosowa Krówka Bardzo smaczne, efektowne i podzielne ciasto z kajmakiem, kokosem i dwoma pysznymi kremami. Wszystkie warstwy świetnie ze sobą współgrają, a smaki fajnie się łączą. Niebo w ustach!   Oryginalny przepis na ciasto pochodzi ze strony malacukierenka.pl     Składniki: Biszkopt: 6 jajek 180g cukru 160g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g kakao 120ml oleju(...)nasączenia: 3/4 szklanki mocnej gorzkiej herbaty Krem: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 850ml mleka 180g cukru 300g masła w temperaturze pokojowej 100g wiórków kokosowych Dodatkowo: ok 400g jasnych herbatników 1 puszka kajmaku (masy krówkowej) Wierzch: 0,5 litra śmietanki kremówki 36% 1 śmietan fix 2 łyżki cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania